Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Vi godtar inte en regering som saknar stöd för budgeten”

Vi är beredda att släppa fram en rödgrön regering om den blir större än våra fyra partier, men i dagsläget vet ingen hur ett sådant rödgrönt alternativ skulle se ut, skriver de fyra allianspartiernas ledare.
Vi är beredda att släppa fram en rödgrön regering om den blir större än våra fyra partier, men i dagsläget vet ingen hur ett sådant rödgrönt alternativ skulle se ut, skriver de fyra allianspartiernas ledare. Foto: Janerik Henriksson/TT

Vi vill isolera SD. Blir de rödgröna större än alliansen avgår vi. Men vi släpper inte fram en regering som inte visat att den kan få igenom sin budget. S antyder att partiet vill styra självt, vilket är oärligt mot väljarna. En röst på S, MP, V och SD är en röst för en mycket osäker regeringssituation, skriver de fyra alliansledarna.

Alliansregeringen tar ansvar för Sverige. Efter åtta år, och efter den djupaste finanskrisen sedan 1930-talet, har vi sett till så att Sveriges ekonomi står starkare än på många decennier. Med vår politik har över 250.000 fler människor fått ett jobb att gå till. Vi satsar mer på välfärden nu än någonsin tidigare. Vi kombinerar en växande ekonomi med minskade klimatutsläpp. Och alla som tjänar upp till 38 500 kronor i månaden har fått en extra månadslön om året efter skatt. Steg för steg gör vi Sverige till ett bättre land, och vi är inte klara. Vi vill mer.

Efter valet 2010 har alliansen tillsammans med Miljöpartiet tagit ansvar för att Sverige ska fortsätta driva en öppen och human migrationspolitik. På så sätt har vi kunnat isolera Sverigedemokraterna från inflytande på det enda område där de verkligen vill ha det. Den som väljer alliansen väljer ett alternativ som fungerar.

Våra fyra partier samlar 173 mandat i riksdagen. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet samlar 156 mandat. Sverigedemokraterna har 20 riksdagsmandat. I och med det system vi har i Sveriges riksdag, så kallad negativ parlamentarism, kunde alliansregeringen sitta kvar efter valet 2010 och därtill genomföra vår politik utan stöd från något ytterligare riksdagsparti. Det är bara när de fyra partierna i opposition enas om ett gemensamt förslag som regeringens förslag kan röstas ned.

Systemet med negativ parlamentarism har tjänat Sverige väl. De senaste decennierna har Sverige, med få undantag, styrts av minoritetsregeringar. Vi allianspartier har en tradition av att respektera dagens system, och vi kommer fortsätta att göra det.

I dag är det 24 dagar kvar till valet, och Sverige står inför ett vägskäl. En ny del i grundlagen säger nu att om en statsminister väljer att inte avgå efter riksdagsvalet ska förtroendet för honom eller henne prövas i riksdagen senast två veckor efter att den har samlats. Hur de politiska partierna agerar i det här valet blir avgörande för om vi ska kunna behålla vår nuvarande parlamentariska ordning. Vi har redan sett tendenser hos Socialdemokraterna att föra Sverige i en annan riktning. I hanteringen av regeringens budgetproposition i höstas lyfte Socialdemokraterna ur enskilda förslag, i strid med den praxis som hittills tillämpats. Den här typen av agerande riskerar att underminera möjligheterna till en handlingskraftig regering och kan i förlängningen leda till ett system där endast majoritetsregeringar förekommer. Samtidigt utvecklas Sveriges politiska landskap snarare mot fler partier.

Alliansens besked är följande:

• Vi eftersträvar att få väljarnas förtroende för en fortsatt alliansregering. Då behöver vi fortsatt samla fler riksdagsmandat än de tre rödgröna partierna.

• Om de tre rödgröna partierna blir större än alliansen kommer statsministern och vår alliansregering att dra slutsatsen av detta och avgå. Vi står fast vid vårt besked. Vi kommer i höst att lägga fram ett gemensamt förslag till statsbudget. Det betyder att den politik vi går till val på kommer vi att driva även efter valet.

• Vi kommer inte att styra med eller förlita oss på Sverigedemokraterna. Varje röst på Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är en röst för en ny regering och en mycket osäker situation när det gäller hur Sverige ska styras.

Vi är och har alltid varit tydliga med att om det andra blocket blir större lämnar vi ifrån oss regeringsmakten. Den som vill bilda regering har i uppdrag att förbereda sitt regeringsalternativ och därefter presentera det för riksdagens talman. Talmannen ska sedan göra en bedömning av om det föreslagna regeringsalternativet speglar valresultatet samt utgör en stabil grund för att styra landet. Vi följer principen att lägga ned våra röster i en statsministeromröstning om talmannens förslag framstår som en naturlig följd av det parlamentariska läget. En nedlagd röst betyder alltså inte ett stöd för regeringen. Vi kommer inte att släppa fram en regering som inte har visat att den har förutsättningar att få igenom sitt förslag till statsbudget.

Vi fyra allianspartier är beredda att ta ansvar för Sverige och samtidigt isolera Sverigedemokraterna. Vi vill fortsätta göra Sverige bättre och söker därför återigen väljarnas förtroende. Vi är samtidigt beredda att släppa fram en rödgrön regering om den blir större än våra fyra partier. I dagsläget vet dock ingen hur ett sådant rödgrönt alternativ skulle se ut.

Från Socialdemokraterna har motsvarande besked uteblivit. Stefan Löfven duckar i frågan och talar hellre om parlamentariska lägen i riksdagen än om sina förutsättningar att kunna bilda en stabil och handlingskraftig regering. I takt med Socialdemokraternas sjunkande opinionsstöd har Stefan Löfven nu gått från att tala om ”en socialdemokratiskt ledd regering” till att uttrycka sig i termer av ”en socialdemokratisk regering”. För ett år sedan kunde vi se bilder på det som Socialdemokraterna själva kallade för sin skuggregering, samlad på partiets kursgård Bommersvik. Bara socialdemokrater fick plats framför kameran.

I ljuset av det rådande politiska läget, där Socialdemokraterna i opinionsmätningar inte ens får stöd av var tredje väljare, är det här ett helt obegripligt agerande. Det är därtill oärligt gentemot väljarna. Såväl Miljöpartiet som Vänsterpartiet har tydligt och återkommande meddelat att de inte kommer att stödja en socialdemokratisk regering där inte de själva ingår. Jonas Sjöstedt sade i Sveriges Radios partiledarutfrågning tidigare i veckan att om Vänsterpartiet inte sitter i regeringen kommer de inte heller att rösta för något annat budgetförslag än sitt eget.

Vi har nu lämnat vårt tydliga besked. Det är dags för Stefan Löfven och de tre rödgröna partierna att göra detsamma.

1. Vilken sorts regering vill ni bilda? Vilka av era partier skulle ingå? Det måste avgöras innan regeringsbildaren går till talmannen och det hederliga är att berätta det innan valet.

2. I det fall att Stefan Löfven vill gå fram med en enpartiregering, kommer då Miljöpartiet och Vänsterpartiet att tolerera en sådan regering?

3. Om alliansen blir större än era tre partier, kommer ni då att isolera Sverigedemokraterna och släppa igenom en fortsatt alliansregering?

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.