Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

En bok för alla fyller 40 år

Storsäljaren i En bok för allas utgivning är förstås antologin ”Barnens första bok”, sprickfärdig av ramsor, rim, sånger och bilderböcker.

Red. Siv Widerberg och Malin Wedsberg
”Barnens första bok”
1989, 1991, 2006

Foto: Det är sällan man kan säga att en bok är alldeles nödvändig, men när det gäller ”Barnens första bok” vete sjutton om det inte är så.

Det är en sån där perfekt antologi för mycket små barn, den första man ska se till att skaffa. Här finns Elsa Beskow redan på omslaget, och sen är det knökfullt med rim, ramsor, sånger, sånglekar och hela bilderböcker på bara 119 sidor. Herr Kantarell står bort i enebacken, Krakel Spektakel och Kusin Vitamin hänger och svänger i en gardin, mormors lilla kråka slinker ned i diket och till och med Max finns med, Barbro Lindgrens och Eva Erikssons omstridde pekboksperson. Här har ”Max potta” klämt in sig på två uppslag, och Lena Andersons Mollan får ytterligare en sida i den fina ”Mollan och bullarna”. Ivar Arosenius Lillan finns visserligen bara i enstaka bilder, men Arosenii skissartade bilder med starkt uttryck går fram.

Över huvud taget är bildurvalet imponerande med bland andra Gunna Grähs och Ann Forslind, Tord Nygren, Eva Eriksson och Stina Wirsén. En del av de största (som Anna-Clara Tidholm, närmast ikonisk för svenska förskolebarn) saknas, det är nog den enda bristen.

Det finns många sätt att göra antologier för små barn, och det kommer ut ett otal i olika, mer eller mindre bra serier från olika förlag. Men ”Barnens första bok” är unik genom sitt egensinniga, geniala urval av klassiker från olika tider, lika roligt för barn som för vuxna. Ulf Löfgrens Ludde får visserligen bara en sida åt sig, men på motstående sida finns i stället olika namn som Ludde har fått när han översatts till andra språk.

För små barn finns ett otal antologier att välja på, men ”Barnens första bok” borde nästan vara obligatorisk som kulturarv. Och mycket riktigt: flera kommuner delar ut den till alla nyfödda första gången de besöker barnavårdscentralen.

I ”Barnens första bok” finns bland annat sångleken ”Bro bro breja” illustrerad av Stina Wirsén.


Fyra böcker för barn och ungdomar:

Foto: Jan Lööf
”Vem matar djuren?”
2012

”Tomten berättar” från 1995 är en av Jan Lööfs allra bästa böcker (även om det är rätt svårt att välja när det gäller honom). Det är en vacker, underfundig bildberättelse, en historiebeskrivning som binder ihop olika delar av världen genom att låta tomten sköta om djur ända från Noaks ark och in i vår tid. Han är en allvarlig gestalt som vandrar med djuren norrut och hittar nya sätt att leva varje gång världen förändras. Och så är det förstås extra roligt att tomten verkar bo hos Jan Myrdal i slutet.


Foto: Eric Linklater
”Det blåser på månen”
Övers. Hugo Hultenberg, ill. Nicholas Bentley
1944,1980

En absurd och begåvad barnboksklassiker. Systrarna Dina och Dorinda försöker vara snälla, för om de inte är det kan vinden på månen blåsa in i deras hjärtan. Men det blir naturligtvis precis tvärtom, vilket leder till att Dina och Dorinda under en period förvandlas till kängurur, hamnar på zoo, och sedan (när de blivit människor igen) beger sig på en farofylld (men spännande) resa till Bombardiet, där deras pappa är fången.


Foto: Peter Pohl
”Janne, min vän”
1987

Lysande roman om Stockholm på 1950-talet, om skolpojken Krille på Södermalm som börjar på Södra Latin. Men Krille möter en ny värld när Janne dyker upp en kväll från ingenstans och snabbt blir hans bästa vän. Janne är bra på cykeltricks, men också oberäknelig, hemlighetsfull och försvinner periodvis utan att förklara varför. Gradvis uppstår allt fler frågetecken, och Krilles känslor förändras. Tyvärr verkar språket och den uppbrutna kronologin verka försvårande för en del läsare numera.


Foto: Maria Gripe
”Agnes Cecilia – en sällsam historia”
2011

En av de bästa spökhistorierna som har skrivits för ungdomar. Noras fosterfamilj flyttar till en stor gammal lägenhet, och i ett skåp i sitt rum hittar Nora en säregen docka. Det blir stundtals riktigt, riktigt spännande och även skrämmande, för Maria Gripe vet precis hur man bygger upp skräck som balanserar på gränsen till det magiska. Men det är också en lysande bok om flickors förhållanden nu och då, om övergivenhet och sorg, och om den möjliga gemenskapen.


...och fyra böcker bör vuxna:

Foto: Ivar Lo Johansson
”Gårdfarihandlaren”
1975

Självbiografisk berättelse där unge Ivar lämnar föräldrarnas egnahem för att ge sig ut i världen och bli författare. För att överleva och skaffa sig erfarenheter att skriva om cyklar han runt i norra Sverige som gårdfarihandlare. Bitvis oerhört rolig (som när Ivar köper tvålar som han inte står ut med att sälja eftersom de är för dåliga), bitvis vacker naturskildring, men även en oerhört konkret berättelse om ett annat Sverige, ett fattigt jordbruks-Sverige.


Foto: Inger Alfvén
”Städpatrullen”
1977

Tidstypisk, tänker jag när jag tänker på romanen om den medvetna feministen Katrin Karlsson Kalas som startar städpatrull tillsammans med hemmafrun Ann-Charlotte och unga Anita, och förstås har tänkt ”medvetandegöra” dem. Men boken är fortfarande en stark berättelse om de tre kvinnorna som visar sig vara helt annorlunda än de verkar i början. Inger Alfvén berättar om kvinnornas rädsla och de fällor de faller i, om förakt och respekt.


Foto: Red. Karl G Fredriksson
”Den öppna dörren och andra viktorianska spökhistorier”
Övers. Karl G och Lilian Fredriksson, 1998

Det finns ett otal antologier, sammanställda just för En bok för alla, och Karl G Fredrikssons samling av viktorianska spökhistorier är oemotståndlig. Här finns stora gamla herrgårdar på ödsliga hedar, mystiska ruiner, röster utan kropp, dörrar som oförklarligt öppnar sig och alla andra nödvändiga inslag. Mer sorg och saknad än rädsla: så var spökhistorierna då.


Foto: Marlen Haushofer
”Väggen”

Övers. Per Erik Wahlund
2003

En udda och oroande berättelse om en kvinna som besöker en jaktstuga tillsammans med ett par vänner. Vännerna beger sig ner till byn och kommer inte tillbaka, och när kvinnan går för att leta efter dem slår hon i en … vägg. Hon är instängd bakom en genomskinlig vägg, och på andra sidan ser allt levande ut att ha dött. Kvar är kvinnan, som måste bestämma sig för om hon ska leva vidare eller inte, och på vilket sä