Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Vi lovar att reglerna om vapenexport ska skärpas”

FP, KD, MP, S, V, Amnesty, Diakonia, Svenska Freds och Sveriges Kristna Råd: Vi åtar oss att verka för regler som i praktiken inte ska tillåta export av krigsmateriel till diktaturer eller andra länder där de mänskliga rättigheterna kränks.

En majoritet i riksdagens utrikesutskott kom i förra veckan överens om att den svenska exportkontrollpolitiken för vapenexport gentemot ickedemokratiska stater ska skärpas.

De folkliga upproren mot övergrepp och diktatur i Nordafrika och Mellanöstern fortsätter. Vi ser hur regimerna i många länder använder våld för att slå ned fredlig opposition som kämpar för frihet och respekt för sina mänskliga rättigheter.

Folkrätten och respekten för de mänskliga rättigheterna är en hörnsten i svensk utrikespolitik sedan decennier. Men det finns behov av att lära av historien. Mänskliga rättigheter och demokratisk utveckling måste få en mer central roll i våra internationella relationer.

Som svenska folkrörelser och partier vill vi att de mänskliga rättigheterna ska få en mer framträdande roll i arbetet för fred och säkerhet.

Trots att det svenska regelverket för vapenexport på papperet är restriktivt och avråder från export av krigsmateriel till länder som bryter mot mänskliga rättigheter måste vi konstatera att värdet av krigsmaterielexporten till länder med omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna har ökat väsentligt de senaste tio åren.

Vi åtar oss nu att verka för ett regelverk som i praktiken inte ska tillåta export av krigsmateriel till diktaturer eller andra länder där det riskerar att användas för att kränka de mänskliga rättigheterna.

Sverige bör i detta avseende vara ett föregångsland.

Detta gäller även de svenska exportstödjande organen. Handel och investeringar ska främjas men när svenska staten engagerar sig och ger stöd genom till exempel lån och exportkreditgarantier till enskilda affärer måste en fall till fall prövning ske – så att brott mot mänskliga rättigheter inte främjas.

Den svenska statens agerande får aldrig innebära att Sverige ställer sig på diktaturernas sida, där vi riskerar att befästa och legitimera makthavare och aktivt stödja deras brott mot de mänskliga rättigheterna.

Våra signaler måste vara tydliga och vår politik enhetlig. Vi stödjer människor i deras kamp för mänskliga rättigheter och frihet och därför ska vår politik alltid vara förenlig med målen om demokrati och mänskliga rättigheter.

Allan Widman
försvarspolitisk talesperson för Folkpartiet
Fredrik Malm
utrikespolitisk talesperson för Folkpartiet
Désirée Pethrus
utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna
Mikael Oscarsson
försvarspolitisk talesperson för Kristdemokraterna
Maria Wetterstrand
språkrör Miljöpartiet
Urban Ahlin
utrikespolitisk talesperson för Socialdemokraterna
Lars Ohly
partiledare Vänsterpartiet
Lise Bergh
generalsekreterare Amnesty
Bo Forsberg
generalsekreterare Diakonia
Anna Ek
ordförande i Svenska Freds och Skiljedomsföreningen
Lennart Molin
tf Generalsekreterare Sveriges Kristna Råd

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.