Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-14 01:56 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/dn-bok/sara-stridsberg-dromfakulteten-ar-som-en-gammal-passion/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Sara Stridsberg: "Drömfakulteten" är som en gammal passion

Sara Stridsberg
Sara Stridsberg Foto: Erik Mårtensson
Sara Stridsberg är smickrad och glad över utmärkelsen, men ruskar snabbt av sig både kritik och hyllningar. Och Drömfakulteten är "död och borta" för henne.

– Jag är mig mest överrumplad och lite generad kanske. När Björn Wiman ringde mig var telefonlinjen så dålig att det lät som att han sade "sämsta” istället för ”främsta” roman.

Hur ser du på att en bok om Valerie Solanas har blivit så viktig för så många?

– Det kan jag tycka är fint, men också undra lite över. Men jag tycker om att litteraturen och konsten klarar att bära sådant som inte kan härbärgeras utanför den. Det finns många karaktärer och fenomen och sorger som är svåra att stå ut med och försonas med, och ibland får jag en känsla av att litteraturen orkar med allt. En god tolkning är ju att litteraturen är en plats som kan härbärgera hela människan, även Valerie Solanas – om vi nu föreställer oss att hon är svårhärbärgerad.

På vilket sätt är hon svår?

– Hon representerar både dåren och horan, som är två gestalter som tycks vara svåra att omfamna. Sedan är hon mycket annat också – en tänkare och människa som vägrar att inordna sig.

Hur ser du på att det blev just Drömfakulteten bland dina romaner?

– Det känns som att böckerna jag har skrivit inte riktigt finns längre för mig, de är döda och borta. Den som ligger mig närmast nu är kanske Darling river medan Drömfakulteten känns väldigt avlägsen, jag skrev klart den 2005.

Vill du inte kännas vid den?

– Nej, så är det absolut inte. Men jag känner kanske inte ett jättestort intresse för gamla böcker, däremot ett brinnande intresse för boken jag skriver. Jag älskar att vara i det landskapet som är min bok, det är det lyckligaste jag vet. Men jag kan inte komma tillbaka till landskapet Drömfakulteten genom att läsa den eller tänka på den, den är stängd för mig. Den är mer som en gammal passion, en gammal älskare som du inte längre älskar men där minnet är som en skimrande juvel.

Vad skriver du på just nu?

– Jag arbetar på en roman, det kan räcka så.

Vilka svenska författare läser du själv?

– Jag läser inte så mycket samtida svensk litteratur, även om det förstås händer att jag gör det.

Hur ser du på den svenska romanen på 2000-talet?

– Då frågar du verkligen fel person, jag har absolut ingen överblick.

Finns det någon roman från de senaste tio åren som har fångat dig?

– Jag vill bara säga gamla romaner av Birgitta Trotzig, men det går ju inte. Steve Sem-Sandbergs Theres fångade mig… men den kom ju på nittiotalet. Mare Kandres Hetta och Vitt måste väl ändå ha kommit på 2000-talet? Fast det är ju en novellsamling.

Vad läser du annars?

– Precis just nu läser jag Berättelser från kusten av Birgitta Trotzig och en italiensk bok som heter Om barnen vet man ingenting. Och Lars Noréns döda pjäser.

Du har tidigare bland annat fått Nordiska rådets litteraturpris. Vad betyder framgångar för ditt skrivande?

– Nu till exempel så blev jag väldigt smickrad och glad. Men jag ruskar av mig väldigt, väldigt fort. Även eventuell kritik tror jag är något som flimrar förbi och försvinner. Och så lever jag med någon som är mycket svårimponerad.

2000-talets bästa romaner

1. Sara Stridsberg: Drömfakulteten (Albert Bonniers Förlag, 2005) 72 poäng. "Fräck och expansiv (...) När Stridsberg berättar om Valerie är bilderna poetiska och magiska." Åsa Beckman, DN (2006-01-20)

2. Monika Fagerholm: Den amerikanska flickan (Albert Bonniers Förlag, 2005) 68 poäng. ”…så bra att jag känner mig svimfärdig.”  Marie Peterson, DN (2004-12-20)

3. Steve Sem-Sandberg: De fattiga i Lódz  (Albert Bonniers Förlag, 2009) 67 poäng. ”...detaljskarp dokumentarism transformerad till ständigt djupnande dikt.”  Per Svensson, DN (2009-09-14)

4. Åsa Linderborg: Mig äger ingen (Atlas, 2007) 37 poäng. ”Det är, som summa, ett fantastiskt porträtt och en ovanlig bok.” Marie Peterson, DN (2007-04-26)

5. Jonas Hassen Khemiri: Montecore (Norstedts, 2005)  37 poäng. "Khemiri har än en gång tagit en klassisk berättelse och vridit den ett halvt varv så att ljus och skugga faller annorlunda än de brukar. Ingrid Elam, DN (2005-02-06)

6. P O Enquist: Lewis resa (Norstedts, 2001) 34 poäng.
"…lynnig och flerstämmig som en gammal tramporgel i ett norrländskt bönehus.” Thomas Götselius, DN (2001-09-03)

7. Torgny Lindgren: Pölsan (Norstedts, 2002) 33 poäng
"Ingen sammanfattning är möjlig, varje mening öppnar mot en värld av filosofisk och teologisk diskussion." Madeleine Gustafsson, DN (2002-04-22)

8. PO Enquist: Ett annat liv (Norstedts, 2008) 25 poäng
"Skildringen av de mörka åren är starkt närvarande på boksidorna. De bygger en katedral för medkänslan." Leif Zern, DN (2008-09-14)

9. Lars Jakobson: I den röda damens slott (Albert Bonniers Förlag, 2000) 21 poäng. "...det var länge sedan jag läste en så stimulerande och uppfordrande roman." Mikael Löfgren, DN (2000-10-06)

10. Lotta Lotass: Tredje flykthastigheten (Albert Bonniers förlag, 2004) 20 poäng. ”Som läsare vill jag störta mot närmaste rymdbibliotek för att få mer av dessa sällsamma sagor.”  Eva Ström, DN (2004-02-10)

11. Lars Norén: En dramatikers dagbok (Albert Bonniers Förlag, 2008) 19 poäng. "Det privata upphöjt till norm, allt enligt det pretentiösa mottot: min skit är ditt guld." Leif Zern, DN (2008-04-25)

12. Kerstin Ekman: Vargskinnet III: Skraplotter (Albert Bonniers förlag) 17 poäng. ”…det angelägnaste vi kan läsa nu och den ger med tiden oerhört rik utdelning.”Birgit Munkhammar, DN, (2003-10-04)

Så gjorde vi

För att utse 2000-talets bästa svenska roman har DN Kultur under september gjort en omröstning bland ett hundra kritiker, författare, kulturskribenter och förläggare. De enda förhållningsregler som funnits är att boken skall vara skriven på svenska och att de tillfrågade inte har fått rösta på sina egna alster. Var och en har fått ange tre titlar med inbördes ordning, där ettan har fått fem poäng, tvåan tre poäng och trean ett poäng. Den högsta poäng en roman har kunnat få rent teoretiskt är alltså 500 poäng. När två böcker fått samma poängsumma har den som fått flest femmor rankats högre.

 

 

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.