Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

"Weiderud sitter säkert medan Mustafa får gå"

Konflikten om invalet av Omar Mustafa i Socialdemokraternas partistyrelse blir alltmer infekterad. En av Mustafas ivrigaste försvarare är Peter Weiderud, ordförande i Socialdemokrater för Tro och Solidaritet (som tills nyligen hette Broderskaparna). På DN Debatt 16/4 går Weiderud till storms mot sitt eget parti och ”externa aktörer” som han anser startat ett mediedrev mot Mustafa, skriver Fredrik Malm (FP).

Weiderud konstaterar, helt korrekt, att det inte bara är Islamiska Förbundet, där Mustafa är ordförande, som bjudit in antisemitiska föreläsare till Sverige, utan också flera socialdemokratiska organ; Palmecentret, Broderskaparna och S-studenter.

”Men det är bara Omar som beskylls för att inte klara rågången mot antisemitism”, skriver Weiderud. Det är däremot inte sant.
    
Redan för sju år sedan uppmärksammades på DN Debatt (12/11 2005) att Broderskaparna och S-studenter samarbetade med Azzam Tamimi, alltså samma person som Islamiska Förbundet bjudit in i år. Tamimi var redan då känd för att uppmuntra till självmordsattacker och för att stämpla muslimer som vill reformera islam som förrädare. Han hade också under ett seminarium i Cambridge försvarat hustrumisshandel med motiveringen att arabiska kvinnor ber om att bli slagna av sina män.

Broderskaparna och S-studenter organiserade åtta seminarier i projektet med Tamimi. Alla invändningar som fördes fram besvarades med samma mantra om att kritiken var islamofobisk.

I maj 2006, ett halvår efter debatten om Tamimis besök tillägnades Weideruds organisation ett helt avsnitt av SVT Uppdrag Granskning. Orsaken var Broderskaparnas alltmer intima samarbete med det Muslimska brödraskapet. I programmet höll förbundssekreterare Ola Johansson högläsning ur Sayyid Qutbs skrifter för SVT:s reporter. Sayyid Qutb var, och är fortfarande, en av de viktigaste ideologerna för den omtolkning av jihadbegreppet som extremister åberopar för att motivera terrorism i islams namn, och som godkänner våld mot muslimer som inte delar islamisternas tolkning av Islam.
Sayyid Qutb var totalitär, reaktionär och avskydde liberal demokrati. Men enligt Peter Weideruds organisation är det Muslimska brödraskapet ett moraliskt rättesnöre för den muslimska världen.

Kritik har också förts
fram vid andra tillfällen, till exempel när Broderskaparna strök skrivningar om homosexuellas rättigheter i ett manifest riktat till muslimska socialdemokrater.

År 2006 höll Broderskaparna möte med en ledande företrädare för Hamas som besökte Sverige. Hamas är det muslimska brödraskapets gren i Palestina och har upprättat diktatur på Gazaremsan. Nyligen stoppades Gaza Marathon då Hamas inte accepterar kvinnliga löpare. Även när Hamas bjöds in framfördes kritik (DN Debatt 5/5 2006).

Vid ett annat tillfälle bjöd Broderskaparna in den internationellt ökände antisemiten Gilad Atzmon till Sverige för att hålla föreläsning. Atzmon har bland annat försvarat David Irving, som förnekar att några judar överhuvudtaget gasades ihjäl. Att bjuda in en sådan extremist är vettlöst, men Broderskaparna ryckte på axlarna åt den kritik som Svenska kommittén mot antisemitism förde fram.

När Weiderud skriver att det endast är Omar Mustafa som beskylls för att inte klara rågången mot antisemitism så förtiger han all den kritik som förts fram mot Broderskaparna.

Så varför tvingades Omar Mustafa att avgå från partistyrelsen, medan Broderskaparna fortsätter att bjuda in extremister?

Sanningen är att Peter Weiderud och hans organisation slipper intern kritik. Omar Mustafa har däremot tagit den interna kritiken på allvar och gjort avbön. Trots detta slängs han ut ur Socialdemokraternas partistyrelse, alltmedan Peter Weiderud kan fortsätta gå på sammanträdena.

Fredrik Malm, Utrikespolitisk talesperson i Folkpartiet

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.