Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Böcker

”Än har jag inte tröttnat på Raoul Wallenberg”

Ingrid Carlberg
Ingrid Carlberg Foto: MAGNUS HALLGREN / DN / TT

Ingrid Carlbergs bok ”Det står ett rum här och väntar på dig” kommer ut i England den 11 februari och i USA den 8 mars. För den tidigare DN-medarbetaren väntar en internationell lanseringsturné.

1. Din bok har på engelska blivit ”Raoul Wallenberg. The biography.” Med förord av Kofi Annan. Hur gick det till?

– Det fanns intresse för att översätta tidigare men den är så kopiöst tjock, 700 sidor, så det krävdes ett Augustpris innan det lossnade och jag har fått slakta 100 sidor tillsammans med en redaktör. Nu lanseras den, jag reser till London den 21 februari och kommer att resa i USA från den 6 mars till påsk.

2. Känns det nervöst?

– Ja. De är ju något av experter på Wallenberg i USA, det var ju amerikanarna som lyfte honom till en internationell hjälte i slutet av sjuttiotalet. Lite spänd är jag inför reaktionerna på mitt avslöjande att detta bland annat var resultatet av en psykologisk operation från CIA. I slutet av Kalla kriget var Wallenberg en tacksam person för USA att använda mot Sovjetunionen.

3. Efter allt ditt arbete, vad känner du inför Raoul Wallenberg nu?

– Än har jag inte tröttnat på honom. Och jag vill ändra den amerikanska bilden av honom som den ensamme hjälten, en Messias, som delade ut pass och räddade 100 000 judar på egen hand. Han var extremt drivande och hade enorm energi och organisationsförmåga. Men det var ett kollektivt arbete. Han var inte ensam.