Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 19:25 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/dn-150-ar/asa-beckman-vad-hade-hant-om-min-slakting-inte-kommit-i-vagen-for-den-dar-kulan/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN 150 år

Åsa Beckman: Vad hade hänt om min släkting inte kommit i vägen för den där kulan?

I DN den 27 juni 1909 kunde man läsa den dramatiska nyheten om att general Otto Ludvig Beckman mördats i Kungsträdgården i Stockholm. I min familj har vi gärna berättat historien om hur vår släkting blev skjuten i stället för den ryske tsaren Nikolaj II som var på besök hos Gustaf V.

En ung anarkist vid namn Adolf Hjalmar Wång höll den fempipiga pistolen.

Det är inte utan att jag känt mig lite stolt. För vad hade hänt om min släkting inte kommit i vägen för den där kulan? Hade Ryssland gått med i första världskriget? Och vad hade hänt med den ryska revolutionen?

Inte konstigt att jag burit mitt efternamn som en krona.

Jag har alltid tänkt mig den där scenen som praktfull. En solig junidag! Kungsträdgården full av människor i vita, lätta sommarkläder som hurrar och viftar med flaggor och hattar! Så kommer vagnen med den ryske tsaren intill min släkting med sina stiliga ordnar och plymer. Och så lösgör sig en ung man med keps ur folkmassan, skriker något revolutionärt och avlossar sitt dödande skott.

Nu var det inte riktigt så det gick till.

Jo, Stockholm var smyckat med ryska flaggor och vid Logårdstrappan hade man byggt en äreport med lökkupoler och när tsarens båt ankom spelade en musikkår den ryska kejsarhymnen. Sedan färdades kungen och tsaren i öppen vagn genom staden.

Men allt gick helt lugnt till. Inom arbetarrörelsen sågs besöket naturligt nog som en ren provokation under ett år som präglades av oro och storstrejker. Den så kallade ­Detektivpolisen (nog låter det lite Ture Sventon-aktigt?) hade gjort razzior bland kända anarkister och ryska flyktingar som avskydde tsaren.

Men Wång hade man inte haft koll på. Efter banketten på Slottet gjorde general Beckman och hans kollegor ett kortare besök på Grand hôtel. Tio minuter efter midnatt den 27 juni promenerade han iklädd paraduniform genom Kungsträdgården. Där mötte han sin baneman. Wång skjuter honom i ryggen och han faller framstupa i gruset och dör. Sekunderna efter skjuter Wång sig själv i huvudet.

”General Beckman mördad i natt. Skjuten vid tolftiden i Kungsträdgården af en attentatsman”, skrev DN morgonen efter mordet.

Wång var en radikal bondson från Fellingsbro som hade blivit allt mer febrig i sitt hat mot överheten. I ena kavajfickan hade han vid dådet ett nummer av anarkisttidningen Brand. Fortfarande vet man inte säkert om han verkligen trodde att det var tsaren han sköt eller om det blev Beckman… tja, mer i brist på annat.

DN fick sedan en betydande roll i detta drama. Tidningen hittade Wångs bostad före polisen: ett ­hyresrum hos änkefru Hedvig Jansson på Upplandsgatan 8, fyra trappor.

I en rafflande artikel med rubriken ”Mördaren Wångs efterlämnade papper funna af Dagens Nyheters medarbetare” kunde man läsa hur reportern fann en anteckningsbok i kakelugnen, intill en tom sardinburk, där den arme ynglingen skrivit: ”När nu hela mitt lifs tålamod runnit bort till följd af mina kamraters feghet, som icke ens tordas vissla för tsaren, mycket mindre spränga honom i luften, så vill jag visa hur de bör handla!”

Leif GW Persson skulle möjligen invända att bevisföringen är svag men själv sätter jag en rubel på att Wång ändå trodde sig skjuta tsaren.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt