Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Vi behöver en partiledare med en frihetlig kompass”

Debattförfattarna ser Annie Johansson som ”frihetliga vägen” framåt för Centerpartiet.
Debattförfattarna ser Annie Johansson som ”frihetliga vägen” framåt för Centerpartiet. Foto: Tommy Pedersen

Elva centerpartister i kommuner, landsting och riksdag: Annie Johansson har de unika egenskaper som krävs av en ny partiledare.

Den frihetliga vägen är oåterkallelig för Centerpartiet. Den fyller ett tomrum i den svenska debatten och återknyter starkt till partiets rötter, där landsbygdens folk vände sig mot överheten och övertron på statliga lösningar. Visst kan bidrag vara till hjälp, men utveckling kan bara människorna själva åstadkomma genom företag­sam­het, samarbete och initiativkraft. Vi behöver därför en partiledare med en tydlig frihetlig kompass som dessutom förmår vinna val. Vår slutsats är att Annie Johansson har de unika egenskaper som krävs av en ny partiledare, skriver centerpartisterna.

När Centerpartiet
väljer ny partiledare är det i ett avgörande läge. Efter tillbakagången i valet 2010 och den nödvändiga nystarten av förnyelsearbetet efter valanalysen står vi inför flera viktiga vägval. Inte minst måste vår medverkan i regeringen präglas av ett tydligare Centerparti.

Centerpartiets framgångsval 2006 skedde i ett läge där partiet tagit den idémässiga ledningen ifråga om ett öppnare och frihetligare Sverige. De borgerliga partierna ville, och vill, sänka inkomstskatterna, men genom kampen mot övergångsregler och mot övervakningssamhället visade Centerpartiet ett frihetligt politiskt alternativ med större öppenhet mot omvärlden.

Utan tvekan har vår regeringsmedverkan på flera sätt varit framgångsrik. Under Centerpartiets ledning har svenska företagare fått lägre skatter och regellättnader, vilket är nödvändigt för utveckling i hela landet. Nu är utmaningen att återta initiativet i diskussionen om hur vi ska få ett öppnare varmare och grönare Sverige.

Den frihetliga vägen för Centerpartiet är oåterkallelig. Den fyller ett idémässigt tomrum i den svenska debatten och den återknyter starkt till partiets rötter, där landsbygdens folk vände sig mot överheten och övertron på statliga lösningar. Dessa idéer är åter nyckeln till utveckling i hela landet; det är genom färre hinder för företagsamheten, genom större öppenhet mot omvärlden och genom ökad tilltro till individers och frivilliga gemenskapers förmåga som verkligt hållbar utveckling kan åstadkommas. Visst kan bidrag av olika slag vara till hjälp, men utveckling kan bara människorna själva åstadkomma, genom företagsamhet, samarbete och initiativkraft.

En politik som tar sin utgångspunkt i människors egen förmåga och förenar denna med relevanta stöd för att stärka den lokala kraften ger också de bästa förutsättningarna för den svenska landsbygden att utvecklas. Men det är också en politik som tilltalar väljare i hela landet och som ger förutsättningarna för ett starkt Centerparti som också kan förverkliga idéerna, inte bara prata om dem.

För Centerpartiet är utmaningen både att utveckla och förverkliga den politik som släpper loss människors skaparkraft och att i lokalsamhället vara en del av den kraften. Centerpartiet behöver en nytändning, där medlemmar och företrädare i politiska församlingar märker att det finns en tydlig inriktning och att vi har en partiledare som förmår kommunicera en tydlig centerpolitik i hela landet och som har ett ledarskap för det fortsatta förnyelsearbetet. Vi behöver, kort sagt, en partiledare som kan inspirera och väcka glädje hos partimedlemmar, som har en tydlig frihetlig kompass och som dessutom förmår att vinna val. För vår del är slutsatsen att Annie Johansson har de unika egenskaper som krävs av en ny partiledare för Centerpartiet.

Annie Johansson har visat att hon kan vinna val; hon tog sig in i riksdagen genom personval och i valet 2010 fick hon närmare 5 000 personröster. Hon har fem års erfarenhet av riksdagsarbete och har under de fem åren visat sig vara en oerhört uppskattad och inspirerande företrädare runt om i Centersverige. Hon har av kollegorna i riksdagsgruppen fått förtroendet att företräda partiet i riksdagens tyngsta utskott, Finansutskottet och partistyrelsen anförtrodde henne ansvaret att leda arbetet med valanalysen 2010. Annie förenar ungdom med en mycket bred erfarenhet och ett mycket stort förtroende från alla led i centerrörelsen.

Som företrädare
för Centerpartiet i kommuner, landsting och riksdag känner vi varje dag av behovet av att förena sakpolitisk förmåga med idémässig förnyelse. Det är ingen hemlighet att vi i Centerpartiet under några år har prioriterat det förra. Nu ser vi behovet av att en ny partiledare förmår ta partiet bortom regerandets dagliga vedermödor och visa hur ett grönt, varmt och frihetligt alternativ ska se ut i hela Sverige och som kan staka ut en väg för ett än mer inspirerande, än mer utmanande och väsentligt starkare Centerparti 2014.

Mari-Lousie Wernersson

kommunstyrelsens ordförande Falkenberg

Leif Walterum
kommunalråd Skövde

Staffan Danielsson
riksdagsledamot Östergötland

Ola Johansson
riksdagsledamot Halland

Gustav Andersson
landstingsråd Stockholms läns landsting

Per-Anders Westhed
kommunstyrelsens ordförande Vansbro

Johan Linander
riksdagsledamot Skåne

Emil Källström
riksdagsledamot Västernorrland

Henrik Lander
kommunalråd Karlstad

Perarne Kerttu
gruppledare Haparanda

Elizabeth Peltola
kommunstyrelsens ordförande Älmhult

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.