”Vi måste gå ännu längre för att öka bostadsbyggandet” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Vi måste gå ännu längre för att öka bostadsbyggandet”

Företrädare för tankesmedjan Levande staden efterlyser på DN-debatt (11/7) åtgärder som kan snabba på plan- och byggprocessen och öka bostadsbyggandet. Artikeln sätter fingret på en av våra stora framtidsfrågor, inte minst i ett läge där förenklingar för ökat bostadsbyggande är en politisk stridsfråga. Möjligheterna att genomföra de föreslagna reformerna hänger nämligen i stor utsträckning på resultatet i riksdagsvalet.

Sverige lider av växtvärk, inte minst i våra storstäder. Det är problematiskt för alla som söker en bostad, men fler bostäder är också en förutsättning för att arbetslinjen ska fungera. Om människor kan flytta dit jobben finns ökar också företagens möjligheter att rekrytera kompetent personal.


I förra veckan presenterade Alliansens fyra partiledare satsningen ”Sverigebygget” som kan innebära att 100.000 nya bostäder byggs fram till 2035. Moderaterna vill även gå vidare med Sverigebygget genom att möjliggöra för minst 20.000 nya studentbostäder till 2020.


Ska vi lyckas måste det bli enklare och gå snabbare att bygga. Regeringen har redan genomfört en rad åtgärder för att öka utbudet av bostäder och förbättra bostadsmarknadens funktionssätt. Men alliansen och Moderaterna menar att det behövs ytterligare steg för att korta planprocesserna och öka tillgången på byggklar mark. Bland annat vill vi korta och införa nya tidsgränser för kommunernas och länsstyrelsernas handläggning, effektivisera länsstyrelsernas arbete och begränsa kommunernas möjligheter att ställa krav i detaljplanerna. Sammantaget kan dessa och andra åtgärder som vi vill genomföra korta planprocesserna med upp till ett år.


Dessutom behöver tillgången på byggklar mark öka, vi anser därför att bostäder bör vara en viktig prioritering vid utformning av reglerna för riksintressen. Vi vill även stärka kommunernas drivkrafter för att ta fram detaljplaner och se över strandskyddet så att det blir lättare att bygga och bo i strandnära lägen.


Men trots att alla säger sig vara för ökat byggande har varje beslut om förenklade regler mötts av hård kritik och konflikt i riksdagen. Faktum är att samtliga av vårens beslut om allt från kommunala särkrav, samordnade bullerregler och förenklingar för student- och småbostäder mötts av en opposition som oftast sagt nej.


De reformer som Levande staden efterlyser i sin artikel är utmärkta exempel på utmaningar som en nyvald riksdag kommer att möta efter valet. Regelverket för överklagande kan både förenklas och förtydligas, men det bygger på en politisk ambition att prioritera byggandet. Med det facit vi nu har från mandatperiodens olika bygg- och bostadsbeslut i riksdagen är det uppenbart att ett maktskifte riskerar att leda till reformstopp.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.