Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Serieskaparen Nanna Johansson: ”Skönt att släppa allt och flamsa”

Nanna Johansson bor i Malmö – den politiska satirens unga högborg. Nu kommer hennes nya seriealbum ”Välkommen till din psykos”. Boklördag frågar om man får skämta om allt.

I förordet till seriealbumet ”Välkommen till din psykos” sätter Nanna Johansson fingret på en inneboende konflikt som präglat arbetet med hennes tredje bok. I ett handskrivet brev till sig själv, adresserat från ett sorts ”överjag”, uppmanas hon att teckna en viktig bok, fylld av smart satir med höga estetiska ambitioner som omfamnas på kultursidorna. En bok fri från svordomar, under bältet-skämt och den råa, flamsiga, humor som kännetecknar Nannas serier.

– Jag tänkte att jag skulle göra en annan sorts bok, ett mer tematiskt album med riktiga rutor. Jag gick och väntade på att jag skulle få ett uppslag. Sedan insåg jag att jag gjort en massa roliga bilder under tiden, säger Nanna Johansson.

– Boken handlar om en slags inre, konstnärlig konflikt. En del av mig vill göra allt det där som står i förordet men, ja, uppenbarligen är det mycket mer intressant för mig att klistra klistermärken på gulliga djur och rita en pratbubbla. Hade jag skrivit ett manus innan jag började teckna hade 90 procent av bilderna antagligen inte blivit till.

Det är således ingen underdrift att kalla ”Välkommen till din psykos” för ocensurerad. Genom hela boken söker Nanna Johansson oväntade kombinationer mellan text och bild. En sjöjungfru blir en halvt uppäten fotomodell, den karaktäristiska My little pony-regnbågen lånas ut till en djuphavsfisk och det är kön, bröst, djur och frukter i en enda röra. Allt medan utseendefixering, könsskillnad och andra sociala konventioner synas och dissekeras över sidorna.

Samtidigt vill Nanna, som till vardags levererar bitsk satir för ”Tankesmedjan” i P 3 tillsammans med bland andra serietecknarna Liv Strömquist och Sara Hansson, kalla ”Välkommen till din psykos” för sitt minst politiska album hittills.

– Jag ser det inte som särskilt politiskt. I radion driver jag oftast en linje och uttrycker en stark åsikt, därför var det skönt att släppa allt och bara flamsa. Hade jag inte jobbat med ”Tankesmedjan” hade det antagligen blivit ett helt annat seriealbum. Det här är i stället en sorts regression.

– Jag kan nästan bli lite mörkrädd när jag tittar i den. Vad är det för sinnessjuk människa som gjort detta? frågar jag mig. Tittar man med de duktiga glasögonen är det lätt att bli besvärad.

Hon tystnar i telefonen.

Nanna Johansson bor i Malmö – den politiska satirens nya högborg. Hon flyttade till staden 2007 för att gå den populära Serieskolan i Kvarnby folkhögskolas regi där även Coco Moodysson, Loka Kanarp, Liv Strömquist och Sara Granér utbildats. Detta trots att en av Sveriges få serieutbildningar fanns i hemstaden Gävle. Men den då 21-åriga Nanna ville bara bort.

– Det kändes verkligen som att allt som hände i världen hände någon annanstans.

Intresset för att teckna kom ganska sent. Det var valspurten 2006, strax innan Socialdemokraterna förlorade makten, som fick henne att fatta pennan.

– Valrörelsen provocerade mig så fruktansvärt, det fokuserades på helt fel frågor. Jag ville gå i någon sorts svaromål och det låg inte så nära mig att skriva insändare så jag ritade bilder i stället. Sedan lade jag ut dem på nätet och det började hända saker. Men det var först när andra definierade det som serier som jag fick ett ord till det jag höll på med, säger hon.

Redan under andra året på Serieskolan blev hon erbjuden att göra en bok. Debuten ”Fulheten” gavs ut på det Malmöbaserade förlaget Kolik 2009 och hyllades i dags- och kvällspress.

Året efter släpptes ”Mig blir du snart kär i”, en humoristisk närstudie i narcissism.

Humorn i hennes serier är ofta plump. På frågan ”kan man skämta om allt?” svarar Nanna:

– Det är en jättesvår fråga. Jag tycker att man som komiker får skämta om vad man vill men det är klart att man har ett ansvar för sina medmänniskor. Med den här boken har jag tänkt: ”Är det roligt så ska det med”.

Från seriestaden Malmö

Nanna Johansson är 26 år. Hon är uppvuxen i Gävle men flyttade till Malmö 2007 för att gå en tvåårig utbildning på Serieskolan vid Kvarnby folkhögskola. Hon har bland annat gett ut fanzines med kollegan Sara Hansson.

”Välkommen till din psykos” ges ut på Galago i början av mars. Det är Nannas tredje bok. Tidigare har hon gett ut ”Fulheten” (2009) och ”Mig blir du snart kär i” (2010) på Kolik förlag.

Nanna medverkar också i ­”Tankesmedjan” i P 3 tillsammans med Sara Hansson och Liv Strömquist. Hon gör även sketcher, bland annat med det nu vilande bandet The Bernadottes (finns på You­tube, sök på The Bernadottes).

Andra seriesläpp att se fram emot: Julia Thorells ”Juni” (29/2), Lina Neidestams ”Zelda, del 2. Kampen fortsätter” (29/2), Ulli Lusts ”I dag är sista dagen på resten av ditt liv” (23/4), Anneli Furmarks ”Jordens medelpunkt” (27/4), Pelle Forsheds ”De anhöriga” (ges ut i sommar).