Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-28 19:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/vi-skapar-ett-nytt-parti-for-vilsna-liberaler/

SVENSK POLITIK

DN Debatt Repliker. ”Vi skapar ett nytt parti för vilsna liberaler”

REPLIK DN DEBATT 28/9.

Styrelsen för Folkliberalerna: Vi samlar in namn för att kunna ställa upp i valet nästa år som ett socialliberalt alternativ till Liberalerna.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Vi håller verkligen med Robert Weil när han i en debattartikel i DN skriver om att det är en grannlaga uppgift att hitta ett nytt parti när det gamla, Liberalerna, har svikit och öppnat upp för samarbete med Sverigedemokraterna. Men då finns det ett annat parti att söka sig till: Folkliberalerna.

Folkliberalerna är ett nybildat mittenparti som startats av ett hundratal socialliberaler. Vår önskan är att vara den positiva förändringskraft som vi tycker att svensk politik i dag saknar.

Partiet har haft sitt första medlemsmöte och arbetar nu med att få in de 1 500 namnunderskrifter som krävs för att registrera vår partibeteckning hos Valmyndigheten inför valet nästa år.

Folkliberalerna kompromissar aldrig med våra grundvärderingar:

● Vi står för en politik där individens frihet, rättigheter och ansvar står i fokus. Alla människor ska ges möjlighet att, utifrån sina egna förutsättningar, välja sina livsvägar och fullfölja sina drömmar.

● För att individens frihet alls ska vara möjlig, behövs en hållbar värld.

● Vi tar klimathotet på största allvar och vi är redo att göra vad som krävs för att rädda planeten för oss och åt framtida generationer. Vi vet att globalt samarbete är nödvändigt för att detta ska fungera. Men vi önskar också globalt samarbete, då vi ser mångkultur som positivt, inspirerande och hoppingivande – i vårt eget land och världen över.

● Vi står alltid i första led för att bemöta och mota tillbaka all form av extremism och vi vet att grunden för att lyckas med detta är en stark demokrati.

● Vi är ett parti som tar oss an helheten med alla dess utmaningar. Vi svarar konkret och resolut på alla frågor, och lämnar aldrig frågeställaren med ett huvudbry om vad som egentligen var svaret. Vi lyssnar på och visar respekt för väljarna. Det är dem vi är till för, och det är deras vardag vi vill förbättra.

● Vi tar oss an de viktiga frågorna, frågor som utgör grundpelare för att bygga ett nytt livskraftigt Sverige och lägger grunden för ett samhälle med humanistiska socialliberala värderingar som bärande fundament.

Förintelseöverlevaren Hédi Fried blev grundligt lurad i frågan om politiskt samröre med SD. Men Folkliberalerna kan hon lita på, och det kan också Robert Weil göra.

Alla som likt honom känner sig vilsna och som söker ett socialliberalt alternativ till etablerade partier erbjuder Folkliberalerna tydliga och hållbara svar på vår samtids stora utmaningar. Vi kommer att under valåret 2022 söka väljarnas förtroende för att bygga ett bättre Sverige.

Ämnen i artikeln

Val 2022

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt