Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-27 00:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/varlden-far-inte-blunda-for-sitt-ansvar-for-valdet-i-libyen/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Världen får inte blunda för sitt ansvar för våldet i Libyen”

Fredsforskningsinstitutet Sipri: Nu måste arbetet för att få en mer återhållsam internationell vapenhandel intensifieras. De vapen som nu förstörs i den Nato-ledda operationen i Libyen är samma som västerländska vapenproducenter levererade ända fram till dagarna innan oroligheterna utbröt. När FN och EU 2003 och 2004 lyfte sina sanktioner återuppstod Libyen som en lukrativ marknad för vapen­försäljning. Vapnen ökade Khaddafis möjligheter att slå ned upproret – liksom sannolikheten att dessa vapen sprids till andra konflikthärdar i grannländerna. Frågan om vapenförsäljning till Libyen borde väcka djup eftertanke hos världens ledare och vapenexportörer. De får inte blunda för sin egen betydelse för det våld man nu försöker förhindra, skriver Bates Gill och Pieter Wezeman.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis till lucia.

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.