Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-19 20:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/dn-150-ar/veckan-da-allt-stod-och-vagde/

NYHETER

Veckan då allt stod och vägde

Bild 1 av 5 Läsarna fick ögonvittnesskildringar från fronten och skyttegravarna, tack vare DN:s korrespondent Gustaf Hellström. På bilden, som är tagen 1917, är franska soldater på väg i ett transportdike för att nå skyttegravarna, som kunde ligga bara 20 meter från tyskarnas.
Bild 2 av 5 DN:s förstasida 29 juli 1914.
Bild 3 av 5 De legendariska redaktörerna Anton Karlgren (bilden) och Oscar Hemberg ledde nyhetsarbetet på DN i juli 2014. De satsade gärna på folkliga grepp och ­sensationer. Men deras förstasidor för 100 år sedan, när kriget var på väg att bryta ut, var så nyskapande att ­chefredaktören fick be dem att dämpa sig.
Bild 4 av 5 Oscar Hemberg.
Bild 5 av 5 Chefredaktör 1914 var Otto von Zweigbergk. Han var en stridbar vänsterliberal och han anses ha ryckt upp DN ur den journalistiska svacka där tidningen hamnat efter Rudolf Walls pionjärtid.

Nyhetsrubrikerna blev bara större och svartare för varje dag. Mitt i sommarhettan för precis hundra år sedan bevakade Dagens ­Nyheter upptakten till första världskriget med stor intensitet – lite för stor, ­ansåg många.

DN:s mångårige medarbetare Lars Linder berättar om hur det gick till på ­redaktionen när en av världshistoriens största händelser skulle beskrivas.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in