Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

9 x barnbokstips i ovanliga genrer

Nästan alla boktipsare älskar skönlitteratur och tipsar bara om det, men det finns otaliga andra genrer som gör oss till bättre läsare.

Förra året kom ”Stora boken om bin”, och nu är det dags för ”Stora boken om träd”, en faktabok som är lustfylld kunskap med överdådiga färgbilder.

Piotr Socha (bild) och Wojciech Grajkowski (text): ”Stora boken om träd”

Översättning Tomas Håkanson. Alfabeta, från 9 år.

Det är inte så enkelt att återplantera en skog: det är inte bara att plantera en radda träd. Då blir det bara en trädåker, ett slags blek ansamling av jämnåriga träd som växer upp i samma takt och där bara en enfaldig liten fauna kan livnära sig. Skog behöver mångfald, och urskogen är en salig blandning av träd i olika åldrar och av olika arter, där oändligt många djur kan leva. 

Läs även Lotta Olssons krönika: Tipsa barnen om alla sorters litteratur 

Ett av uppslagen i ”Stora boken om träd” handlar just om urskog, och vänder man blad ser man åtta allvarliga män som hugger ner ett amerikanskt mammutträd i början av 1900-talet. Det gör ont att se de stora träden falla, men vi behöver ju hugga ner en del träd, för att bygga hus och göra möbler och musikinstrument och allt möjligt annat. 

Fast vi kanske inte skulle behöva hugga ned fullt så många.

Träden har fått ett stort symbolvärde i vår tid, det skrivs ett otal böcker om skogarnas biologi, historia och betydelse. Det är klart att det också ska finnas faktaböcker om träd för barn, och som vanligt är de betydligt roligare att läsa.

Författaren Wojciech Grajkowski hoppar glatt och impressionistiskt mellan världens alla träd, mellan träd i kulturen och träd i religionen. Här finns den trojanska hästen och Tolkiens trädfolk enterna, Noaks ark och Sherwoodskogen. Grajkowski påpekar att Frihetsgudinnan, 93 meter hög, är rätt pluttig om man jämför med det kaliforniska sekvojaträdet Hyperion som är det högsta trädet i världen, 115,6 meter.

Piotr Socha målar noggrant, noggrant varje barr, varje blad, och först blir intrycket nästan syntetiskt. Men exaktheten är uppslagsbokens signum, man kan gå ut och känna igen träden i sin närhet utifrån hans bilder.

Bilderboksparet gjorde också förra årets ”Stora boken om bin” enligt samma princip: lustfylld kunskap med överdådiga färgbilder.

***

8 x ANDRA SORTERS BÖCKER

Matilda Westerman: ”Så funkar Sverige”

Bonnier Carlsen, från 6 år

Lämplig från sex års ålder, men bra även för vuxna. Vad är en demokrati? Vad är rättvisa? Vilka instanser fattar beslut om vad? Hur kan du påverka mer? Boken väjer inte för komplexa sammanhang och ibland blir det lite för torrt – men den här kunde gärna ha skickats ut tillsammans med röstkorten.

”Serieboken”: Red. Elin Lucassi

En bok för alla, från 9 år

Välkommet seriealbum för mellanåldern. Här finns både klassiker som Cecilia Torudds ”Familjeliv” och nyskrivna ”Hungry eyes” av Mats Strandberg och Sofia Falkenhem, en hemsk katthistoria av Mats Jonson, en rolig Törnrosahögläsning av Johanna Gustavsson och många fler.

Emma Frey-Skøtt och Elin Jonsson: ”Ögat – 13 korta skräckhistorier”

LL-förlaget

Extremt kortfattade skräckberättelser, mellan en och två sidor långa i lättläst format. Emma Frey-Skøtt lyckas skrämmas imponerande mycket med få ord, och Elin Jonssons nästan övertydliga bilder gör det ännu otäckare. Mobbning, överraskande lajvdeltagare och en rätt läskig farmor. 

Thiago de Moraes: ”Myternas atlas”

Översättning Björn Wahlberg. Bonnier Carlsen, från 9 år

Thiago de Moraes strukturerar pedagogiskt myter från hela världen (aztekernas gudar är fruktansvärt svårstavade för oss från en enstavig monoteistisk kultur, hur kan man någonsin ha dyrkat Huitzilopochtli?). Mumma för sagoälskare, datorspelare och alla andra som gillar bra historier med magiska inslag. 

Helena Dahlgren: ”Ödesryttarna: Jorvik kallar”

Bonnier Carlsen, från 9 år

En bok som utgår från onlinespelet Star Stable, som handlar om hästar, magi och äventyr på den fiktiva nordatlantiska ön Jorvik och är ruskigt spännande även för oss som inte är inne i spel- och hästvärlden. En nervpirrande berättelse som förenar spelets höga tempo med ungdomsbokens vardagsliv.

Johan Theorin: ”Slaget om Salajak”

Bonnier Carlsen

Ny svensk fantasyserie som har beröringspunkter med ”Game of Thrones”, men i ett Sverige på 1300-talet där en stor här går i strid mot hwitrerna, varelser som sägs äta människor. Johan Theorin väver skickligt ihop nordisk mytologi, magi och medeltidsliv i en skildring där inget är entydigt ont eller gott.

Jacqueline Woodson: ”brun flicka drömmer”

Översättning Athena Farrokhzad. Natur & Kultur, Ung vuxen

Poesin har ett annat förhållningssätt till språket och ofta kortare, mer musikaliska texter där man kan börja nästan var som helst. Almapristagaren Jacqueline Woodson berättar fragmentariskt och vackert om sin barndom i sydstaterna, om sextiotalets rasmotsättningar och om flytten till New York. Läs DN:s recension här.

Eira A Ekre: ”Skuggan i spelkoden”

Inläst av: Ella Schartner. Storytel, från 9 år

Allt fler ljudboksserier skrivs direkt för mediet, och går också att läsa som e-böcker i mobilen.”Skuggan i spelkoden” är en hisnande blandning av vardagsliv och spelvärld, som börjar med att Afia tycker att det verkar finnas ett spöke i lägenheten. De tio avsnitten är relativt korta, ungefär som kapitel i vanliga barnböcker.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.