Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-06 05:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/vi-bor-radda-de-unga-om-varden-inte-kan-klara-alla/

DN Debatt

DN Debatt. ”Vi bör rädda de unga om vården inte kan klara alla”

För de svårast sjuka patienterna med covid-19 kan vård i en ecmo-maskin behövas. Det är en maskin för intensivvård som fungerar som en konstgjord lunga. Antalet maskiner är förstås begränsat.
För de svårast sjuka patienterna med covid-19 kan vård i en ecmo-maskin behövas. Det är en maskin för intensivvård som fungerar som en konstgjord lunga. Antalet maskiner är förstås begränsat. Foto: Jonas Lindkvist

DN DEBATT 26/3.

Torbjörn Tännsjö: Riksdagen tänkte fel när den beslöt att svensk sjukvård inte får prioritera med hänvisning till kronologisk ålder.

I svensk sjukvård gäller behovsprincipen – att patienten med det största behovet ska ges absolut företräde framför en annan patient med samma chans att överleva. Samtidigt är prioriteringar med hänvisning till kronologisk ålder förbjuden. Jag menar att det är feltänkt och att det av behovsprincipen följer att vi bör prioritera de unga.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in