Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN 150 år

Följ Dagens Nyheters 150-årsfest

Dagens Nyheter fyller 150 år och firar med stor fest i Stadshuset i Stockholm. Här rapporterade vi om fyrverkerier, uppträdanden och allt som hände under firandet.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Marit Sundberg: Hej och välkommen till DN:s liverapportering från 150-årsjubileet på Stockholms stadshus!

Marit Sundberg: Här är några av kvällens hållpunkter: • 18.00 anländer gästerna till röda mattan. • 18.15 blir det live-tv från fyrverkerierna. Under kvällen blir det även tv-klipp från minglet i stadshuset. Festen slutar klockan 01.00. Följ evenemanget på DN.se under kvällen.

Marit Sundberg: Vad vet du om DN? Testa dina kunskaper här.

Marit Sundberg: Läs mer om DN:s 150-årsjubileum här.

Marit Sundberg: Här ser du fyrverkeriet bäst. Kolla in DN:s karta.

Karl Dalén: Om 40 minuter är det dags för fyrverkerierna vid Riddarfjärden och därefter middag i stadshuset. Bland DN:s medarbetare spekuleras det vilt om vilka gäster och artister som kommer dyka upp. Det sägs att fem artister ska uppträda, men vilka är oklart även bland tidningens journalister. Följ med i den här liverapporteringen så får ni inom några timmar veta svaret.

Emma Löfgren: Servitörerna lägger sista handen vid dukningen här i Blå hallen. I trappan pågår sista minuten-repetitioner.

Emma Löfgren: Det blir en hel del stjärnglans ikväll vågar jag redan lova.

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski, Gunilla Herlitz, vd, och Carl-Johan Bonnier, Bonniers styrelseordförande, anländer till festen. DN:s chefredaktör Peter Wolodarski, Gunilla Herlitz, vd, och Carl-Johan Bonnier, Bonniers styrelseordförande, anländer till festen.

Marit Sundberg: Vad betyder DN för dig? Peter Wolodarski: Det är den första tidningen jag började läsa. Gunilla Herlitz: En mötesplats för många olika röster och åsikter. Carl-Johan Bonnier: DN betyder för mig min information. Jag börjar varje morgon med DN.

Emma Löfgren: På borggården just nu: grupper av manskörer och eldar.

Förberedelser i Blå hallen. Foto: Roger Turesson Förberedelser i Blå hallen. Foto: Roger Turesson

DN-medarbetare på väg mot stadshuset. DN-medarbetare på väg mot stadshuset.

Emma Löfgren: Pratade just med Björn Ranelid som är på ett strålande humör! "DN kommer att leva så länge Stockholm finns", låter han hälsa.

Uppsalakören Orphei drängar Foto: Henrik Montgomery Uppsalakören Orphei drängar Foto: Henrik Montgomery

Kön utanför stadshuset just nu. Kön utanför stadshuset just nu.

Emma Löfgren: Pär Wästberg, författare och chefredaktör för DN 76-82 saknar tiden innan DN blev tabloid. "Jag vill ha en stor tidning med mycket text och små bilder, som New York Times", säger han.

Kön fortsätter in på röda mattan. Kön fortsätter in på röda mattan.

Marit Sundberg: Klockan 18.20 börjar fyrverkeriet. Se live-tv på DN.se.

Eldkorgar och manskörer möter gästerna på väg genom stadshuset mot vattnet, där fyrverkerierna snart drar igång. Eldkorgar och manskörer möter gästerna på väg genom stadshuset mot vattnet, där fyrverkerierna snart drar igång.

Erik Ask: Körsång vid Stadshuset. Snart dags för fyrverkerier.Emma Löfgren: Nu börjar det!

Erik Ask: Pang! Boom! Bang! Fyrverkerier.Emma Löfgren: Det oh:as och ahh:as i publiken. Och filmas.

Bedrövliga bilder kanske men tjusiga fyrverkerier.Emma Löfgren: Jag står nu redo bland kändisfotograferna som väntar på att gästerna ska komma in i Blå hallen. Eftersom jag inte är fotograf tycker de troligen mest att jag står i vägen, det är rätt trångt här.

Finalen. Finalen.

Emma Löfgren: Nu börjar de strömma in. I täten gick Jan Eliasson, såg jag precis.

Lång kö uppför trapporna till Blå hallen. Fyrverkerierna må ha värmt, men annars är det iskallt just nu. Lång kö uppför trapporna till Blå hallen. Fyrverkerierna må ha värmt, men annars är det iskallt just nu.Bordsplacering kan göra vem som helst nervös.

Caroline Wetterborg: Missade du det stora fyrverkeriet? Här kan du se det igen.

Marit Sundberg: Följ DN:s jubileumsår på Twitter.

Marit Sundberg: Klockan 20 avslöjar DN vem som är tvåa på listan över Sveriges bästa idrottare genom tiderna. Klockan 24 avslöjas vinnaren.

Marit Sundberg: Läs intervjun med Annika Sörenstam – bästa kvinna på DN:s topplista över idrottare – här.

Marit Sundberg: Läs återblickar på DN:s historia på 150-årsbloggen.

De flesta gästerna har tagit sig in i värmen vid det här laget. Det tackar undertecknad för, som frös så mycket att mobilen gled ur näven och glaset sprack mot kullerstenen. De flesta gästerna har tagit sig in i värmen vid det här laget. Det tackar undertecknad för, som frös så mycket att mobilen gled ur näven och glaset sprack mot kullerstenen.

Kvällens meny.

gastronaut_elin: Kvällens meny innehåller svenska kräftor och Hjälmargös. Önskemålen från DN var närodlat och ekologiskt så långt som möjligt. #dn150

gastronaut_elin: Smart val med fisk som huvudrätt - då slipper man fixa specialkost till dem som inte äter kött. #dn150

Emma Löfgren: Fick en pratstund med Ulf Adelsohn, M. Kom på mig själv med att niga när jag sa adjö? Det är något med stämningen i blå hallen som framkallar sådant tror jag. Adelsohn vill hursomhelst inte läsa "på något nät", han är ett stort fan av papperstidningen.

Någonstans långt där borta sitter (den än så länge tysta) orkestern.

Emma Löfgren: "Friheten är vårt lösen och vårt mål." Peter Wolodarski citerar DN:s grundare Rudolf Wall.

Marit Sundberg: Läs återblickar på DN:s historia här.

"Skål och välkomna."

Karl Dalén: Måns Zelmerlöw, en av kvällens tre konferencier, sjunger "Svenska Dagbladet får ursäkta, vi är bäst och mest korrekta" i ett nummer som implicerar att det här sannolikt inte blir en fest som spårar ur. Vi får väl se hur den slutar.

Sus: Vilken kanal på tv ser jag fyrverkeriet?
Marit Sundberg: Du kan se fyrverkeriet på DN.se här. http://www.dn.se/webb-tv/klipp/nyheter/live-se-dns-stora-fyrverkeri/

Emma Löfgren: Jag sitter vid ett DN-redaktions-bord. Även representanter från IT finns på plats vilket känns mycket tryggt.

Rolf: Glömde att vara vid Riddarfjärden. Försöker se videoklippet men får inget - bara en kamerabild som går (live?). Hur gör man?
Marit Sundberg: Hej Rolf! VI ska klippa om klippet med fyrverkeriet. Tills vidare kan du spola fram i klippet så ser du fyrverkerierna.

anders: kör ni gåon mer live TV
Marit Sundberg: Hej Anders! Vi kör ingen mer live-tv. Däremot kommer vi att ha tv-klipp från minglet, som läggs ut på webben senare i kväll.

Karl Dalén: Jag har Thomas Sundberg från DN På Stans kalendarie bredvid mig. Han var med under 125-årsjubileet på Berns salonger. Då sköts tydligen fyrverkerierna upp från DN-skrapans tak, men molnen var så låga att fyrverkerierna knappt gick att se. Antiklimax. Vi hade bättre lycka denna gång.

Emma Löfgren: "Rejäl kräftsmak" sägs det om förrättssoppan vid mitt bord. Vi högg in efter en stunds hetsig diskussion om etikettsregler. Reporter Mikael Delin ville vänta, men blev nedröstad av hungriga kollegor.

Marit Sundberg: Se bildspecial från firandet i stadshuset här.

Marit Sundberg: Zlatan Ibrahimovic är tvåa på DN:s lista över Sveriges bästa idrottare genom tiderna. Läs intervjun med honom här.

Marit Sundberg: Läs listan över Sveriges 150 bästa idrottare genom tiderna här. Klockan 24 presenterar DN vinnaren.

Borden är dekorerade med dessa vackra pappersblommor, som är handgjorda av Bea Szenfeld. Borden är dekorerade med dessa vackra pappersblommor, som är handgjorda av Bea Szenfeld.

DNKultur: Robert Fux som Herbert Tingsten nu på #DN150

Emma Löfgren: Nu håller Herbert Tingsten (aka Robert Fux) ett oväntat tal.

Marit Sundberg: Vad betyder DN för dig? DN:s kulturchef Björn Wiman: DN är luften jag lever och andas för tillfället.

Marit Sundberg: Vad betyder DN för dig? Skådespelaren Robert Fux: Jag är Herbert Tingstens eviga språkrör. Carolina Frände, regissör: Det är min barndomstidning.

Robert Fux, skådespelare, och Carolina Frände, regissör. Robert Fux, skådespelare, och Carolina Frände, regissör.

Författaren Jonas Gardell och programledaren Mark Levengood när de anlände till stadshuset tidigare i kväll. Författaren Jonas Gardell och programledaren Mark Levengood när de anlände till stadshuset tidigare i kväll.

Programledaren Jenny Strömstedt och maken, musikern Niklas Strömstedt, på röda mattan tidigare i kväll. Programledaren Jenny Strömstedt och maken, musikern Niklas Strömstedt, på röda mattan tidigare i kväll.

Emma Löfgren: Ärkebiskop Antje Jackelén tycker att DN är en väldigt bra dagstidning - och att det i dessa tider är viktigare än någonsin att dessa finns.

Kerstin Brunnberg, styrelseordförande för Statens kulturråd, och DN:s medarbetare Magdalena Ribbing. Kerstin Brunnberg, styrelseordförande för Statens kulturråd, och DN:s medarbetare Magdalena Ribbing.

Emma Löfgren: Magnus Härenstam däremot är inte DN-prenumerant - än. "Efter ikväll får jag nog ta och bli det" säger han och ler plirigt.

Lundaläsare: Vem är bjuden? Varför är Gardell och Mark där - förvisso hyvens människor - men jag förstår inte kopplingen
Emma Löfgren: Alla möjliga kultur-, media- och politikmänniskor är bjudna. Skådespelare, författare, chefredaktörer och, förstås, massor av journalister.

DNKultur: Nästa gästartist på #DN150 - Barbara Hendricks.

Författaren Björn Ranelid med hustrun Margareta. ”DN är tveklöst Sveriges bästa tidning som lever upp till sin prestige i de flesta fall. Så länge Stockholm finns kommer DN att leva”, sade Ranelid när han anlände till festen. Författaren Björn Ranelid med hustrun Margareta. ”DN är tveklöst Sveriges bästa tidning som lever upp till sin prestige i de flesta fall. Så länge Stockholm finns kommer DN att leva”, sade Ranelid när han anlände till festen.

Emma Löfgren: Barbara Hendricks fick i princip stående ovationer från en reporter vid vårt bord. Han är fortfarande tårögd.

gastronaut_elin: Kräftsoppan var god, men jag ar mer hungrig efter att ha ätit den än jag var innan. Var är huvudrätten? #dn150

Reportrarna Mikael Delin och Josefin Sköld vid bord 40. Den förstnämnda var den tårögda jag nämnde nyss.

gastronaut_elin: Nu gick min bordsherre (fiskhataren alltså) iväg för att köpa korv. På allvar. #dn150

I väntan på huvudrätt.

gastronaut_elin: Hmm, vad är det här? Återanvänder de kräftsoppan som sås till gösen? #dn150 http://t.co/ftyJUiW3BI

DNKultur: Huvudrätt: gös från Hjälmaren med krondill, kantareller och bondbönor. #dn150 http://t.co/fGIJHE3iL8

Emma Löfgren: Lätt aggressiv uppläggning av huvudrätten. "MOBIL BORT MOBIL BORT". Hårt att vara livereporter i finare salonger.

Emma Löfgren: Inga fiskhatare vid mitt bord. En fiskare däremot. Han berättar nu om hur man fiskar just gös.

Marit Sundberg: Här anländer gästerna till röda mattan. Se tv-klipp från festen i stadshuset här.

Cicero: Vilka politiker är inbjudna? Från alla partier, eller endast liberala?
Emma Löfgren: Politiker från flera olika partier är inbjudna, men de jag har sett är Ulf Adelsohn, Lena Adelsohn Liljeroth (båda M), Birgitta Ohlsson (fp) och Jan Eliasson (S).

anki: fin meny men varför olika viner? Hu. Champagne genomgående hade varit enklast och alltid rätt. Pengar torde inte vara något problem.
Emma Löfgren: Omväxling förnöjer, kanske nån tänkte? Goda viner har det varit hittills i alla fall.

Barbara Hendricks uppträder i stadshuset. Barbara Hendricks uppträder i stadshuset.

gastronaut_elin: Gissa vem som fick de största potatisarna? #dn150 http://t.co/JfhTEZLNA7

gastronaut_elin: Bordsherren (aka fiskhataren) fick BARA potatis. 4 stycken. Och lite grönsaker. #dn150

FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson (i mitten) flankerad av bordsgäster. FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson (i mitten) flankerad av bordsgäster.

gastronaut_elin: Vegetarianen på andra sidan bordet undrade vad som låg på hans tallrik. "Vegetariskt" blev svaret. #dn150

Emma Löfgren: Sissela Kyle hyllar legendariska kvinnliga journalister. Jag är beredd på att utföra stående ovationer här vid bord 40.

gastronaut_elin: Och vad säger @alftumble om vinet då? "Gösen får chilenskt sällskap med oväntat hög syra." #dn150

Marit Sundberg: Den som missade fyrverkeriet i början av kvällen har en ny chans här.

Emma Löfgren: Film om och med Peter Wolodarski drog ner hittills största skratten ikväll!

Direkt efter filmen blir Wolodarski (som också åldershånades lite lätt av Sissela Kyle nyss) intervjuad av DNTV precis bakom mig.

Marit Sundberg: ”Det är fantastiskt roligt att fira en tidning som jag läser slaviskt”, säger Rickard Andersson som bjudits in till festen. Läs hela intervjun här.

DN-läsarna Ida Hörne och Rickard Andersson. DN-läsarna Ida Hörne och Rickard Andersson.

DNKultur: Nu sjunger Jocke Berg och Lisa Nilsson duett! #dn150

Emma Löfgren: Nu: Lisa Nilsson och Jocke Berg framför en nyskriven låt, kvällen till ära. Stort!

Komikern Sissela Kyle skämtar loss i stadshuset. Komikern Sissela Kyle skämtar loss i stadshuset.

Emma Löfgren: "Emma jag får gåshud!" viskar min bordsherre. Tror han syftar på duetten.

Emma Löfgren: "Så kär som jag har varit i Jocke Berg under min uppväxt" säger han nu.

”Middagshavet” ovanifrån. ”Middagshavet” ovanifrån.

DNKultur: RT @gustavgelin: Lisa Nilsson och Jocke Berg! #dn150 @ Gyllene salen Stadshuset http://t.co/XDiQnrGsNa

DNKultur: RT @fvirtanen: Tror just jag var med när en klassiker sjöngs live för första gången. Kent-Jocke & @kwidewitt i duett på DN-kalas.

Lisa Nilsson och Joakim Berg sjunger duett. Lisa Nilsson och Joakim Berg sjunger duett.

Marit Sundberg: Läs mer om DN:s 150-årsjubileum här.

Marit Sundberg: Följ 150-årsbloggen här.

Marit Sundberg: Vad vet du om DN? Testa dina kunskaper här.

Marit Sundberg: Följ jubileumsåret på Twitter.

Marit Sundberg: Vid midnatt avslöjas vem som är Sveriges bästa idrottare genom tiderna, enligt DN. Se listan här.

gastronaut_elin: Av oklar anledning verkar alla mycket mer upphetsade över musiken än det faktum att desserten toppas med atsinakrasse. #åretskryddört #dn150

Marika Carlsson pratar om att alla inte är fotografer. Jag bevisar hennes tes genom att ta en rätt dålig bild.

gastronaut_elin: Tycker inte att det faktum att jag har tiara får tillräckligt mycket uppmärksamhet. #dn150 @ Gyllene… http://t.co/Cy2k0AvB46

Marit Sundberg: Förre utrikesministern Carl Bildt (M) är ledsen över att inte vara bjuden på festen. Så här skriver han på Twitter: ”Stor fest i Stadshuset i Stockholm för @dagensnyheter som fyller 150 år. Skulle gärna varit där! Grattis! #dn150”

Emma Löfgren: Barnen Bonnier har nu berättat om DN:s framtid. De lovar inget om Namn och nytt.

gastronaut_elin: Nu kommer desserten! #dn150 http://t.co/WrX18qMrZH

Desserten nalkas. Desserten nalkas.

gastronaut_elin: Hoppas innerligt att inte bordsplaceringen är en vink om kommande löneutveckling. #dn150 #jagserjuinget

Efterrättsparad nerför trappan resulterade i detta på min tallrik!

gastronaut_elin: Konstaterar tyvärr att atsinakrassen var en besvikelse. Ett ynkligt strå, dränkt i (iofs smarrig) saltkaramellglass. http://t.co/lQWzCnB1lM

DNKultur: Dags för tacktalet efter middagen. Det hålls av Lena Andersson! #dn150

gastronaut_elin: @LinnSderstrm Stadshuset minsann!

Dnläsare: Hej Är det några gamla hederliga lång körare från DN som har äran att vara med ikväll?
Karl Dalén: Har precis pratat med Rolf Stohr, som började jobba på DN 1970 som 16-åring och som fortfarande jobbar på tidningen. Han och bordsgrannen Christer (började 1977) drar sig till minnes en historia från 70-talet då blytillverkningen gick via rör till sätteriet. Ett av rören passerade toaletten och sprack så att det sprutade bly. "Hade någon suttit där då hade hen blivit staty".

Kalle Holmberg: DN:s chefredaktör Peter Wolodarski berättar om sitt liv med DN i ett tv-inslag från festen i Stadshuset. ”Det började med att jag läste sportsidorna med Bobby Byström, som var sportkrönikör. DN har en väldigt speciell plats i mitt hjärta”, säger Wolodarski inledningsvis.

Extra extra! DN pudlar. Förlåt för allt.

Kalle Holmberg: Dagens Nyheter 150 år... vi går tillbaka till 1990. Över/undertecknad hade då, som nykomling på redaktionen, förmånen att arbeta med bland andra Malin Holmquist. Denna engagerade reporter (som talade snabbt) manade den 23 januari läsarna att snabbt bege sig till banken mens tid var, bankstrejk syntes vara nära förestående. Efter helgen blev det verklighet, det svenska bankväsendet bringades till stillastående då en stor konflikt bröt ut mellan bankanställda och arbetsgivare. Läs mer här.

Emma Löfgren: Nu är det dans i Gyllene salen. Funderar på att bjuda upp någon prominent person nu när jag har chansen.

Kalle Holmberg: Den lååånga sittningen i Stadshuset är till ända, rapporterar kolleger på plats. Och reporter Emma Löfgren är på gång med att jaga rätt på danspartner. Liveband svarar för musiken. Party!

Middagen är över. Foto: Henrik Montgomery Middagen är över. Foto: Henrik Montgomery

Just nu: kö till Gyllene salen där festen fortsätter/börjar. Och därmed avslutar vi direktrapporteringen av förklarliga skäl. God natt och god jul! Just nu: kö till Gyllene salen där festen fortsätter/börjar. Och därmed avslutar vi direktrapporteringen av förklarliga skäl. God natt och god jul!

Stefan: Vad står det på bordstabletterna?
Kalle Holmberg: Det är ett avdrag av DN:s allra första förstasida, den 23 december 1864. Grundare Rudolf Wall inleder skriftställandet under rubriken ”Anmälan” med meningen: ”I främmande länder har tidningspressen under de sednaste 3–4 åren gjort ett stort steg framåt såsom ett af befordringsmedlen för allmän bildning.” Och så har det fortsatt. Grattis, DN! Och tack alla läsare! Och tack för i kväll (här inifrån redaktionen).