Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-08 05:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/vardvalet-har-inte-gynnat-rika-pa-fattigas-bekostnad/

DN Debatt

DN Debatt. ”Vårdvalet har inte gynnat rika på fattigas bekostnad”

En betydligt större del av hälso- och sjukvårdens totala resurser borde gå till att i tid förebygga kommande sjukdomar. Bara 20 procent av människors hälsa beror enligt forskningen på vårdens medicinska kvalitet, skriver artikelförfattarna.
En betydligt större del av hälso- och sjukvårdens totala resurser borde gå till att i tid förebygga kommande sjukdomar. Bara 20 procent av människors hälsa beror enligt forskningen på vårdens medicinska kvalitet, skriver artikelförfattarna. Foto: Erik G Svensson/TT

DN DEBATT 15/8. Nya siffror visar att vårdvalet inte missgynnat, utan i stället gynnat socioekonomiskt svaga grupper. Dessa går betydligt oftare till vårdcentralen än de socioekonomiskt starkare grupperna och har i väsentlig grad ökat sina besök sedan vårdvalets införande. De starkare grupperna har i stället minskat sina besök, skriver Johan Ingerö och Monica Renstig.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in