Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Vilken etik låter fullt friska slippa arbeta?”

SLUTREPLIK DN Debatt 11/11. Varken Birnbaum, Fernström eller Målqvist har ett svar på frågan vad det är för etik som gör att vi skall betala fullt friska och arbetsföra människor för att inte göra någonting samtidigt som vi har mycket stora omsorgsbehov inom till exempel äldrevården, skriver Bo Rothstein.

I min artikel om basinkomst pekade jag på ett antal problem som förespråkarna för denna idé har förbisett. Dessa problem handlar om ifall en reform alls kan genomföras utan att skapa stora problem vad gäller dess legitimitet och administrativa genomförbarhet.

Simon Birnbaum, Lennart Fernström och Mats Målqvist är kritiska till att jag påvisar att samma ovilja att se till problem av denna typ har funnits i många andra vänsterpolitiska förslag, såsom idén om planhushållning. 

Vad de därmed säger är att vi man dels inte skall försöka lära något av tidigare misstag, dels skall bortse från den omfattande forskning som finns om vilken typ av sociala reformer som åtnjuter legitimitet. Etiken i deras sätt att resonera är som om man i den medicinska forskningen skulle förespråka behandlingar utan att beakta väl kända och mycket allvarliga biverkningar. 

De borde fundera ett tag på hur det kom sig att Margret Thatcher och Ronald Reagan kunde vara så framgångsrika i att strypa bidrag till de fattiga i sina länder. Det var just genom att de lyckades få gehör för att de som fick dessa bidrag egentligen inte behövde dem bland annat för att de hade inkomster också från allehanda ”oegentliga” verksamheter. 

Birnbaum och Fernström är kritiska mot att jag utgår från att en basinkomst, om man alls skall kunna leva på den, rimligen måste ligga runt 10.000 kronor i månaden. Detta är emellertid den nivå som en av de mest kända ideologerna bakom denna idé, filosofen Philippe van Parijs, förespråkar.

Mina kritiker menar vidare att en basinkomst skulle vara ett sätt att rå på fattigdom. Detta visar att de saknar verklighetskontakt. En nyligen gjord studie av OECD visar att en basinkomst skulle kräva omfattande skattehöjningar och nedskärningar av existerande bidrag och offentlig service och därmed inte vara ett effektivt medel för att bekämpa fattigdom.

En försiktig kostnadsberäkning för svensk del som bygger på nivån om 10.000 kronor per månad stannar på cirka 800 miljarder per år. Som en jämförelse kan nämnas att barnbidragen kostar ca 26 miljarder. Påståendet att en ovillkorlig basinkomst inte skulle vara en svår påfrestning på de offentliga finanserna är ett obegripligt önsketänkande. 

Birnbaum och Fernström menar vidare att man bör dra lärdom av de experiment som pågår och där är vi eniga. Men jag känner inte till något framgångsrikt storskaligt experiment i OECD-länderna. Birnbaum hänvisar till Alaska där invånarna får utdelning från delstatens oljeinkomster. De senaste åren har nivån legat väldigt lågt, ca 800 kronor per månad. Att kalla detta ett experiment för basinkomst är svårt missvisande. 

Vad gäller det finska försök som de åberopar så har möjligheterna att dra några lärdomar av det nyligen kritiserats sönder och samman. Till sist, varken Birnbaum, Fernström eller Målqvist har ett svar på frågan vad det är för etik som gör att vi skall betala fullt friska och arbetsföra människor för att inte göra någonting samtidigt som vi har mycket stora omsorgsbehov inom till exempel äldrevården.

 

DN Debatt.11 november 2017

Debattartikel

Bo Rothstein, professor i statsvetenskap:
”Basinkomst skulle skapa ett trashanksproletariat”

Repliker

 Lennart Fernström, chefredaktör för nyhetsmagasinet Syre:
”Felaktiga antaganden om basinkomst”

Mats Målqvist, docent i global hälsa, Uppsala universitet:
”Bristande förståelse för fattigdomens förutsättningar”

Simon Birnbaum, docent i statsvetenskap, forskare vid Institutet för framtidsstudier och IBF, Uppsala universitet:
”Fördomsfullt om basinkomst”

Slutreplik från Bo Rothstein:
”Vilken etik låter fullt friska slippa arbeta?”

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.