"Vi måste skydda våra personliga data" - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

"Vi måste skydda våra personliga data"

Torbjörn Tännsjö skriver att vi alla bör bejaka det upplysta fokus som övervakningssamhället placerat oss i (DN Debatt 14/6). Så länge vi själva inte känner skam över vilka vi är, så innebär insynen i våra privatliv, enligt Tännsjö, inte längre något hot. Det är en slutsats som helt förbiser alla som inte uppfyller samhällets förväntningar och normer, skriver Piratpartiets ledare Anna Troberg.

Nej, Torbjörn Tännsjö. Det faktum att vi slutar skämmas för vilka vi är, hur vi ser ut, vilken könstillhörighet vi har, vilka diagnoser vi har, är verkligen ingen garanti för att insamlad information inte ska innebära ett hot.

Fråga en stolt och gravt överviktig 19-åring hur han upplever sin tillvaro som rundare än genomsnittet. Fråga en stolt och transsexuell kvinna om hon upplever trygghet på tunnelbanan hem på kvällen. Fråga en stolt tonåring som diagnostiserats med Aspergers syndrom hur hen upplever medias vana att poängtera om en mördare råkar ha samma personlighetsdrag?

Det räcker alldeles utmärkt att någon annan tycker att vi borde skämmas över vilka vi är för att viss information ska innebära ett hot mot oss. Vår egen eventuella frånvaro av skam är tämligen ointressant. Det faktum att vi kanske till och med dristar oss till att vara stolta över vilka vi är ses inte sällan bara som ännu en anledning att angripa oss. För tio år sedan angreps människor i Pride-paraden i Stockholm just för att människor vågade vara öppna och stolta. Jag var där. Jag gissar att Tännsjö inte var det.

De förutfattade meningar och fördomar som finns i resten av samhället finns även i maktens korridorer. De finns hos de tjänstemän som hanterar övervakningssamhällets informationslager. Information kommer att läcka. Information kommer att skada människor. Det sker redan. Den enda information som inte läcker är information som aldrig samlats in.

Visst kan vi välja att blotta oss fullständigt, men att tro att makthavarna kommer att visa oss samma öppenhet är naivt. Faktum är att man de senaste åren försämrat våra möjligheter att granska makthavarna betänkligt. Strålkastarljuset riktas allt oftare på individen, medan makten släcker ljuset och stänger dörren om sig.

Tännsjös, min och andra enskilda individers makt är liten jämfört med den makt som staten och multinationella företag har. Därför måste vi skydda våra personliga data och vår privata kommunikation från övervakningssamhällets nyfikna blickar. Om jag visar min, så visar du din, är en taktik som bara fungerar om maktförhållandet är absolut jämt och det är det aldrig mellan individ och stat eller storföretag.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.