Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-06 07:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/vara-asikter-paverkar-hur-bra-vi-kan-tolka-fakta-i-politiska-fragor/

DN Debatt

DN Debatt. ”Våra åsikter påverkar hur bra vi kan tolka fakta i politiska frågor”

Vi misstolkar fakta om invandringens effekter på brottsligheten för att få den att passa våra åsikter, skriver forskare i beteendeekonomi.
Vi misstolkar fakta om invandringens effekter på brottsligheten för att få den att passa våra åsikter, skriver forskare i beteendeekonomi. Foto: Fredrik Sandberg / TT

DN DEBATT 31/12. I en ny studie undersökte vi hur personer tolkar information kring invandring och kriminalitet. Resultatet är tydligt: Vi misstolkar information om invandringens effekter för att få den att passa vår underliggande världsbild. Så kallat motiverat tänkande styr hur vi tolkar enkla siffror och statistik i känsliga frågor, skriver fyra forskare i beteendeekonomi.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in