Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 23:07 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/dn-150-ar/ryskt-flyg-bombade-sverige-men-inte-ett-enda-skott-avlossades-mot-inkraktarna/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN 150 år

Ryskt flyg bombade Sverige. Men inte ett enda skott avlossades mot inkräktarna

Bomberna över Södermalm i Stockholm föll klockan 20.43 på kvällen den 22 februari 1944. Tusentals rutor splittrades av tryckvågorna och ”träden knäcktes som tändstickor”. I en lägenhet på Brännerigatan skrek Gun Bondessons mamma rätt ut: ”Nu kommer kriget, nu kommer kriget!”

– Jag blev rädd, det var en rejäl smäll, berättar Gun Bondesson som var 15 år den där februarikvällen. Min mamma var tillräckligt gammal för att komma ihåg första världskriget och det var väl därför hon skrek.

Förutom över Södermalm släppte sovjetiskt flyg flera bomber över Strängnäs, Södertälje och delar av skärgården. Några få personer skadades men ingen dog.

Händelsen fick stort utrymme i DN. En svensk protest överlämnades till Sovjetunionen som dementerade – inga sovjetiska plan hade befunnit sig över Stockholm.

Men vad var syftet? Fanns det ens något? Från officiellt svenskt håll talades det om felnavigering på grund av snabbt väderomslag, att huvudmålet troligen var Åbo där det samma natt gjordes en stor sovjetisk flygräd.

Andra gjorde gällande att det var ett hot för att skrämma Sverige att frige den politiske fången Vasilij Alexandrovitj Sidorenko.

– Vi har inga absolut säkra bevis för att det var på det ena eller det andra sättet, men mycket talar emot en koppling med Sidorenko, säger Per Iko, chef för militärhistoriska avdelningen vid Försvarshögskolan.

– Sovjetiskt flyg vid den tiden saknade möjlighet till precisionsbombning och var beroende av god sikt för att kunna navigera. Förmodligen släppte de bomber för att de var för tungt lastade. Men det är tveksamt om de ens visste vilket land de var i, säger han.

I Sverige avlossades inte ett enda skott mot inkräktarna. Det förklarades dels med den låga svenska beredskapen vid tillfället samt att de ryska planen avfyrade nödraketer. DN rapporterar dessutom att ”meddelande om att främmande plan nalkades Stockholm inkom till luftskyddscentralen först ett par minuter efter det att bomberna fällts”.

Gun Bondesson och hennes mamma stannade hemma den kvällen. Inte heller gick de ut dagen därpå för att som hundratals andra beskåda förödelsen. Hade de gjort det hade de sett hur Eriksdalsteatern förvandlats till pinnved, hur glassplitter och granatskärvor spritts över gatorna och kanske också hur, som DN uttryckte saken, spritbolaget vid Ringvägen var alldeles fönsterlöst.

– Mamma trodde att det var tysken som kom. Och så var det de tokiga ryssarna som trodde att de var i Finland och bombade, säger Gun Bondesson.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt