Rekordsommaren 1955 - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN 150 år

Rekordsommaren 1955

Det var sommaren när värmen kramade svetten ur Sverige och pinnglassen fick sitt genombrott. Under några sommarveckor 1955 vande sig svensken vid temperaturer på 30 grader samt vid rapporter om torka och andra katastrofer:

”I juni hade vi lagt upp ett lager på sex miljoner glasspinnar men de är redan slut”, klagade disponent Eric Hanner på Glacebolaget. Och rubriken i DN varnade: ”Glass­ransonering hotar”.

I Stockholm smälte asfalten, DN:s paketbil for till Skansen med en extra leverans av isblock till isbjörnarna och utanför Centralbadet ringlade köerna långa. Ett tusental personer ville konstigt nog bada bastu för, som DN skrev den 12 juli: ”när man kommer ut från 80 graders värme känns solen sval”.

En doktor Flodén varnade för kombinationen sol och gräs. Växtsafter i förening med solljus kunde ge svåra blåsor och inflammationer och rådet var att ligga på en handduk eller flytta till någon sandplätt. Annars kunde det gå som för den unge man som på grund av alltför flitigt solbadande tvingades stanna i sängen – svårt bränd – när han egentligen skulle infunnit sig i ­Malmö rådhusrätt – varpå rättegången fick skjutas upp.

I SF:s filmstudio spelade Ingmar Bergman in ”Sommarnattens ­leende”. Men temperaturen var runt 70 grader i studion, skrev DN. ”Sminket flöt i strömmar och sommardagens leende verkade åtskilligt ansträngt”. Vid tvättinrättningen Snabbtvätten var det svalare. Temperaturen nära ångpressarna var ”bara” 50 grader.

Liljeholmsbron ”hettade ihop” och broklaffarna kunde inte höjas. Flodsprutan S:t Erik ryckte ut och kastade kaskader av vatten mot underredet tills bron svalnade och kunde öppnas igen.

Detta samtidigt som Dagens Nyheters utsände med hjälp av en ”groggsticka” tog tempen i flaskor och glas av skiftande innehåll. På ett kafé vid Tegelbacken konstaterade DN:s reporter att ”vichyvattnet hålla samma temperatur som badvattnet i omgivningarna, nämligen 20 grader” och fortsatte med att beklaga uteserveringarnas situation: ”solen behöver bara titta på snapsen för att denna ska bli 13 grader”.

32,4 grader skrek termometern i Stockholm den 14 juli. Ölkonsumtionen gick upp med 28 procent och i skärgården for tre stora öl- och vattenbåtar runt för ”att leverera dryckjom”. På stans restauranger lättade man på etiketten och tillät gästerna att komma i skjortärmarna. Men att tro att man kan dricka sig till god form är fel väg att gå, konstaterade tidningen. ”Det enkla medlet är helt enkelt att förtära lite vanligt koksalt” eller ” att börja ­dagen med ett glas saltvatten”.

Fotnot 1: En groggsticka var enligt DN ett slags restaurangtermometer som gav snabbare utslag än en vanlig termometer på grund av sin ­synålstunna kvicksilverpelare.
Fotnot 2: Värmebölja enligt SMHI är en sammanlagd period när temperaturen överstiger 25 grader fem dagar i sträck.

Fakta.Stockholms väderrekord

Torraste sommaren:

1955 37,6 mm

Blötaste sommaren:

1960 361,1 mm

Högsta temperatur:

6/8 1975 35,4 grader

Högsta medel­temperatur:

2002 18,9 grader

Källa: SMHI. Data som jämförts är från och med 1951.