Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 07:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/vi-maste-vaga-utreda-fragan-om-frivillig-dodshjalp/

DN Debatt Repliker

DN Debatt Repliker. ”Vi måste våga utreda frågan om frivillig dödshjälp”

SLUTREPLIK DN DEBATT 17/7.

87 debattörer: Vi har förståelse för den oro som funktionshindrade ofta visar i debatter om dödshjälp, det är just därför en grundlig prövning av patientens vilja är så viktig. 

Rasmus Isaksson (RI), förbundsordförande i DHR, skriver i sin replik efter vår artikel på DN Debatt 2020-07-17, att ”dödshjälp är fel väg att gå”. Vi har stor förståelse för och respekterar den oro som funktionshindrade med svåra ryggmärgsskador ofta visar i debatter om frivillig dödshjälp. En av de 88 som undertecknade vår artikel är professor Claes Hultling, legitimerad läkare och sedan unga år svårt ryggmärgsskadad, har kommenterat repliken med dessa ord:

”RI, jag och andra funktionshindrade olycksbröder med svåra ryggmärgsskador har många gånger varit delaktiga i denna debatt och verkligen med emfas hävdat att vi värnar livet och inte döden. Jag har tillsammans med bland annat Martin Engqvist försökt förklara, att andra människor inte kan bestämma vad som konstituerar livskvalitet för oss och att även personer med extremt grava handikapp kan hitta en tydlig mening i livet, även om omvärlden tvivlar. Detta är självklart och viktigt och måste upprepas hela tiden. Av oss 88 undertecknare av vår artikel på DN Debatt är jag fullkomligt säker att alla stöder vad som ovan sagts. Jag anser dock att de fall som aktualiseras i artikeln och som avser personer som lider alla helvetes kval ändå borde beredas möjlighet att avsluta sitt liv under värdiga former. Det kommer alltid att vara en fråga om svåra avvägningar och värderingar, men det frånhänder inte oss funktionshindrade möjligheten att ge den extremt utsatta gruppen hjälp. Detta innebär ingalunda något hot mot eller nedvärdering av alla oss funktionshindrade!”

Så långt Claes Hultling. Rasmus Isaksson skriver vidare att ”Bland DHR:s egna medlemmar finns ett flertal som under sin första tid som svårt skadade hade allvarliga självmordstankar. De hävdar att om de i det läget hade haft möjlighet till assisterat självmord hade de med stor sannolikt tagit det. I dag är de och deras familjer glada och tacksamma att de lever, trots att livsvillkoren jämfört med andra är helt annorlunda.”

Ingen enda av oss förnekar sanningen i detta. Det är just därför som en långvarig, grundlig och avvaktande prövning av patientens egen vilja och självbestämmande är så oerhört viktig!

Vi hävdar inte att ”frivillig dödshjälp ÄR en mänsklig rättighet” men vi ställer frågan om det inte är dags att hävda att det borde vara det. Vi baserar detta på den citerade domen i den tyska författningsdomstolen: ”Rätten till dödshjälp härleds ur en grundlagsbestämmelse som säger att människovärdet är okränkbart och att var och en har rätt att fritt utveckla sin personlighet så länge han eller hon inte skadar andras rätt”.

I England finns ”Disabled Activists for Dignity in Dying” (DADID), som för ett par år sedan publicerade artikeln ”Big majority of disabled people support assisted dying for the terminally ill”. Och PC Jersild har dokumenterat intervjuer med funktionshindrades organisationer i Nederländerna där man på samma sätt visade sitt stöd för landets lagstiftning om frivillig dödshjälp.

Det är dags att vi också i Sverige vågar utreda frågan om frivillig dödshjälp!

Ämnen i artikeln

Dödshjälp
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt