Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-02 15:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/vara-asikter-paverkar-hur-bra-vi-kan-tolka-fakta-i-politiska-fragor/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Våra åsikter påverkar hur bra vi kan tolka fakta i politiska frågor”

Vi misstolkar fakta om invandringens effekter på brottsligheten för att få den att passa våra åsikter, skriver forskare i beteendeekonomi.
Foto: Fredrik Sandberg / TT

DN DEBATT 31/12. I en ny studie undersökte vi hur personer tolkar information kring invandring och kriminalitet. Resultatet är tydligt: Vi misstolkar information om invandringens effekter för att få den att passa vår underliggande världsbild. Så kallat motiverat tänkande styr hur vi tolkar enkla siffror och statistik i känsliga frågor, skriver fyra forskare i beteendeekonomi.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.