Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Vi ska få människor att växa och bestämma själva”

Vi måste starta arbetet med att formulera Centerpartiets grundvärderingar i en förnyande politik för 2000-talet, skriver Annie Lööf.
Vi måste starta arbetet med att formulera Centerpartiets grundvärderingar i en förnyande politik för 2000-talet, skriver Annie Lööf. Foto: Fredrik Persson
Annie Lööf: Som partiledare för Centern blir min viktigaste uppgift att finna moderna svar på hur människor ska kunna erhålla frihet och trygghet i en hållbar värld.

Centerns ledord är desamma – frihet, trygghet och hållbarhet – men vi behöver förnya innebörden och bli tydligare. Vi ska göra det lättare för människor att fånga sin dröm – vare sig det gäller för entreprenören att driva företag eller för den funktionshindrade att hitta ett jobb. Det handlar om alla människors lika rätt och värde – även de efterkommandes. Vi vill att Sverige återtar initiativet på miljöområdet, med ett starkare politiskt ledarskap, så att vi kan överlämna en grönare och renare värld. Centerpartiet ska ta på sig ledartröjan för att människor ska få växa och bestämma mer själva, skriver partiledarkandidaten Annie Lööf.

 

Partiledarfrågan avgör inte Centerpartiets framtid. Den avgörs av vår förmåga att bättre förstå människors drömmar om framtiden, att bli mer närvarande i människors vardag, och att bättre inse de utmaningar vårt samhälle står inför i en globaliserad värld.

Om jag får förtroendet att leda Centerpartiet blir min viktigaste uppgift att finna moderna svar på hur människor ska kunna förverkliga sina drömmar, känna större trygghet i en föränderlig tid och lämna vidare en grönare värld till framtiden. Vi måste därför starta arbetet med att formulera Centerpartiets grundvärderingar i en förnyande politik för 2000-talet.

Trygga grundvärderingar och modiga förslag har historiskt ökat vårt inflytande som politisk kraft.

ATP-striden för grundtrygghet och möjligheten att göra fria i stället för kollektiva val, omvandlingen från Bondeförbund till Centerparti för hela landet och pionjärarbetet med en svensk miljöpolitik är hörnstenar i vår idéutveckling som lade grunden till en mycket framgångsrik period för partiet. Kulmen nåddes 1976 med en centerledd regering.

Sedan dess har vi haft en nedåtgående opinionstrend som vi måste bryta. Ledorden är fortfarande frihet, trygghet och hållbarhet. Men världen är ny, så vi måste modernisera dem och bli tydligare. I den allmänna debatten, som parti i riksdagen och som del av Alliansen.

• Frihet att fånga din dröm.

Alla vill göra sina egna livsval och i ett gott samhälle är allas drömmar lika mycket värda.

Min uppgift som politiker är därför att skapa möjligheter för var och en att fullfölja sina livsprojekt, att fånga sin dröm, oavsett vem man är, vilken bakgrund man har och var i landet man bor. Alliansregeringen har tagit steg på vägen mot ökat självbestämmande och rivit flera hinder för människors utveckling men det måste gå snabbare och med större steg.

Det kan handla om att förbättra för entreprenören som satsar allt på sitt företag men tvingas ägna sin tid åt att bråka med myndigheter, den som vill bo på landet men inte kan på grund av dålig samhällsservice och infrastruktur, den nybakade gymnasisten som vill flytta hemifrån men inte hittar någon bostad eller den som satsar flera år på högre utbildning men blir av med avkastningen i marginalskatt.

Trots att fler valmöjligheter och bättre förutsättningar för skapande gynnar hela samhället är intresset påfallande svalt bland de andra partierna när det gäller sänkta arbetsgivaravgifter, satsningar på infrastruktur, nytänkande i bostadspolitiken och lägre statlig inkomstskatt. Jag vill därför att Centerpartiet ska ta på sig ledartröjan för att människor ska få växa och bestämma mer själva.

• Trygghet när styrkan inte räcker till.

När min egen styrka inte räcker till måste andras styrka finnas som stöd. Om frihet handlar om möjligheten att förverkliga sina egna drömmar, så handlar tryggheten om vårt ansvar för att skapa ett samhälle där vi tillsammans stödjer den som av olika skäl inte orkar, får eller kan leva sin dröm.

Det viktigaste för trygghet i vardagen är ett jobb, en egen inkomst och egna tillgångar. Arbetslinjens djupaste värde är tryggheten och därför måste den utvecklas. I första hand genom att det blir lättare för företag att växa, lägre trösklar in på arbetsmarknaden och att det blir mer lönsamt för vanligt folk att spara.

Ett samhälle bör bedömas utifrån hur det behandlar sina svagaste. Därför är det, utan omskrivningar, ett politiskt misslyckande att allt fler människor faller igenom de offentliga skyddsnäten eller inte får tillgång till stöd för att klara sin vardag.

Ett modernt förhållningssätt till Centerpartiets tanke att alla har rätt till en grundläggande trygghet är att fokusera mer på dem som har det allra sämst ställt.

Det handlar i dag till exempel om människor med funktionsnedsättning som inte får jobb, missbrukare som får undermålig vård och barn som växer upp i långvarigt socialbidragsberoende. Trots att dessa människor behöver samhällets stöd som mest är de sällan de mest prioriterade inom välfärdspolitiken.

Jag vill att Centerpartiet ska utveckla nya lösningar som till exempel gör det lättare att gå från socialbidrag till arbete, förbättrar missbruksvården genom att i större utsträckning utgå från vetenskap och möjliggöra för fler jobb i sociala företag så att även människor med funktionsnedsättning kan känna stolthet i en egen försörjning. Det handlar om alla människors lika rätt och värde.

• Hållbarhet och framtidstro.

Jag tror att människan vill gott. Alla vill vi överlämna en grönare, renare och lite bättre värld till våra efterkommande. Men många saknar fortfarande redskapen och ledarskapet på vägen mot det uthålliga samhället.

Den kanske största utmaningen för Centerpartiet är att förnya och utveckla en miljöpolitik med den enskilda människans möjligheter och framtidstro i fokus.

Tillsammans kan vi möta de utmaningar vi står inför när det gäller klimatförändringarna, havsmiljön, avfallsfrågan, och energiomställningen. Jag vet också att det är utmaningar som vår värdegrund som politisk rörelse gör oss skyldiga att anta.

För inte så länge sedan såg många upp till det svenska ledarskapet på miljöområdet. I dag är vi på väg att tappa initiativet och reducera oss till ett av många länder inom EU. Det får återverkningar på det globala miljöarbetet, på vårt internationella anseende och det innebär dessutom missade möjligheter till exportintäkter och nya jobb i vårt land. Vi måste återta vår ledarposition.

Vi behöver en miljöpolitik med ett än starkare politiskt ledarskap, som tillsammans med den svenska industrin formulerar ett antal framtidsutmaningar där man i samförstånd enas om vad industrin ska klara och vilka förutsättningar som staten ska erbjuda. Kalla det gärna ett miljöpolitiskt samhällskontrakt.

Jag vill se över företagsbeskattning, statliga anslag till forskning och användning av regionala utvecklingsmedel för att skapa världens bästa villkor för de företag som vill vara med och ta ansvar för att svensk industri ska befinna sig i den yttersta framkanten i omställningen från ett fossilbränslesamhälle till en kretsloppsekonomi.

Centerpartiet står för ett unikt perspektiv i svensk politik. Vår historia är ett starkt engagemang för enskilda människor gentemot överheten, storföretagen och kollektivistiska lösningar.

Frihet, trygghet och hållbarhet är kärnan i en värdegrund som i mina ögon mer än någonsin är aktuell i 2000-talets Sverige. Med den värdegrunden och all min tro på framtiden vill jag leda och modernisera Centerpartiet tillsammans med medlemmar och sympatisörer.

Om jag får detta förtroende så ser jag fram emot en fortsatt givande idédiskussion under det närmaste året då vi i nytt partiprogram ska lägga grunden för framtiden.


Annie Lööf
(tidigare Johansson), partiledarkandidat för Centerpartiet

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.