Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 16:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/vi-lever-i-ballongsamhallet-och-det-riskerar-spricka/

DN Debatt

DN Debatt. ”Vi lever i ballongsamhället – och det riskerar spricka”

I samhällsballongens midja jobbas det med planer och prat, med ettor och nollor, med att skapa efterfrågan och entertainment, med människoförbättring och management, med varumärkande och verksamhetsförändring, skriver Mats Alvesson.
I samhällsballongens midja jobbas det med planer och prat, med ettor och nollor, med att skapa efterfrågan och entertainment, med människoförbättring och management, med varumärkande och verksamhetsförändring, skriver Mats Alvesson. Foto: Arcaid Images / Alamy

Inte längre en pyramid. Samhället i dag liknar en ballong, vars svällande ”midja” utgörs av en växande medelklass som sysslar med symbolverksamhet. Vi får yrken utan innehåll, titelinflation, överutbildning. Ett välfungerande samhälle kräver att man inte frestas blåsa upp ballongen så mycket som möjligt, skriver Mats Alvesson.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in