Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-13 05:57 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/dn-150-ar/80-ar-sedan-det-forsta-propagandamarket-for-simning/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN 150 år

80 år sedan det första propagandamärket för simning

Foto: TT

I maj 1934 började en idé växa hos David Jonason, dåvarande sportchef på DN.

Han hade irriterat sig på uttrycken i drunkningsnotiserna - där det kunde stå att ”den drunknande var känd som en duktig simmare”. En duktig simmare drunknar inte, punkt slut, tänkte David Jonason. Han kontaktade Svenska Simförbundet som var med på noterna. I början av sommaren 1934 spreds affischer och artiklar i DN med budskapet: ”Bliv simborgare på simningens dag.” Herrar skulle simma 200 meter och damer 150 meter, utan tidtagning.

Den 8 juli var det dags för den första märkestagningen och det fanns tydliga regler. Samma dag som den ägde rum skrev DN att deltagarna var tvungna att starta i vattnet: ”Ingen blir därigenom i tillfälle att visa sin eventuella skicklighet framför andra genom att dyka på huvudet i vattnet från startbryggan”.

På Gotland kom rapporter om fyragradigt vatten, vilket ledde till att provtagningarna fick skjutas upp. Men i övriga delar av landet deltog tusentals människor. Under den första sommaren såldes 19.000 simborgarmärken, och kulmen nåddes på 70-talet då cirka 500.000 märken såldes per år. Sedan starten har simborgarmärket sålts i fler är 6,5 miljoner exemplar. 1934 kostade simborgarmärket två kronor, vilket i dag motsvarar cirka 60 kronor.

Från början var åldersgränsen för att ta simborgarmärket 16 år, men gränsen sänktes successivt och avskaffades sedan. En annan ändring som genomfördes var att både damer och herrar skulle simma 200 meter.

För att räknas som simkunnig i Sverige ska du kunna falla i vattnet, få huvudet under ytan och sedan simma 200 meter varav 50 meter ryggsim. Att ta simborgarmärket behöver inte vara samma sak som att vara simkunnig, eftersom det innebär 200 meter av valfritt simsätt.

Några få personer i Sverige har fått utmärkelsen hederssimborgare av Svenska Livräddningssällskapet (SLS). 14 personer har anmält att de har tagit simborgarmärket varje år under minst femtio år. En dem är Joel Larsson, 89 år från Ystad. Han har tagit simborgarmärket varje år sedan 1939 i Spjutstorpsbadet utanför Tomelilla, och siktar på att ta det i år igen.

– Det har blivit en tradition. För fyra, fem år sedan gav jag mig sjutton på att jag skulle göra det 75 gånger om hälsan stod bi, säger han.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt