Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

10 barn- och ungdomsböcker att se fram emot i höst

Johanna Thydells ”Dumma teckning!” kommer i oktober.
Johanna Thydells ”Dumma teckning!” kommer i oktober. Foto: Magnus Liam Karlsson

DN:s Lotta Olsson väljer sina förhandsfavoriter bland tio barn- och ungdomsböcker i höst. Det blir syskonrivalitet, nätmobbare och skräck på Norra latin.

Man kan ibland undra över barn- och ungdomsboksutgivningen i Sverige: genren bara växer, hur hänger det ihop med att barn läser allt mindre? Det är förmodligen inte samma barn, så att säga: troligtvis är det de som redan läser som får allt fler böcker. Det gör också att utgivningen törs vara rätt kaxig.

En tredjedel av utgivningen består av bilderböcker, och även om genren har utvecklats mycket på senare år har den pedagogiska inriktningen blivit mer dominerande. Barn i dag ska ofta lära sig något när de läser: antingen ska de få en dos fakta eller också lära sig att hantera känslomässiga problem. Många av de pedagogiska böckerna är väldigt bra, men det rent konstnärliga perspektivet börjar komma i andra hand.

Det som är extra roligt är att böckerna för nybörjarläsare utvecklas. Det är en svår form, där innehållet måste vara betydligt mer komplext än själva texten, som måste vara enkel. Länge har det mest kommit rätt ytliga böcker för den åldersgruppen, men det tar sig.

Äventyrsböckerna dominerar för 9–12-åringar, och där skrivs det mycket nytt som är begåvat. Det sorgliga är att de gamla klassikerna alltmer försvinner, eftersom de har blivit för gammalmodiga både till innehåll och till form.

Ungdomsböckerna är i minoritet i utgivningen, men det som kommer ut är ofta lysande. Där sker också en vag (och välkommen) förflyttning: Sara Bergmark Elfgrens ”Norra latin” kommer knappast att vara förbehållen ungdomarna, lika lite som hennes och Mats Strandbergs ”Cirkel”-trilogi var det.

  • Här är listan:

Lisa Aisato: ”Odd är ett ägg”

Översättning Lotta Bergqvist (Bonnier Carlsen)

Hyllad norsk bilderbok som även blivit en rolig animerad film, om Odd som måste vara väldigt, väldigt försiktig eftersom hans huvud är ett ägg. Han kan gå sönder om han inte aktar sig. 3–6 år. Utkommer i oktober.

Johanna Thydell och Emma Adbåge: ”Dumma teckning!”

(Alfabeta)

Ett småsyskon vill försöka bräcka storasyskonet som alltid är bättre på allt, vilket leder till allsköns komplikationer. Två välrenommerade upphovsmän samarbetar för första gången. 3–6 år. Utkommer i oktober.

Torben Kahlmann: ”Armstrong. Den första musen på månen”

Översättning Gunilla Halkjaer Olofsson (Lilla Piratförlaget)

Vetenskapshistoria genom en liten mus, som vill bli den första musen på månen trots att alla andra möss verkar tro att månen är gjord av ost. Vackra, allvarligt noggranna bilder i brunskala. 6–9 år. Utkommer i september.

Nina Ivarsson: ”Risulven Risulven”

(Rabén & Sjögren)

Tolvårige Pär bor i höghus med sin arbetslösa mamma, och hans bästis har åkt till familjens sommarstuga. Men kvar i stan finns också Risulven, som kanske kan lära Pär att simma. 9–12 år. Utkommer i september.

Kristin Lidström och Helena Öberg: ”Kattvinden”

(Mirando)

Deras förra bok, den grafiska romanen ”Din tur, Adrian”, blev nominerad till flera priser både i Sverige och utomlands. Nu har de gjort ytterligare en grafisk roman men i helt annan stil, en spökberättelse. 9–12 år. Utkommer i september.

Sara Bergmark Elfgren: ”Norra latin”

(Rabén & Sjögren)

Cirkelförfattaren Sara Bergmark Elfgren återgår till ungdomsskräcken i berättelsen om två gymnasieelever som börjar på teaterprogrammet på Norra latins gymnasium i Stockholm. Första delen av fyra.Unga vuxna. Utkommer i oktober.

Frida Nilsson: ”Det tunna svärdet”

(Natur & Kultur)

När Sasjas mamma dör vägrar han acceptera det, och följer i stället efter henne till Dödens rike för att överlista Döden och få hem sin mamma igen. Illustrationer av Alexander Jansson. 6–9 år. Utkommer i september.

E Lockhart: ”Fejk”

Översättning Carina Jansson (Lavender Lit)

Två artonåringar möts, Jule har ingenting, medan Imogen väljer bort sitt rika ursprung. Fast E Lockhart läser man för hennes elektriska sätt att berätta, oavsett vad det handlar om. Unga vuxna. Utkommer i oktober.

Iben Akerlie: ”Lars är LOL”

(Lilla Piratförlaget)

Norsk succé om när Amanda, som går i sexan, blir fadder åt Lars i ettan. Fast Lars har downs syndrom, och ingenting är enkelt när Amanda måste välja sida och nätmobbarna kommer i gång. 9–12 år. Utkommer i september.

Neil Gaiman: ”Nordiska myter. Från Yggdrasil till Ragnarök”

Översättning Kristoffer Leandoer (Bonnier Carlsen)

Vem ska återberätta nordisk mytologi om inte fantasyförfattaren Neil Gaiman? Formulerat så att myterna ska vara tillgängliga i vår tid. Unga vuxna. Utkommer i september.