Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Vinner vi är vi beredda att regera över blockgränsen”

S ger besked i regeringsfrågan. Vi går till val på ett eget valmanifest, men vi är beredda att samarbeta brett. Medan Moderaterna vill bevara blockpolitiken är vi redo att styra Sverige tillsammans med alla partier utom Sverigedemokraterna, skriver Stefan Löfven och Carin Jämtin.

Det är mindre än ett år kvar till valet. Snart kommer väljarna att bestämma hur Sverige ska utvecklas framöver. Vi socialdemokrater är ett samarbetsparti. Vi söker väljarnas förtroende för en bred politik för fler människor i arbete, investeringar i skolan och en starkare välfärd.

Moderaterna trodde att de kunde skapa jobb genom att sänka skatterna. De trodde att de kunde förbättra välfärden genom att privatisera den. Men det har blivit precis tvärtom. Arbetslösheten är nu högre än när den borgerliga regeringen tillträdde. Färre barn klarar skolan. Varje vecka kommer nya larmrapporter om situationen i sjukvården och äldreomsorgen.

I det här läget är det viktigt med en handlingskraftig regering som är beredd att ta ansvar och samarbeta brett för att ta sig an Sveriges utmaningar.

Så är det inte i dag. Antalet förslag som regeringen lägger fram saktar in. Riksdagens utskott ställer in möten i brist på arbetsuppgifter. Den borgerliga regeringen är så låst i blockpolitiken att den många gånger inte ens försöker förankra sina förslag hos andra partier. Det blir allt mer tydligt hur denna hållning skadar vårt land.

Sverige är en representativ demokrati. Väljarna avgör de svenska valen genom att lägga sin röst på det parti de anser representerar deras värderingar bäst. Sedan ska förhandlingar, samarbeten och överenskommelser följa för att göra folkets röst hörd på bästa sätt. Det innebär att partierna gemensamt måste ta ansvar för att mötas i demokratiska samtal.

Därför är det anmärkningsvärt att den nuvarande ordningen nu försvaras. Moderaterna har slagit fast att de vill bevara blockpolitiken, och att de även under den kommande mandatperioden endast är beredda att samarbeta inom den borgerliga alliansen.

Detta besked står i stark kontrast med Moderaternas ord om att ta ansvar för Sverige. Alla partier – inte bara Socialdemokraterna – har en skyldighet att se till att Sverige får en handlingskraftig regering som kan styra landet efter valet.

Vi socialdemokrater vill i dag berätta hur vi ser på regeringsbildningen. Ska vi också låsa oss i blockpolitiken, eller ska vi visa väljarna våra prioriteringar i ett eget valmanifest? Det är frågan som vi har tagit oss tid att diskutera, och så här lyder vårt besked:

1. Vi socialdemokrater går till val själva med ett socialdemokratiskt valmanifest, som tydliggör våra prioriteringar kring att skapa fler jobb, vända utvecklingen i skolan och stärka välfärden.

2. Vid en kommande valseger siktar vi på att bilda en socialdemokratiskt ledd regering som tar tag i Sveriges framtidsutmaningar med ökad global konkurrens, en växande demografisk utmaning och en betydande klimatutmaning som kräver snabb omställning.

3. Vi är beredda att ta ansvar för Sverige – även i ett svårt parlamentariskt läge. Därför är vi beredda att samarbeta över blockgränsen.

Vårt förhållningssätt är ett naturligt val i det rådande politiska läget. Inget parti kan i dag förutsäga vilka de kommer att bilda regering med efter valet. Det kommer heller inte vi socialdemokrater att göra. Dagens opinionsläge gör att de partier som låtsas om motsatsen framstår som verklighetsfrånvända. Två av Moderaternas stödpartier löper risk att inte bli invalda i riksdagen. Enligt många mätningar är exempelvis Socialdemokraterna och Miljöpartiet större än de borgerliga partierna tillsammans.

Det osäkra parlamentariska läget efter valet reser också nya frågor. Vilken status har de överenskommelser som görs mellan de borgerliga partierna före valet – givet att något eller några borgerliga partier lämnar riksdagen efter valet?

Lovar exempelvis Moderaterna att genomföra Centerpartiets eller Kristdemokraternas förslag även om dessa partier inte ingår i ett framtida regeringsunderlag? Vilken status har ett eventuellt gemensamt borgerlig valmanifest för en moderatledd regering efter valet där inte samtliga av dagens fyra borgerliga riksdagspartier ingår?

Detta är frågor som den nuvarande minoritetsregeringen vare sig vill eller kan besvara. Valresultatet 2014 kan kräva nya sätt att forma en regering.

Vi socialdemokrater har en lång tradition av att arbeta tillsammans med andra partier och att ta ansvar för Sverige. Vi har samarbetat med Centerpartiet, Folkpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Inom ramen för olika samarbetsformer har vi reformerat skattesystemet, räddat Sverige ur 90-talskrisen och genomfört reformer för tillväxt, rättvisa och grön omställning under 2000-talet.

För oss är Miljöpartiet en naturlig samarbetspartner framöver. Men vi har även en del gemensamt med Vänsterpartiet, Folkpartiet och Centerpartiet, och vet att de kan ta ansvar när det behövs. Det enda parti vi helt utesluter från alla former av samarbete är Sverigedemokraterna.

Vi socialdemokrater går till val på ett eget valmanifest – men vi är redo att samarbeta brett. Sveriges utmaningar kräver politiska företrädare som är beredda att lägga dagsaktuella gräl åt sidan och arbeta tillsammans för det som är viktigt på längre sikt. Vår principiella utgångspunkt är att de frågor som kräver långsiktiga lösningar inte ska röstas igenom med någon enstaka rösts övervikt i Sveriges riksdag. Skulle vi få väljarnas förtroende att bilda en socialdemokratiskt ledd regering är vi beredda att bjuda in framtida oppositionspartier till blocköverskridande överenskommelser.

Sverige är ett litet land, men om vi tar oss an utmaningarna tillsammans kan Sverige bli världsledande när det handlar om jobb och tillväxt, och unikt när kommer till jämlikhet, rättvisa och frihet. Vi socialdemokrater är redo att samla Sverige för att göra det möjligt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.