Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Vi lägger fram förslag som ska ge 150.000 nya bostäder”

”Stefan Löfven har börjat använda sig av taktiken att hänvisa till förslag som vi inte har och beskriva dem med ord som vi inte använder. Det är inte seriöst”, skriver Fredrik Reinfeldt, som i dag håller sitt sommartal i Stockholm.
”Stefan Löfven har börjat använda sig av taktiken att hänvisa till förslag som vi inte har och beskriva dem med ord som vi inte använder. Det är inte seriöst”, skriver Fredrik Reinfeldt, som i dag håller sitt sommartal i Stockholm. Foto: Anna Bergkvist/XP/ TT

Vallöfte från Moderaterna. Vi vill bygga ännu fler bostäder än de alliansen redan flaggat för. Vi ger nu också besked i ett antal frågor där M är i skarp konflikt med partierna till vänster, bland annat jobbskatterna, restaurangmomsen, a-kassan, rutavdraget och Stockholms infrastruktur, skriver Fredrik Reinfeldt.

I dag, lördag, håller jag sommartal på Norrmalmstorg i Stockholm. Jag kommer att berätta om hur jag vill fortsätta göra Sverige till ett ännu bättre land att leva i. Ett land där människor kan skapa ett gott liv åt sig själva och andra, där människor får möjlighet att växa av egen kraft och utifrån egna förutsättningar. Där det finns plats för alla, eftersom alla behövs.

Nya Moderaterna vill bygga Sverige. I dag presenterar jag ytterligare konkreta förslag för att få fram uppemot 150.000 nya bostäder, i stället för de 100.000 som alliansen tidigare presenterat förslag för i vårt vallöfte Sverigebygget.

Med mindre än en månad kvar till valet blir det nu allt viktigare att väljarna ges tydliga besked om vad partierna vill göra och hur de ska genomföra sina förslag. Varje dag möts vi av nya utspel och nya presskonferenser om frågor som sägs vara just denna dags viktigaste. Därtill har Stefan Löfven börjat använda sig av taktiken att hänvisa till förslag som vi inte har och beskriva dem med ord som vi inte använder. Det är inte seriöst.

Jag tror att det kan vara svårt för människor att navigera i den strida ström av förslag som kommer. Vad betyder det här för mig? Vad kan bli verklighet efter valet? Är det här partiets viktigaste fråga? Vad kostar det och hur ska det finansieras? Det är naturligt att människor frågar sig vad som egentligen skiljer partierna åt och vari konflikterna består. Det är bra. Val är demokratins höjdpunkt och en chans för partierna att upplysa människor om sina idéer och förslag. Men det är också viktigt att tydliggöra hur alternativen ser ut.

Jag vill nu ge besked i nio frågor där Nya Moderaterna och alliansen är i skarp konflikt med partierna på vänsterkanten.

1 Nya Moderaterna lovar att inte höja skatten på arbetsinkomster. Sedan 2006 har alla som tjänar upp till 38 500 kronor i månaden fått en hel extra månadslön om året efter skatt. Vi kommer inte att höja skatten på jobb. Mot oss står vänsterpartier som alla vill att människor som jobbar ska betala mer i skatt. Vanliga människor kommer att få mindre kvar i plånboken.

2 Nya Moderaterna lovar att behålla rutavdraget. Det har underlättat många människors vardag, öppnat upp nya vägar till jobb och företagande och gjort svarta jobb vita. Från partierna på vänsterkanten hörs nu återigen raljanta tongångar om rutbranschen, där människor nedvärderande kallas för ”tjänstefolk” och ”husa”. Förslagen löper från att skära ned till att ta bort rut helt och hållet. Det skulle slå rakt mot kvinnor och mot människor som kommit hit från andra länder i hopp om en bättre framtid och som nu fått en chans till egen försörjning.

3 Nya Moderaterna säger stopp till en fördubblad restaurangmoms. Inte minst många ungdomar och utrikes födda får in en första fot på arbetsmarknaden här, och restaurangbranschen växer snabbt. Det är bekymmersamt att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill sätta stopp för den utvecklingen genom kraftigt höjda skatter.

4 Nya Moderaterna säger nej till att göra det dubbelt så dyrt att anställa unga genom fördubblad arbetsgivaravgift. Det kan vara tufft att få in en första fot på arbetsmarknaden, och då är det viktigt att det är enkelt och inte alltför dyrt för företagen att våga satsa på unga. Oppositionspartierna säger det motsatta: Inför en särskild straffskatt på ungas jobb. Lyft bort unga från riktiga jobb och stoppa i stället in dem i åtgärder och praktikplatser.

5 Nya Moderaterna säger: Välstånd byggs av jobb, inte bidrag. Vi är övertygade om att alla människor behövs och att de allra flesta kan och vill bidra utifrån sin egen förmåga. Då måste politiken inriktas på hur jobben ska bli fler och komma fler till del. Vi säger nej till utbyggd a-kassa och borttagna gränser i sjukförsäkringen. Partierna på vänsterkanten står för en annan linje, tillbaka till de system som gömde och glömde människor i statistiken. Arbetslösa ska återigen bort från arbetskraften och in i livslångt utanförskap.

6 Nya Moderaterna kommer att slå vakt om alla människors rätt att välja skola och äldreomsorg. En majoritet av svenskarna ser det numera som självklart att människor själva ska kunna välja. Nu hotas den möjligheten av vänsterpartierna, som vill införa stora begränsningar i valfriheten och återföra makten från människor själva till kommunpolitiker.

7 Nya Moderaterna vill bevara Bromma flygplats. Som på många andra områden ger oppositionen inget samlat besked, men Miljöpartiet går till val på att stänga Bromma flygplats. Det skulle i praktiken hota även flygplatserna i Ängelholm, Halmstad, Växjö, Kalmar, Trollhättan och Sundsvall/Timrå av nedläggning. Lägg därtill den lokala besparingen på många andra flygplatser runt om i Sverige, bland annat Västerås. Det är en politik som struntar i att människor och företag ska kunna leva och verka i hela Sverige.

8 Nya Moderaterna säger: Om vi vill att industrin ska stå stark också i framtiden måste vi sluta avvisa kärnkraften och möjliggöra nybyggnation. Den är fortfarande avgörande för svensk industri och dessutom ett mycket bättre alternativ än miljöfarlig kol och olja. Partierna på vänsterkanten vill i stället stänga ner fullt fungerande kärnkraftverk. Stefan Löfven svajar i beskeden till industrin om den framtida energiförsörjningen.

9 Nya Moderaterna är garanten för bygget av Förbifart Stockholm och för säkra väginvesteringar, som utbyggnaden av E20 i Västsverige. På vänstersidan råder fullständig oklarhet i frågan, med Miljöpartiet som främsta nejsägare.

Jag har nu berättat om nio områden där väljarna får tydliga besked. Mot oss står splittrade vänsterpartier med förslag som inte bara spretar vilt utan också är direkt skadliga för människor och företag i Sverige.

Nya Moderaterna har politiken för ett Sverige som håller ihop och som växer. I motsats till de partier som ägnar all tid åt några få områden och sedan förlitar sig på andra för att få allt att gå ihop, tar vi ansvar för helheten. Sedan 2006 har jobben blivit över 250.000 fler, och det är bara början. Vi vill att över fem miljoner människor ska ha ett jobb att gå till år 2020.

Jag vill att Sverige ska fortsätta stå starkt. Då behövs en fortsatt alliansregering med en politik för fler jobb, ordning och reda i ekonomin och ett Sverige som håller ihop. Det är bara genom att jobben blir fler som vi kan satsa mer på skolan, äldreomsorgen och allt annat som är vårt gemensamma. Därför är jobben valets viktigaste fråga.

Nu bygger vi Sverige!

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.