Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-18 05:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/vi-behover-lakare-som-har-helhetsansvar-for-patienter/

HÄLSA

DN Debatt. ”Vi behöver läkare som har helhetsansvar för patienter”

Trots att patientsäkerhetslagen avser patientsäkerhet definierar den inte det medicinska ansvaret för patienterna över tid. Denna paradox är en central orsak till den fragmenterade sjukvården, skriver läkaren och professorn Gunnar Akner.
Trots att patientsäkerhetslagen avser patientsäkerhet definierar den inte det medicinska ansvaret för patienterna över tid. Denna paradox är en central orsak till den fragmenterade sjukvården, skriver läkaren och professorn Gunnar Akner. Foto: isabell Höjman/TT

DN DEBATT 23/7. Sveriges vårdsystem blir alltmer specialiserat och fragmenterat. Det ­­leder till att enskilda patienter – som ofta har flera samtidiga ­hälso­­problem – ­sällan får en koordinerad vård över tid. Därför måste ­­frågan om ­­medicinskt ansvarig läkare lagregleras som en av sjukvårdens ­­viktigaste funktioner, skriver Gunnar Akner, läkare och professor.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in