Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 09:47 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/dn-bok/bokbranschen-tar-strid-om-e-bocker/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Bokbranschen tar strid om e-böcker

Försäljning av e-böcker flerdubblades förra året. Men förlagen är ändå inte nöjda. Läsarna lånar hellre e-boken gratis på biblioteket än att köpa den.

För e-bokläsaren kan valet se ut så här:

Låna Zlatans biografi gratis på biblioteket med hjälp av en app på telefonen.

Eller köp den, för ungefär 149 kronor, via en annan, ny app som bokbranschen just lanserat.

Lite drastiskt skulle man kunna säga att ett nytt upphovsrättskrig pågår mellan förlagen och biblioteken. De senare har i striden beskrivits som ett statligt, subventionerat, helt lagligt Pirate Bay.

Två kulturpolitiska intressen står emot varandra. Bibliotekens uppdrag att stimulera läsandet, till exempel hos en ung fotbollstok som kanske aldrig har köpt en bok i hela sitt liv. På den andra sidan finns förlaget och författaren, som måste sälja böcker och få betalt.

I veckan skrev branschtidningen Svensk Bokhandel att Norstedts och Piratförlaget har satt en karenstid för utlåningen av nya e-böcker på bibliotek. Det innebär att biblioteket kan börja låna ut e-boken först tre månader efter att den släppts för försäljning.

Fler förlag överväger att göra samma sak.

– Det är otroligt trist, säger Niclas Lindberg, generalsekreterare i Svensk Biblioteksförening.

Just nu pågår samtal mellan bibliotekens organisation och Svenska förläggareföreningen. Samtalen är inte avtalsbindande, syftet är att skapa förståelse för båda parters intressen.

– En ensidig åtgärd från förlagens sida förbättrar inte den mentala miljön för samtalen, fortsätter Niclas Lindberg. Han värjer sig bestämt mot att kallas pirat.

– Vår utgångspunkt är att vi vill betala. Men samtidigt vill biblioteken ha tillgång till böcker i alla format. Det är ju vårt uppdrag att låta medborgaren få del av allt.

Ännu så länge handlar det inte om några stora pengar. År 2010 utgjorde e-böckerna 10 procent av utgivningen, men mindre än 1 procent av försäljningen, enligt Svenska förläggareföreningens medlemmar.

Men marknaden växer snabbt. Under 2011 har försäljningen av e-böcker tredubblats, till 80.997 exemplar. Förklaringarna är flera. Vi har blivit mer vana vid digitala medier. Och samtidigt lanserades nya telefoner och läsplattor. Det finns ingen säker statistik, men sannolikt sker flest köp och lån via telefoner.

Sedan kom Zlatans chockvåg –med 1.000 utlån i e-boksform att jämföra med 20 lån av tryckta böcker under bokens första två veckor bara på Stockholms stadsbibliotek.

Bonniers som gav ut biografin har dock ännu så länge inte planer på att införa karensdagar, enligt Svensk Bokhandel. I stället var det Norstedts som redan i september var först med att införa en karens på tre månader.

– E-boksmarknaden har varit så otroligt liten. Vi har jobbat länge och lagt ned mycket pengar för att komma i gång. Men ungefär 80 procent av läsningen görs genom lån från biblioteken, säger Teresa Knochenhauer, publicistisk chef för bland annat e-böcker på Norstedts.

För att få snurr på försäljningen av e-böcker öppnade KF-gruppen, där bland annat Norstedts ingår, nyligen Dito som är en nätbokhandel för e-böcker.

– Vi tror att både Dito och karenstiden har bidragit till att vår e-boksförsäljning fördubblats på ett halvår. Samtidigt är det för kort tid för att dra några slutsatser, fortsätter hon.

Och även om det är en fördubbling, så handlar det endast om en ökning från 1.000 till 2.000 sålda e-böcker.

– Men självklart tycker även vi att karenstiden i grunden är olycklig. Vi får hoppas att det snart kommer en lösning.

Även Piratförlaget är osäkert på sitt tilltag. De införde karens strax före nyår.

– Detta är inte hugget i sten. Vi väntar på en ny modell. Jag vet inte om vi gjort rätt, säger Piratförlagets vd Ann-Marie Skarp.

Natur & Kultur har inte infört någon karenstid.

– Vi kommer sannolikt inte att göra det. Men det är inte helt klart. Just nu är branschen helt överrumplad efter Zlatan-boken. Ingen kunde veta att den skulle bli så framgångsrik, säger marknadschefen Göran Hedrén.

Det finns flera olika modeller för hur avtalen mellan biblioteken och förlagen skulle kunna se ut. Ett sätt är att utlåningen från biblioteken inte får ske omedelbart efter utgivningen. Det finns även olika betalningsmodeller, till exempel efter hur stor utlåningen blir.

I Storbritannien har förlagen krävt att låntagaren måste gå till biblioteket för att kunna låna en e-bok.

– Det där är rena nippran. Det strider mot intellektet. Däremot hoppas jag att vi kan komma överens om andra betalningssystem, säger Niclas Lindberg.

• Biblioteken betalar 18–20 kronor

• Biblioteken betalar 18–20 kronor per e-bokslån. Av dessa går 10 kronor till förlagen och resten till distributören Elib.

• I snitt får förlaget 60 kronor per såld e-bok.

• Jan Guillous ”Brobyggarna” gavs ut i september. Enligt Piratförlaget har den sålt ungefär 120.000 tryckta böcker, 20.000 ljudböcker och några hundra ljudböcker. Stockholms stadsbibliotek har lånat ut 1.089 e-böcker, och 63 tryckta exemplar.

• I en färsk debattartikel framförde Författarförbundet nyligen kravet att en e-bok bara ska kunna lånas ut en gång i taget. Förbundet kan även tänka sig ett antal utlåningar under en begränsad tid.

• Diskussionerna som pågår gäller främst nyutgivna titlar.

• I dag är enbart en bråkdel av bibliotekens böcker tillgängliga som e-böcker.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.