Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Vi måste fortsätta kostdebatten”

Det finns inget vetenskapligt underlag för kostrådsetablissemangets fettsnåla rekommendationer, och tills etablissemanget, med dess vägledare Livsmedelsverket, inser detta måste vi fortsätta kostdebatten, skriver Annika Dahlqvist.

Stephan Rössner skriver i DN Debatt 131208 att vi ska lägga ner ”den meningslösa kostdebatten”. Han kan inte se att den har lett någonstans. Hans gamla råd att vi ska ”äta mindre och springa mer” anser han håller för evigt. Han tycker att det inte spelar någon roll vad vi äter: ”Det går lika bra med hallonbåtar”. Han anser alltså att rent socker duger gott som ensidig föda, för näring och energi.

Han menar att de som förespråkar LCHF gör det för att tjäna pengar. Kostdoktorn, Andreas Eenfeldt, och jag, skulle ha tjänat mångdubbelt mera om vi hade arbetat heltid som stafettläkare. Vi arbetar båda i stället deltid för att kunna ägna tid åt kostdebatten.

Forskarna i strömfåran, de som strävar efter en bra karriär, utför oftast sin kostforskning enligt den modell som dominerat under de senaste decennierna. De tar reda på, med enkät, hur människor hat ätit, sedan tar de reda på hur det har gått för dem med hälsan 10-20 år senare. Med statistisk akrobatik kan de då få fram de resultat de tror är de rätta. Ofta har intressenter inom livsmedelsindustrin beställt och betalat studierna, vilket självklart påverkar resultatet. Man biter inte den hand som göder en.

De kolhydrater som spelar roll för energibalansen är socker och stärkelse. Cellulosa kan vi inte metabolisera och tillgodogöra oss. Det är bara gräsätande djur som kan tillgodogöra sig cellulosa, och tillverka fett och protein av det. Socker och stärkelse kan vi däremot ta till os. Av stärkelse blir varje molekyl till glukos, blodsocker, i blodet. Det socker vi äter spjälkas till fruktos och glukos, och fruktosen har mycket negativa effekter i våra kroppar. Den göder cancer och bidrar till utveckling av fettlever och gikt. Kolhydrater är inte essentiella, dvs är inte nödvändiga att äta. Vi kan själva utan problem tillverka det blodsocker vi behöver, om vi inte äter kolhydrater.

Med mycket kolhydrater behövs det mycket insulin för att sänka blodsockret. Hög insulinnivå i blodet har negativa effekter på metabolismen: den ökar inflammationen som orsakar kärlförkalkningar, stimulerar cancerutveckling etc.

Av fetter är det mättade, enkelomättade och fleromättade vi har tillgång till att äta. Naturliga mättade fetter som i smör och kokosfett påstår de etablerade kostrådgivarna är farliga för hjärtat att äta. Detta har de sagt sedan decennier, taget från en falsk profet på 50-talet: Ancel Keys. Han tillverkade falsk statistik som tycktes visa att i de länder där man åt mer mättat fett fick man mer hjärtinfarkter. Han tänkte då inte på det historiska beviset att före den industriella revolutionen, då människor åt smör utan restriktioner, var hjärtinfarkt en mycket ovanlig sjukdom. Nu – med margariner, matoljor och industrimat – är hjärtinfarkt en grasserande folksjukdom.

Stor mängd fleromättade fetter innebär stor mängd omega 6-fett, vilket försämrar hälsan: ökar inflammation, försämrar infektionsförsvaret, ökar blodproppsrisken och stimulerar cancer.
Majoriteten av fettintaget bör därför bestå av mättat och enkelomättat fett, precis som fettet i våra kroppar består av.

LCHF, med lite kolhydrater och i stället mera naturligt fett, medför en förbättrad hälsa, och som bieffekt ofta en normaliserad vikt. Något onödigt frosseri rekommenderar vi inte – bara så mycket vi behöver för vår näring och energi.

Vetenskapligt underlag finns redovisat i våra bloggar och böcker. Det finns däremot inget vetenskapligt underlag för etablissemangets fettsnåla kostrekommendationer. Både Socialstyrelsen (2008) och SBU (Statens Beredning för medicinsk Utvärdering) (2013) har bedömt att LCHF har bra effekt på viktnedgång och blodsockersänkning, och några negativa effekter har man inte kunnat hitta.

Så för människors hälsas skull måste vi fortsätta att diskutera kostfrågan, ända tills kostrådsetablissemanget, med dess vägledare Livsmedelsverket, inser att deras halvsekelgamla fettsnåla kostråd är helt felaktiga – och motsatsen är rätt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.