Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 21:46 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/vi-presenterar-en-ny-affarsplan-for-sverige/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Vi presenterar en ny affärsplan för Sverige”

Fempunktsplan. Under de senaste tjugo åren har Sverige lyckats sämre än jämförbara länder med att skapa nya jobb. Vårt land behöver därför en ny färdriktning. I vår höstbudgetmotion presenterar vi en affärsplan i fem punkter, skriver den socialdemokratiska partiledningen.

Sverige är ett unikt land. Svenskarna är kunniga, kreativa och öppna för omvärlden. Under de senaste 20 årens globala konkurrens har det i kombination med den svenska modellen och ett konkurrenskraftigt näringsliv gjort att vi kunnat tredubbla vår export. Nu har vi chansen att, under de kommande 20 åren, ta nästa steg och bygga ett framgångsrikt, jämlikt och hållbart samhälle.
Men för att nå dit behöver Sverige bli mycket bättre på en central punkt: jobbskapandet.

Under de senaste åren har Sverige lyckats sämre än jämförbara länder. Regeringen har betonat att alla ska söka jobb – men inte alls fokuserat på att det ska skapas tillräckligt med jobb att söka. Arbetslösheten ligger i dag på sju procent, Fas3 är Sveriges största arbetsgivare och ungdomsarbetslösheten oroar oss alla.

Tillväxtländer som Kina, Indien och Brasilien svarar i dag för knappt fyra femtedelar av den globala tillväxten. Av de tio snabbast växande ekonomierna ligger sex i Afrika. Samtidigt går nästan 60 procent av vår export till andra EU-länder. En nyckel till framgång är att öka handeln med tillväxtländerna. Då är det olyckligt att ha en regering som vill stänga ambassader och kallar strategisk samverkan med näringslivet för att ”fika”.

Sverige behöver en ny färdriktning. Vi kommer i vår höstbudgetmotion att presentera en ny affärsplan för Sverige. Den bygger på fem punkter:

1 Höj Sveriges kompetens till världsledande nivå. Sverige har nu den första regeringen i sin historia – och förmodligen den enda i världen – som sänker utbildningsambitionerna. Regeringen skär ned på gymnasieskolan, minskar antalet högskoleplatser och inför en ettårig gymnasieskola som sannolikt utbildar 16-åringar rakt ut i arbetslöshet. Det är kravlöst och obegåvat.

Vi har höga ambitioner. Sverige ska ha en världsledande utbildningsnivå i hela befolkningen. I skolan ska eleverna få det stöd de behöver, men också möta höga krav. Vi vill investera så att samtliga elever möter skickliga lärare som kan inspirera och stödja när skolarbetet känns tufft och inför obligatorisk undervisning på sommaren för elever som riskerar att halka efter.

Ungdomsarbetslösheten är högst bland dem som saknar gymnasiekompetens. Därför föreslår vi att alla arbetssökande ungdomar ska erbjudas ett utbildningskontrakt där man kan kombinera jobb eller praktik med gymnasiestudier. För att få behålla till exempel a-kassa ställer vi krav på att man genomgår utbildningen.

2 Skapa jobb i växande och kunskapsintensiva företag. På kort tid har flera tunga besked lämnats om forsknings- och utvecklingsjobb som lämnar Sverige. Samtidigt har vi en regering som lagt ned samarbetsprogram, skjutit upp eventuella insatser för jobb till valåret och inte verkar förstå vilka fördelar den svenska modellen har gett Sverige. Vår affärsplan bygger på vetskapen om att fler jobb skapas i växande och kunskapsintensiva företag i både tjänstesektor och industri. Och att Sverige som litet land i en stor global ekonomi behöver mer samarbete.

Vi föreslår reformer så att det blir mer lönsamt för företag att bedriva forskning och utveckling i Sverige. Vi gör investeringar i företagsnära forskning, infrastruktur och strategisk samverkan med framtidsbranscher. För att fler små företag ska kunna expandera och anställa vill vi stärka och förenkla tillgången på riskkapital, öka exportstödet och låta staten ta över ansvaret för den andra sjuklöneveckan.

3 Stäng rekryteringsgapet på arbetsmarknaden. Många företag har i dag svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Undersökningar visar att vart femte rekryteringsförsök misslyckas. Företag tvingas tacka nej till order eller skjuta på planerad expansion. Samtidigt är arbetslösheten i Sverige rekordhög och en hel generation ungdomar vill inget hellre än att jobba.

Rekryteringsgapet måste stängas. Men rege­ringens ineffektiva nedsättningar av arbetsgivaravgifterna för alla arbetsgivare eller subventioner till enskilda branscher biter inte. Det behövs investeringar i mer och bättre utbildning – på alla nivåer, och genom hela yrkeslivet. Nya utbildningar behöver utformas i nära samarbete med företag och andra arbetsgivare så att de kan finna den kompetens de efterfrågar. Människor som är mellan jobb behöver stärkas – inte gömmas undan i passiva åtgärder.

4 Sätt innovation i centrum. När kunskap blir till nya produkter, processer och tjänster skapas värde och sysselsättning. Det kan ske både inom ramen för den privata sektorn och i vår gemensamma sektor. Framför allt behöver utvecklingen av innovationer i högre grad ske i samverkan.

Ett flertal länder har under de senaste åren skapat olika former av forsknings- och innovationsråd för att driva på utvecklingen. Tyvärr har den svenska regeringen varit märkligt ointresserad. Det här är en avgörande fråga. Socialdemokraternas besked är glasklart. Det svenska innovationsarbetet ska koordineras på högsta politiska nivå och kommer, om vi vinner valet, att ledas av statsministern.

5 Inse att allas framgång är Sveriges framgång. Ska vi göra de kommande 20 åren till de främsta i Sveriges historia krävs att vi arbetar tillsammans. Sverige behöver en regering som står upp för arbetande människors hopp, värderingar och intressen. En regering som ger alla kvinnor och män möjligheter att arbeta hårt och leva upp till sin fulla potential.

En fungerande välfärd och bra omställningsförsäkringar är avgörande för Sveriges framtid. Ingen tjänar på ökade orättvisor. Därför vill vi överbrygga inkomstklyftor, minska skillnader mellan kvinnor och män, och i stället för ett segregerat bygga ett sammanhållet samhälle.

Det här är vår affärsplan för Sverige. Vi prioriterar jobb, kunskap och stärkt konkurrenskraft. Så skapas förutsättningar för framgång, välstånd och en hållbar frihet för var och en av oss.

Stefan Löfven, partiordförande
Carin Jämtin, partisekreterare
Mikael Damberg, gruppledare i riksdagen
Magdalena Andersson, ekonomiskpolitisk talesman

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.