Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Viktigt att små länder visar ledarskap i klimatfrågan”

Miljö- och klimatförhandlingarna är i högsta grad beroende av att även små länder visar ledarskap, där landet bygger sin trovärdighet genom att minska de egna utsläppen, skriver Beijerinstitutets Johan Gars och tankesmedjan Fores Daniel Engström Stenson och Martin Ådahl i en replik.

Michael Hoels inlägg på DN Debatt 26/3 gav tyvärr intrycket att det inte ger någon effekt om Sverige går före i klimatpolitiken. Han menar att det inte finns något stöd för att andra länder tar efter de goda exemplen och att det endast finns obetydliga belägg för att länder med en ambitiös klimatpolitik skulle kunna påverka förhandlingarna.

Sjävklart är Sveriges direkta effekt på klimatet nästan försumbar, vi står för mindre än 0,2 procent av de globala utsläppen. Men i Hoels rapport saknas den omfattande statsvetenskapliga forskning som visar hur länder påverkar internationella förhandlingar och andra länder genom sitt exempel. Miljö- och klimatförhandlingarna är i högsta grad beroende av att även små länder visar ledarskap, där landet bygger sin trovärdighet genom att minska de egna utsläppen. Forskningen visar att ledarskap har spelat en viktig roll, bl a när avtal om surt nedfall och ozongaser förhandlades fram. I klimatförhandlingarna framhålls mindre länder som Nederländerna, men även Sverige, som exempel på små länder som använt sig av exemplets makt.

Dessutom fungerar länder som direkta förebilder för varandra. Smarta lösningar på problem sprider sig. Ett exempel är den utsläppsmarknad som fick bukt med utsläppen av svavel i USA, som sedan fungerade som exempel för den europeiska handeln med utsläppsrätter för koldioxid, vars koncept i sin tur spridit sig till Australien, Kalifornien och kanske till och med Kina. Att Sverige växt ekonomiskt, samtidigt som vi börjat minska utsläppen, är ett viktigt exempel när större länder överväger åtgärder.

Samtidigt ger Hoel i debattartikeln intryck av att kostnaderna med en offensiv klimatpolitik är högre än vad de egentligen är. I själva verket flyttar få företag på grund av stramare klimatkrav. Den mest omfattande beräkningen från OECD visar på att bara cirka 6 procent av utsläppen inom EU flyttar till övriga världen, även om vi stramar åt klimatpolitiken kraftfullt till 2020. Intäkterna från att sätta pris på utsläppen kan dessutom användas till att sänka de snedvridande skatterna på arbete och kapital, så att nettoeffekten för företagens konkurrenskraft blir ännu mindre.

Det är synd att Hoels debattartikel hamnade snett. Den som läser hans rapport finner tvärtom stöd i resonemangen för kraftfulla klimatåtgärder.

Det mest kostnadseffektiva för ett litet land som Sverige är att vara ett sådant framgångsrikt föredöme att fler länder vågar ta steget och vi kan undvika väldiga kostnader av en klimatkris.

Daniel Engström Stenson, programchef miljö, Fores
Johan Gars, nationalekonom, Beijerinstitutet
Martin Ådahl, chef Fores

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.