Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Vi har gjort mer för klimatet än S och MP någonsin gjorde”

Miljöpartiet radar på DN Debatt den 5:e september upp fem punkter för ett bättre klimat, vilket naturligtvis är lovvärt. Men faktum är att Miljöpartiet varken har politiska resultat att stoltsera med eller någon som helst täckning för att de förslag man nu presenterar skulle bli verklighet i en S-ledd regering. När man samtidigt påstår att alliansen förminskar klimatfrågans betydelse är det svårt att ta de stora orden på allvar, skriver Annie Lööf och Lena Ek (C).

I samband med OECD:s senaste granskning av Sveriges miljöpolitik konstaterade deras miljöchef att världens miljöproblem hade varit lösta om alla länder hade en lika ambitiös klimatpolitik som Sverige.

Sedan 2006 har alliansregeringen tiodubblat vindkraften och femtondubblat antalet miljöbilar. Andelen biobränsle har gått om oljan. Och därför har vi gjort mer för klimatet än Socialdemokraterna, med aktivt stöd av Miljöpartiet, någonsin gjorde under sin tid vid makten.

Till stora delar slår Miljöpartiets debattartikel in öppna dörrar. Utsläppen av växthusgas i Sverige minskade med tre procent år 2000–2006 och 15 procent 2007–2013. Mellan 2010 och 2012 investerades mer än åtta miljarder kronor i de fattigaste ländernas ansträngningar att hantera klimatförändringarna, vilket är mer än något annat EU-land räknat per invånare. Vi ger 300 miljoner kronor till den gröna fond som ska hjälpa fattiga länder mot klimathot.

Centerpartiet vill att alla AP-fonder ska bli klimatneutrala. Statliga fjärde AP-fonden har redan gjort sig av med de 150 företagen med sämst klimatprestanda och på så sätt fått bort hälften av koldioxidutsläppen i aktieportföljen, vilket gett 1 procent bättre avkastning. Centerpartiet vill nu snabba på en utveckling mot fler fossilfria investeringar och bland annat etablera ett system för hållbarhetsredovisningar av pensionsfonder.

De senaste åren har vi tyvärr också behövt städa upp efter Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Miljöpartiets kritik mot Vattenfalls kolkraftverk är visserligen relevant, och Centerpartiet föreslog redan 2010 att Vattenfalls europeiska delar skulle säljas. Det blir dock tämligen märkligt när Miljöpartiet undviker att berätta att beslutet om att öppna den aktuella gruvan Moorburg togs av Vattenfalls styrelse i augusti 2006 under en S-ledd regering, med Miljöpartiets stöd, inflytande och insyn.

Alliansregeringen har i stället tagit ansvar för klimatet och gett Vattenfall nya ägardirektiv som säger att Vattenfall ska vara ledande i utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion.

Framgångsrik miljöpolitik bygger på att många känner ett engagemang och att många vill bidra. Vi värnar alla de människor som bor på landsbygden och som med Miljöpartiets chockhöjda bensinskatt i praktiken skulle straffbeskattas, eftersom de varken har tunnelbana eller järnväg att byta till när det blir för dyrt att köra bil.

Vi tror att det är bättre att ge morötter, såsom en miljöbilsbonus, än att bestraffa dem som har valt att inte bosätta sig i Sveriges storstäder. Resultat står mot miljöprat – piskor står mot morötter. Den 14:e september väljer du.  

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.