Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Vit makt-våld ett lika stort hot som islamisk extremism”

Regeringen och Exit Fryshuset: Sverige behöver ett strategiskt förebyggande arbete mot våldsbejakande extremism. Vi vill varna för att det offentliga samtalet alltför ensidigt fokuserar på islamism. Debatten har tyvärr inte klarat av att överskrida de enskilda extremistmiljöernas sfär. Nu måste vi identifiera likheterna mellan olika extremistiska miljöer och klarlägga hur de triggar varandra. Vi vet inte hur morgondagens extremism gestaltar sig, skriver Birgitta Ohlsson och Robert Örell.

Kampen mot våldsam religiös och politisk extremism måste intensifieras. Att Skandinaviens första självmordbombare slog till i Stockholms julhandel och att svenska medborgare kort därefter greps i Danmark misstänkta för att ha planerat ett blodigt terrorattentat mot Jyllandspostens redaktion har skakat om oss alla djupt.

Vi vill samtidigt varna för att det offentliga samtalet fokuserar alltför ensidigt på islamism när Sverige behöver ett strategiskt förebyggande arbete mot all form av våldsbejakande extremism. Vi för fram det budskapet i dag på en internationell konferens om extremism som anordnas i Stockholm av Fryshusverksamheten Exit i samarbete med British Council och University of St. Andrews.

En expanderande extremiströrelse kan få effekten att deras extrempolitiska motpoler göds.

Exit befarar att ett ensidigt fokus i debatten på våldsam islamism samt dåd av våldsbejakande islamister kan bidra till ett ökat rekryteringsunderlag för vit makt-miljön i Sverige som är lika omfattande som för ett decennium sedan.

Exit, Säpo och Brå har konstaterat att vit makt-miljön ytligt har ändrat karaktär. Attribut som kläder, frisyrer och symboler har tonats ner. Men fortfarande är målet ett etniskt homogent och kulturellt samhälle under ett upplyst diktatoriskt ledarskap.

På regeringens uppdrag genomförde Säpo och Brå en undersökning av vit makt-miljön och den autonoma vänstern, ”Våldsam politisk extremism”, som presenterades 2009. Extremistmiljöerna bedöms vara konstanta de närmaste åren. Däremot finns en risk inom både den autonoma vänstern och vit makt-miljön för att mindre grupperingar av mycket radikala aktivister bildas och gör sig skyldiga till mycket allvarliga politiskt motiverade brott.

Den svenska vit makt-miljön har vid en internationell jämförelse en tydligare avsikt att beväpna sig. Säpo och Brå bedömer i rapporten att den svenska vit makt-miljön, i och med tillgången på vapen och sprängmedel, våldskapital och erfarenhet av grovt våld, allvarligt skulle kunna skada delar av det demokratiska samhället eller någon av dess grundläggande funktioner. Det är en latent hotbild som vi inte får blunda för.

Den svenska debatten om extremistiska miljöer har tyvärr inte klarat av att överskrida de enskilda extremistmiljöernas sfär. Under 1990-talet var nazism och vit makt-miljön högt upp på den politiska agenda. Mordet på fackföreningsledaren Björn Söderberg av svenska nynazister och Malexandermorden, där gärningsmännen hade nazistsympatier, bidrog. Efter den enorma skadegörelsen under  EU-toppmötet i Göteborg 2001, handlade debatten i stället om vänsterautonoma grupper.

Verksamheten Exit på Fryshuset, som sedan 1998 arbetat med avhoppare från vit makt-rörelsen, och haft omkring 600 klienter, har vid åtskilliga tillfällen kontaktats av personer som vill lämna vänsterextrema grupper, våldsbejakande islamistisk extremism eller kriminella gäng. Likheten i den påverkan som olika extremistiska grupper utövar på sina anhängare är slående.

Exit har sett att vissa individer med våldsbejakande extremistiska åsikter vandrar mellan extremistiska grupper. Att fortsätta livet i en annan utanförskapsmiljö, där du inte behöver ifrågasätta dina gärningar eller revidera intränade beteendemönster, kan vara betydligt lättare än att försöka leva efter samhällets normer.

En trend som i sammanhanget bör granskas är att internetsidor som sprider våldsbejakande islamistiska budskap har anpassats till västerländsk publik i syfte att rekrytera. I början av december förra året lade till exempel den somaliska terrorgruppen al-Shabab ut en rekryteringsvideo på svenska på nätet.

Forum för levande historia har genomfört flera värderingsundersökningar bland svenska gymnasieelever kring attityder mot judar, romer, muslimer, homosexuella och invandrare. Det finns en kärna av omkring 20 procent som uttrycker tydligt intoleranta attityder, framförallt pojkar från socioekonomiskt marginaliserade hem, som kan riskera att utgöra en grogrund för framtida extremism.

Regeringen lät förra året Ungdomsstyrelsen utvärdera Exit, bedömningen är att det finns ett fortsatt behov av  avhopparverksamhet från vit makt-miljön. I Europa och i Sverige vinner högerextrema partier terräng. Förra året fick ett nazistparti säte i en kommunal församling då Svenskarnas parti fick ett mandat i Grästorp.

Vi vet inte hur morgondagens extremism gestaltar sig. I stället för att fortsätta se  de extremistiska rörelserna som isolerade företeelser måste vi identifiera likheterna mellan dem och klarlägga hur de triggar varandra. Den våldsbejakande islamismen får aldrig underskattas, den utgör ett hot mot demokratin som måste tas på mycket stort allvar. Men det får inte innebära att vi blundar för andra former av våldsam religiös eller politisk extremism.   

Ett strategiskt förebyggande arbete mot all form av våldsbejakande extremism är en investering som Sverige inte har råd att avstå från om vi vill förhindra framtida terrorbrott.

Birgitta Ohlsson
EU- och demokratiminister
Robert Örell
verksamhetschef Exit Fryshuset

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.