Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Vi ska granska våra råd om mässlingen”

Påståendet att Vidarkliniken ger farliga råd om mässlingen bygger på föreställningen att vi kategoriskt är emot vaccinering. Detta stämmer inte. Men när föräldrar, som själva valt att inte vaccinera sina barn kommer till oss, ger vi råd för att undvika komplikationer. Vi välkomnar granskningen och kommer att kritiskt granska våra egna råd, skriver företrädare för Vidarkliniken i en replik.

På DN Debatt (7/6) påstås att Vidarkliniken ger farliga råd om mässling. Vi vill först slå fast att Vidarkliniken inteavråder från vaccinering mot mässling för barn. Vidarkliniken har ingen BVC-verksamhet och inga uppdrag kring vaccinationsprogrammet för barn. När föräldrar, som själva valt att inte vaccinera sina barn, kommer till oss med frågor kring behandling kan vi dock ge information och råd för att undvika komplikationer.

Vi välkomnar nu granskning av denna hållning och kommer också att kritiskt granska våra egna råd kring mässling. Debattartikeln är dock felaktig och vilseledande på flera punkter. Artikelförfattaren kritiserar särskilt starkt uppgiften att vid mässling försöka sprida ut mässlingutslag över en större hudyta genom försiktig borstning. Det kallar han barnmisshandel, men är i själva verket en praxis inom den europeiska traditionella medicinen för att minska risken för komplikationer.

Påståendet att Vidarkliniken ger farliga råd bygger mycket på föreställningen att vi kategoriskt är emot vaccinering, vilket alltså är fel. Smittskyddsinstitutets rekommendationer är den självklara utgångspunkten. Men med massvaccineringen mot svininfluensan i färskt minne, med dess oförutsedda bieffekter och därpå ändrade rekommendationer, kan man förstå föräldrarnas oro för vaccination.

Det påstås att vi har fel när vi säger att det inte finns långsiktiga jämförelser mellan risken för komplikationer av mässling respektive risken för biverkningar av vaccinet. Tyvärr har vi rätt.

Artikelförfattaren skrämmer i onödan upp föräldrar genom att gissa att uppemot 100 barn per år skulle dö i Sverige utan vaccin. Fakta är att dödligheten i mässling var nästan obefintligredan innan vaccinet introducerades här. Detta berodde främst på bättre levnadsstandard. I utvecklingsländerna måste man vaccinera för att rädda liv.

Dessutom visar vetenskapliga studier att barn som gått igenom mässlingen verkar ha mindre allergier - västvärldens största barnsjukdom. Studier visar också att barn i samband med mässling tycks utvecklas motoriskt och psykologiskt. Det sambandet kallar artikelförfattaren för en teologisk fråga men är för oss en viktig forskningsfråga.

Felaktigt hävdas att vi bedriver religiös medicin som inte ska finansieras med offentliga skattemedel. Den antroposofiska integrativa vården som Vidarkliniken bedriver baserar sig på forskning, utvärdering och omfattande klinisk erfarenhet. Det finns tusentals legitimerade vårdgivare vid stora antroposofiska sjukhus i Europa varav ett universitetssjukhus, samt på mindre sjukhus som Vidarkliniken.

Vidarkliniken avråder alltså ej föräldrar att vaccinera sina barn mot mässling men erbjuder dialog med föräldrar som bestämt sig för att inte vaccinera. Detta gör vi i egenskap av Nordens enda sjukhus med samlad kunskap om integrativ antroposofisk medicin och med våra patienter i centrum.

Jackie Swartz
Styrelseledamot Vidarkliniken
Barnpsykiater
Doktorand Uppsala Universitet

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.