Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-26 05:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/vi-bevittnar-ett-forsok-till-statskupp-i-usa/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Vi bevittnar ett försök till statskupp i USA”

Allt talar för att kuppförsöket misslyckas, men stödet för Trump bland svenska politiker är långt allvarligare än vad som framgår i en debatt mellan nationalism och globalism, skriver Sofia Näsström.
Foto: Patrick Semansky/AP

DN DEBATT 12/11.

Sofia Näsström, professor i statsvetenskap: Statskupper kan ske med hjälp av militären, men även med stöd av jurister. Vad vi just nu bevittnar i USA är ett skolboksexempel på nu­tidens mjukare statskupper. Det kräver ett realistiskt förhållningssätt och en förändrad ledstjärna i arbetet för demokrati hos samtliga partier i Sverige.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till midsommarafton.

Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.