”Våra hårda ord i valrörelsen krockade med verkligheten” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Våra hårda ord i valrörelsen krockade med verkligheten”

De människor och den politik vi företräder har inget att vinna på politiskt kaos. Vi vet vilka som önskar vår avgång och vilka politiska krafter som skulle tjäna på det, skriver Åsa Romson och Gustav Fridolin.
De människor och den politik vi företräder har inget att vinna på politiskt kaos. Vi vet vilka som önskar vår avgång och vilka politiska krafter som skulle tjäna på det, skriver Åsa Romson och Gustav Fridolin.

Rätt vara självkritisk. Miljöpartiet är i regering för att ta ansvar, och vi tänker fortsätta med det. Vi vet vilka som önskar vår avgång och vilka politiska krafter som skulle tjäna på det. Vi måste klara av att delta i beslut som kommer att vara jobbiga och vi måste bära svåra kompromisser. För vi gör skillnad, skriver Åsa Romson och Gustav Fridolin (MP).

Miljöpartiet de gröna arbetar i regering för ett mer hållbart Sverige som möter de utmaningar vi som land och värld står inför. Detta ansvar tog vi på oss i ett svårt parlamentariskt läge, och det är denna uppgift som vi ska utföra.

Det finns mycket att vara stolt över i Sverige 2016. Många gör stora insatser för att Sverige ska klara att välkomna fler flyktingar än någonsin tidigare. Varje dag görs miljövänliga val som ger Sverige en viktig roll i förverkligandet av det globala klimatavtalet. Nya företag växer fram och ungdomsarbetslösheten sjunker. Som miljöpartister är vi stolta över mycket av den politik som nu blir verklighet: mer förnybar energi, höjda lärarlöner, farliga kemikalier rensas ur barns vardag, fler anställs i skolan, den feministiska och fredsinriktade utrikespolitiken, kultur- och musikskolan byggs ut, billiga små klimatsmarta hyresrätter byggs, nya gröna stadsdelar växer fram och takten i upprustningen av miljonprogrammets bostäder och skolor ökar.

Samtidigt uppfattar många, också många av dem som röstade på regeringspartierna, att samhället ändå är på väg åt fel håll. Förtroendet för Miljöpartiet och regeringen är lågt. Efter vår första tid i regering är det rätt att vara självkritisk. Inget parti var förberett på det valresultat som blev. Inte heller vi. I valrörelsen uttryckte vi oss ofta hårt och förenklat, vi var dåliga på att prioritera och byggde därmed upp en felaktig uppfattning om att bara man är i regering så kan man över en natt förändra allt. Det har krockat med den verklighet regeringen har att hantera och det parlamentariska läge vi verkar i. Vi har uppfattats som verklighetsfrånvända. Miljöpartiet måste nu återvinna större förtroende för Sveriges utveckling och för politiken.

Vår regeringsperiod har hittills varit allt annat än enkel. Men en regering måste axla ansvaret och finna vägar framåt även när samarbetsmöjligheterna är små, utmaningarna stora och de politiska vindarna blåser kallt. Inom politiken är kompromisser nödvändiga, och dessa måste öppet och ärligt förklaras i dialog med medborgarna.

Vi miljöpartister är vana vid att ta ansvar. Vi är ett utpräglat samarbetsparti. Vi är ett av de partier som styr i flest kommuner och regioner. I de breda politiska uppgörelser som regeringen slutit har vi kunnat agera brobyggare. Inom flera områden ökar nu också samarbetet med aktörer utanför politiken.

De människor och den politik vi företräder har inget att vinna på politiskt kaos. Vi vet vilka som önskar vår avgång och vilka politiska krafter som skulle tjäna på det. Miljöpartiet är i regering för att ta ansvar, och vi tänker fortsätta med det.

 

Människor som kommer med handlingskraft och entreprenörskap ska ges vägar att ta det vidare. Vi gröna saknar låsningar och lojaliteter till gamla lösningar, vår lojalitet är med människor och deras möjlighet att bygga ett nytt liv.

 

Men politiskt ansvarstagande är för oss mer än att hantera kriser och förvalta landet. När vi möter samhällsutmaningarna måste vi även klara av att bygga något bättre, mer hållbart och mer solidariskt än i dag. Regeringsansvaret ger Miljöpartiet nya insikter, kompetenser och en större politisk förmåga.

Inom tre områden ser vi att vi har en särskilt viktig roll framöver:

1 Sverige ska förverkliga målet att bli ett av de första fossilfria välfärdsländerna. Att ta täten i klimatomställningen är inte bara moraliskt rätt gentemot barn och barnbarn, det är också ekonomiskt smart. Fler och fler företag ser att framtidens affärsmodeller bygger på att effektivt ta tillvara naturresurser och minska utsläppen. Genom samarbete och långsiktigt tydlig politik har Sverige alla förutsättningar att vara ett föregångsland med global påverkan. Parisavtalet lägger grunden, men arbetet med att minska klimatförändringarna måste göras i varje kommun, varje företag och varje land.

2 För att återupprätta Sveriges humana asylpolitik så snart som möjligt måste vårt land byggas ut. Det är vårt ansvar att erbjuda både ett värdigt mottagande och samtidigt låta människor som kommer snabbt få möjlighet att bygga sig ett nytt liv. Vi måste bygga fler bostäder och öppna fler möjligheter till arbete och egenmakt. Det kräver att vi är beredda att ompröva gamla lösningar. Byråkratiska system måste kunna ifrågasättas samtidigt som myndigheter och offentlig förvaltning ges förutsättningar att jobba professionellt. Människor som kommer med handlingskraft och entreprenörskap ska ges vägar att ta det vidare. Vi gröna saknar låsningar och lojaliteter till gamla lösningar, vår lojalitet är med människor och deras möjlighet att bygga ett nytt liv.

3 Alla barn måste rustas för framtiden. När Sverige klarade att växa med erfarenheter och styrka efter ansvaret under flyktingkrisen på Balkan var skolan den mest avgörande faktorn. Skolan avgör möjligheterna för framtiden och är en mötesplats för barn med olika levnadshistorier. När skolsystemet blir mer ojämlikt förlorar alla på det. Ska vi ta till vara alla talanger måste skolan ge alla barn en ärlig chans. Mycket av arbetet handlar om att få fler att brinna för och stanna i läraryrket, att ta tillvara de lärarresurser som finns och att få fler skolor att välkomna nyanlända elever.

Miljöpartiet bildades för 35 år sedan av människor ur miljö-, freds- och kvinnorörelserna. Insikten då gäller alltjämt: för att förändra världen måste man in i de rum där besluten fattas, och väl där måste man jobba hårt för bästa möjliga resultat. Miljöförstöringen väntar inte, vill man bygga en mer hållbar värld kan man inte hoppas på bättre förutsättningar någon annan gång utan börja ta de steg som går att ta nu. Varje steg lägger också grunden för större förändringar framöver. På samma sätt måste man arbeta med utmaningarna inom skolan, jobben och på bostadsmarknaden.

Vi kommer inte alltid att nå hela vägen. Vi måste klara att vara med och ta beslut som kommer vara jobbiga och bära svåra kompromisser. Men vi gör skillnad. I en minoritetsregering är det möjliga aldrig det bästas fiende. Det som är möjligt i dag är ett viktigt steg på vägen framåt för ett mer solidariskt och hållbart samhälle imorgon. Så ser vi gröna på regeringsansvaret. Steg för steg bygger vi hopp och framtidstro.

DN Debatt.8 januari 2016

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.