Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Lilla Hjärtat ”uppenbart rasistisk” enligt forskare

John Jennings
John Jennings
Stina Wirséns barnboksfigur Lilla Hjärtat är extra problematisk därför att den riktar sig till barn. Det hävdar den amerikanske professor som startat ett upprop mot figuren.

John Jennings är biträdande professor på Buffalouniversitetet i staten New York med fokus på hur amerikaner med afrikanskt ursprung porträtteras i film, tv och andra visuella medier. Han hade egentligen aldrig tänkt ta sig an den förfrågan som kom från Sverige, från frilansskribenten Oivvio Polite och Konstfacksprofessorn Joanna Rubin Dranger. De undrade om han kunde göra en bedömning av Stina Wirséns figur Lilla Hjärtat i filmen ”Liten Skär och alla små brokiga”.

– Min första reaktion var att inte involvera mig. Men när jag fick se bilderna på Oivvios och Joannas barn på deras webbsida kändes det som min plikt att försöka hjälpa till, säger John Jennings.

På den svenska webbsidan ”Not Your Motley Crew” kan man se en treåring hålla upp en skylt med texten ”Jag är inte en pickaninny, jag är en person”. Ett blackface eller en pickaninny är rasistiska stereotyper för hur svarta personer gestaltas.

John Jennings läser inte svenska och har bara sett trailern för Wirséns film liksom bilderna i barnböckerna. Som han själv säger: ”Jag läser bilder.” Det han såg av det som initierades från Sverige räckte för att starta uppropet ”Stoppa rasistiska bilder från att säljas till barn”, vilket DN skrev om 20/11.

Det faktum att Stina Wirsén slutat teckna figuren betyder mindre för Jennings, han vill att filmen och böckerna stoppas. Ständig uppdatering av hur diskussionen gått i Sverige har han fått från Oivvio Polite, som sympatiserar med uppropet.

– Jag vill inte vara respektlös mot Stina Wirsén, men i mina ögon är hennes Lilla Hjärtat uppenbart rasistisk. Jag förstår att Stina Wirsén hade ett annat, vällovligt syfte och väntade sig en annan reaktion. Men jag tror inte att det fungerar att använda en stereotyp. Vi tror att vi kan rekonstruera dem, men det är svårt att få dem att betyda något nytt. Stereotyper förändras inte, säger John Jennings.

En brun gestalt hade fungerat och passerat utan kritik, menar John Jennings, i stället för de stora vita läpparna och flätorna på en kolsvart figur.

Varför kan inte Stina Wirsén använda ett blackface om konstnären Makode Linde kan göra det?

– Det är kontexten som avgör. Om Lilla Hjärtat hade visats i ett konstsammanhang hade gestalten varit mera passande. Konst kan aktivt använda sig av stereotyper. Makode Lindes ”tårtincident” riktades till en vuxen publik och lekte med och ifrågasatte stereotypen.

Däremot kan inte ett barn värja sig. Barn har inget förhållande till exempelvis stereotyper, de känner inte till den historiska kontexten utan tar bokstavligen emot de bilder som presenteras för dem, menar John Jennings.

Nu väntar han på reaktioner på uppropet. Han vill att de som är intresserade presenterar motbilder till Lilla Hjärtat. De flesta förslagen lär komma från hans studenter i USA. Inte heller där går man fri från stereotypa bilder av svarta. Dock tror John Jennings att vi i Sverige och i flera andra europeiska länder är mindre vaksamma och ligger några decennier efter USA.