Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-27 16:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/vindruvor-och-paprikor-ar-rena-giftcocktails/

DN DEBATT

DN Debatt. "Vindruvor och paprikor är rena giftcocktails"

Naturskyddsföreningen avslöjar ny opublicerad granskning från EU-kommissionen som visar på allvarligt överskridna gränsvärden för giftiga kemikalier i jordbruket: Värst är vindruvorna. Av frukt och grönsaker som produceras inom EU innehåller hälften resthalter av kemiska bekämpningsmedel. Värst är vindruvor där över 70 procent innehåller giftiga preparat. Det visar en ny omfattande granskning som EU-kommissionen gjort på 65 000 livsmedelsprover. Av de prover där gifthalten har en omedelbart negativ effekt på hälsan kom cirka 60 procent från vindruvor. I vissa fall överskeds den för barn tillåtna resthalten med över 900 procent. Dessutom ökar antalet olika bekämpningsmedel i ett och samma livsmedel - exempelvis kan paprika innehålla upp till 29 olika preparat. Det skriver Mikael Karlsson och Emelie Hansson, ordförande respektive jordbrukshandläggare på Naturskyddsföreningen.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis till lucia.

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.