Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Bokrecensioner

Lars Pettersson: ”Kautokeino, en blodig kniv”

Juristen Anna reser till Kautokeino för att utreda ett brott.
Juristen Anna reser till Kautokeino för att utreda ett brott. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix
Lars Pettersson har fått Deckarakademins debutantpris för en roman som skottar djupt i den nordnorska samiska kulturen.
Litteraturrecension

Skribent: Lars Pettersson

Titel: ”Kautokeino, en blodig kniv”

Utgiven av: Ordfront

Det finns en risk med deckare som utspelar sig i en speciell kultur eller miljö: de balanserar på gränsen till att bara bli charmiga turistguider, kryddade med ett eller flera slentrianmässiga mord. Men Lars Pettersson skottar sig djupt, djupt ned i den nordnorska samiska kulturen och gräver fram en större berättelse i sin debutroman, som fick Svenska Deckarakademins debutantpris.

Den unga juristen Anna Magnusson har aldrig bott i Kautokeino själv, bara varit där på somrarna. Envis och engagerad i sitt arbete. Stockholmsliv. Men när mormor ringer från Kautokeino och ber om hjälp släpper hon allt och åker.

Ett omöjligt fall, visar det sig, där kusin Nils Mattis står åtalad för våldtäkt. Och Anna hamnar i ett sammelsurium av gamla historier och nya konflikter, i den nordnorska samiska värld som hennes mamma en gång lämnade. Avstånden är långa, Anna kör bil kors och tvärs på en glest tråcklad vägtråd över stora vita sjok, hon kämpar med kölden, fastnar i snön och försöker få reda på vad som egentligen har hänt.

Det visar sig nästan omöjligt att få reda på. Nils Mattis själv undviker henne så gott han kan, vill inte berätta, måste upp på fjället som alla män, ensamma och långt borta, ta hand om renarna. Man behöver inte prata om allt.

Anna pratar med åklagaren, med offret, med alla hon får tag i. Plötsligt hittas en av de inblandade död, och Anna själv blir utsatt för mordförsök. Givetvis visar sig allt hänga ihop i en tilltrasslad väv.

Det är ju omöjligt att inte jämföra med Åsa Larsson och hennes huvudperson, juristen Rebecka Martinson. Men Lars Pettersson har hittat en helt egen ton, sträv och återhållsam, med en dunkande underton av ilska. Anna åker till Kautokeino som en individ men finner sig genast snärjd av ett otal släktband. Alla vet vem hon är. Ottilias Anna Marjas Anna, definierad genom mor och mormor. Matriarkerna styr fortfarande, och en annan värdeskala växer fram, långt från lagbokens tydliga system.

4 x nya deckare

Håkan Nesser: ”Styckerskan från Lilla Burma”. Albert Bonniers förlag. Gunnar Barbarotti är ensam bliven, hans fru Marianne låg plötsligt död bredvid honom en morgon. I sorg återvänder han till arbetet, och får gneta med ett gammalt ouppklarat försvinnande. Var det styckerskan från Lilla Burma som bara gömde sin andre man mer skickligt? Eller någon helt annan? Håkan Nesser är så skicklig att det är en ren njutning att läsa: välkonstruerad intrig, melodisk prosa och stor människokärlek.

Hans Koppel: ”Kom ska vi tycka om varandra”. Telegram bokförlag. Otäckt trovärdig var­dagsberättelse: en medelålders kvinna som lite förvirrat trillar i säng med en yngre man när hon är på konferens. Ångrar sig. Varpå mannen börjar förfölja henne. Petter Lidbeck, här under pseudonymen Hans Koppel, har en osviklig känsla för skräckeffekter i vanligt villaliv. Lite som filmen ”Farligt begär” om ni minns, där Glenn Close var älskarinnan som blev ond och kokade kaniner. Fast tvärtom.

Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt: ”Fjällgraven”. Norstedts. Sträckläsningsdeckare som börjar spektakulärt med att två fjällvandrande kvinnor snubblar över en grav med sex lik. Riksmordkommissionen med Sebastian Bergman som lynnigt sällskap utreder. Samarbetet knakar i gruppen och Sebastian försöker bli av med sin sambo. Skenbart vid sidan om alltsammans rotar en journalist från ”Uppdrag granskning” i ett mysko försvinnande.

Åke Edwardson: ”Hus vid världens ände”. Albert Bonniers förlag. Erik Winter dog inte. Eller också gjorde han det, och återuppstod. Efter två år i Spanien kommer han tillbaka till Sverige och arbetet, till det allra värsta, mord på barn. En mamma och två av familjens tre barn har blivit slaktade, medan spädbarnet överlever. Varför? Edwardson skildrar skickligt två frustrerade män som är varand­ras motpoler: Winters famlande osäkerhet kontra en annan mans tvärsäkra invandrarhat.

4 x något äldre deckare

Henning Mankell: ”Steget efter”. Leopard pocket. En av de bästa romanerna om Kurt Wallander, som gör att man förstår varför han blev en av Sveriges mest populära litterära poliser. Fiffig intrig med många vändningar. Tre ungdomar, utklädda i 1700-talskläder, hittas mördade i ett naturreservat. Det visar sig att de har varit försvunna en tid, och en av föräldrarna larmade polisen nästan genast. Wallander själv mår inte bra, men å andra sidan, när gör han det? Från 1997.

Leif G W Persson: ”Linda – som i Lindamordet”. Albert Bonniers förlag. Det finns många bra svenska deckarförfattare, men Leif G W Persson är i en helt egen klass. Han har kunskaperna, språket, humorn och en oslagbar tajmning. Här tar han heder och ära av journalistkåren genom sin antihjälte Evert Bäckström, en kvinnoföraktande dumskalle som utan att genera sig det minsta snor åt sig vad han kan och med kraft driver utredningen av ett flickmord i Växjö. Och mest åt fel håll.

Anders Roslund och Börge Hellström: ”Edward Finnigans upprättelse”. Piratförlaget. Det allra roligaste med Roslund & Hellström är deras sätt att hela tiden tvinga läsaren att ta ställning moraliskt. De resonerar kring samhällsfrågor närmast journalistiskt, med de bästa argumenten från olika sidor. Här visar sig en kanadensisk dansbandsmusiker bosatt i Stockholm egentligen vara en förrymd amerikansk fånge, dömd till dödsstraff. Är dödsstraff rätt? Begick han ens mordet?

Johan Theorin: ”Skumtimmen”. Månpocket. Sorgen ligger som ett tungt stråk genom ”Skumtimmen”, där gamle sjökaptenen Gerlof gör små utflykter från äldreboendet i öländska Marnäs. Han kan inte ge upp sökandet efter barnbarnet Jens, som försvann för tjugo år sedan. Vad hände egentligen? Det blir en ovanligt finstämd deckare som håller sig i utkanterna, i ödsligheten på alvaret och bland de sörjande, de gamla, de sjukskrivna. Dem som ingen bryr sig om.