Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-24 15:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/vi-bor-radda-de-unga-om-varden-inte-kan-klara-alla/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Vi bör rädda de unga om vården inte kan klara alla”

För de svårast sjuka patienterna med covid-19 kan vård i en ecmo-maskin behövas. Det är en maskin för intensivvård som fungerar som en konstgjord lunga. Antalet maskiner är förstås begränsat.
Foto: Jonas Lindkvist

DN DEBATT 26/3.

Torbjörn Tännsjö: Riksdagen tänkte fel när den beslöt att svensk sjukvård inte får prioritera med hänvisning till kronologisk ålder.

I svensk sjukvård gäller behovsprincipen – att patienten med det största behovet ska ges absolut företräde framför en annan patient med samma chans att överleva. Samtidigt är prioriteringar med hänvisning till kronologisk ålder förbjuden. Jag menar att det är feltänkt och att det av behovsprincipen följer att vi bör prioritera de unga.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis till lucia.

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.