Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Anna Fock skildrar vardag för ryska bögar

Romandebutanten Anna Fock skriver om livet för homosexuella i S:t Petersburg i boken "Absolut noll".
Romandebutanten Anna Fock skriver om livet för homosexuella i S:t Petersburg i boken "Absolut noll". Foto: Erzats

Våld och ryssförakt dominerar rapporteringen om den ryska antigaylagen, menar författaren Anna Fock. Med sin debutroman "Absolut noll" vill hon nyansera bilden genom att skildra hbtq-livet i S:t Petersburg.

Sprit, droger, fattigdom, aids och korruption. Romanfiguren Nikita och hans homosexuella vänner i Anna Focks debutroman "Absolut noll" har ingen lätt tillvaro. Men även om de hotas av poliser och fotbollshuliganer så låter de inte skräcken styra sina liv. Nikita kysser sin pojkvän Volodjov öppet i en nattklubb och berättar för både mormor och vänner om sin sexualitet.

– Jag ville skildra hur livet i Ryssland kan se ut för ickeaktivister. Det vi får se i svenska medier är mest bilder på våld mot demonstranter. Jag är inte ute efter att förneka den delen, men jag tycker att debatten präglas mer av rysshat än av solidaritet med de hbtq-personer som drabbas, säger Anna Fock.

Att en svensk kvinna skriver om livet för bögar i S:t Petersburg kan tyckas märkligt, inte minst då hon inte har bott i landet. Men det finns en koppling. Anna Fock har studerat ryska vid Göteborgs universitet och har ett stort intresse för rysk kultur. Det var när hon studerade språket som hon fick idén till "Absolut noll". När hon började skriva hoppades hon att boken skulle bli klar inom några år. I stället tog det bara två månader.

– Jag fastnade och skrev och skrev och när jag till slut reste mig kände jag mig lika smidig som en åttioåring, berättar Anna Fock med ett skratt.

Idén till boken fick hon redan innan debatten om den ryska antigaylagen blossade upp i början av 2012. Från början var Ryssland bara en spännande miljö som hon placerade sina romanfigurer, först senare, medan hon skrev, märkte hon att innehållet fungerade väl med den pågående debatten.

– Det är kanske inte i första hand en kommentar till hbtq-situationen i Ryssland, utan om läget för enskilda personer i landet. Korruptionen finns som ett tema i boken, liksom att komma över pengar. Det har aldrig funnits i den ryska folksjälen att bli rik genom att slita och arbeta hårt, säger Anna Fock.

Det är dock hbtq-temat i boken som har fått mest uppmärksamhet. Sedan Anna Fock skrev färdigt den har hon medverkat i seminarier och hållit föreläsningar. Härnäst väntar Stockholm Pride.

– Jag hoppas att debatten vaknar till liv och blir mer nyanserad, för om hbtq-situationen i Ryssland ska bli bättre måste omvärlden engagera sig och få en större bild av hur det ser ut, säger hon.


Kommer du att skriva fler böcker om hbtq-situationen i Ryssland?

– Jag kommer nog att återvända till Ryssland, men det blir inga uppföljare. Jag vill inte nischa mig för mycket och bara bli Rysslandsförfattaren eller hbtq-författaren Anna Fock. Det typen av förväntningar slipper jag helst.

Anna Fock

Ålder: 28 år
Bor: Göteborg
Gör: Frilansar som översättare, arbetar som personlig assistent och har studerat ryska i tre terminer vid Göteborgs universitet.
Aktuell: Debuterar med romanen "Absolut noll", som ges ut av Ersatz förlag.