Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-28 01:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/vi-kan-inte-forsvara-sverige-utan-att-offra-alliansfriheten/

DN DEBATT

DN Debatt. "Vi kan inte försvara Sverige utan att offra alliansfriheten"

Försvarets nya inriktning bygger helt på integration med andra staters försvarsmakter, skriver forskaren Mike Winnerstig. Den officiella bilden av orubblig svensk alliansfrihet går inte ihop med Försvarsmaktens nya inriktning. Svensk trupp kan inte försvara landet mot ett kraftigt angrepp. Försvaret bygger i stället helt på integration med andra staters försvarsmakter och är baserad på Natostandard. Merparten av vår försvarsindustri är såld till företag i Natoländer och samarbetet med USA frodas. Sverige kan heller inte räkna med att EU "täcker" nedskärningarna av vårt eget försvar. Detta medför att den svenska alliansfria säkerhetspolitiken blir ohållbar både i teori och praktik, skriver försvarsforskaren Mike Winnerstig.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 27 november!

Alla artiklar gratis fram till 27 november, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.