Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Verkligheten kommer snart i kapp Martin Ådahl”

Vi måste ompröva vår tillväxtmodell - av klimatskäl, men också av skälet att det inte kommer att finnas energi och råvaror till rimliga priser för att fortsätta som hittills. Den debatten vill inte Martin Ådahl föra i dag. Min tro är att verkligheten snart kommer i kapp honom, skriver Anders Wijkman i en replik.

Martin Ådahl (DN Debatt 30/8) har läst min artikel (DN Debatt 24/8) om sambandet mellan tillväxt, skuld kris och stigande energipriser som fan läser bibeln. Han påstår bland annat att jag argumenterar som fossillobbyn.

Min huvudtes var att allt högre priser på energi, men även många metaller – när de lättåtkomliga fyndigheterna sinar – leder till lägre tillväxt och försvårar skuldkrisen. Det finansiella systemet är som ett pyramidspel. Om tillväxten stannar av, hotar kollaps.

Ådahl undviker denna fråga. Han hävdar i stället att energitillförseln är mindre viktig för ekonomin än tidigare. Han påstår att stigande oljepris beror på ökad efterfrågan, inte problem på utbudssidan. Han avvisar varje samband mellan stigande oljepris och finanskrisen.

Ådahl talar mot bättre vetande. Oljeproduktionen i världen har planat ut. Detta är en viktig orsak till prisökningen. Vad gäller finanskrisen har bland annat professor James Hamilton övertygande visat att en fördubbling av oljepriset vid pump var en bidragande orsak till att tusen och åter tusen amerikaner tvingades lämna sina hus.

I min artikel ställde jag frågan varför debatten om skuldkrisen endast handlar om pengar. Det är inte pengar som skapar tillväxten. Den skapas med hjälp av energi och råvaror från naturen. Många experter, däribland den ansedde ekonomen Nouriel Roubini, menar att ett oljepris över hundra dollar leder till recession. Här finns ett problem, helt bortsett från vad man tycker om formerna för tillväxten.

Så länge oljan flödade och var billig kunde man resonera som Ådahl. Men nu är läget ett annat. Jag är överens med Ådahl om vikten av bland annat CO2-skatter för att påskynda energiomställningen. Vi skiljer oss dock åt beträffande synen på den konventionella tillväxten.

För mig är slutsatsen given. Vi måste ompröva vår tillväxtmodell – av klimatskäl, men också av skälet att det inte kommer att finnas energi och råvaror till rimliga priser för att fortsätta som hittills. Den debatten vill inte Ådahl föra i dag. Min tro är att verkligheten snart kommer i kapp honom.
 
Anders Wijkman

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.