Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Årets bästa barn- och ungböcker 2015

Foto: Eva Tedesjö

De femton bästa böckerna för småttingar och tonåringar. DN:s kritiker väljer sina favoriter från 2015.

Andreas Palmaer: Mystisk skräck i tomt hus

Foto:

Foto:

Alex Haridi

”Huset mittemot”

Bonnier Carlsen

Alex Haridis lysande debut ”Huset mittemot” är en vemodig thriller där 13-årige Joel blir besatt av ett gammalt dödsfall i grannhuset. Där hängde sig en pojke tjugo år tidigare, och sedan dess har det stått tomt, men plötsligt rör sig någon där inne. Joel smyger in i huset – och vill aldrig mer gå ut. Historien dryper av mystik och karaktärerna är ömsint gestaltade in i minsta bifigur.

 

Andy Griffiths och Harry Denton

”Vår trädkoja med 13 våningar”

Övers. Katarina Kuick. Alfabeta

De nutida klätterbaronerna Andy och Terry kliver sällan ner på marken, i stället hänger de i trädkojan där de har en bowlingbana och en bassäng med människoätande hajar. Fartig nonsenshumor för den läsovillige.

 

Hanna Gustavsson

”Iggy 4-ever”

Galago

Efter en lång dvala kom barn-ungserierna tillbaka på allvar under 2015, och mest lyckad var ”Iggy 4-ever” som även knep en Augustnominering. Humoristisk socialrealism med perfekt tonträff i dialogen.

 

Emma Holm: Underfundigt för såväl barn som vuxna

Foto:

Foto:

Shaun Tan

”Eric”

Övers. Ulla Roseen. Kabusa Böcker

Utbytesstudenten Eric gör inte mycket väsen av sig, men väcker funderingar hos sin värdfamilj. Varför sover han i skafferiet och intresserar sig för små saker på marken? Det måste vara något kulturellt. Shaun Tan är en säregen berättare med sitt underfundiga språk och sina suggestiva illustrationer. I ”Eric” lämnar en lågmäld främling större avtryck än väntat. En fin liten bok för såväl barn som vuxna.

 

Laurie Halse Anderson

”Skärvor av minnen”

Övers. Cecilia Falk. Lavender lit

Pappa lider av posttraumatisk stress och Hayley tvingas axla hans roll som förälder. Så träffar hon Finn, som får henne att känna något nytt. Gripande om kampen för att bibehålla skenet av normalitet.

 

Anna Höglund

”Att vara jag”

Lilla Piratförlaget

Anna Höglund väjer aldrig för det svårberättade eller likgiltiga. Från livets mellanrum rapporterar hon om att vara ung, sökande och intelligent men oförstående. Kvalitetsläsning för pubertetens pionjärer.

 

Pia Huss: Utanförskap som får fart på fnittret

Foto:

Foto:

Eva Lindström

”Alla går iväg”

Alfabeta

Längtan spänner sin båge genom ”Alla går iväg”. En berättelse om vemod och om hur barnslig gemenskap kan vara beroende av någons utanförskap för att få fart på fnittret. Genom bildernas gula värme och tår-blå saknad vandrar Frank. Lite vid sidan av utmanar han ändå genom att gå sin egen väg. Det gör ont att vara människobarn. Ändå finns det hopp när Eva Lindström ger oss ovissheten som gåva, tröst, beröring och möjlighet.

 

Lisen Adbåge

”Koko och Bosse hinner inte!”

Natur & Kultur

Svårt beroendeframkallande är de avväpnande bilderboksäventyren med lill-Koko och stor-Bosse. Små underfundigheter och stora tillkortakommanden. Allt med humor, värme och läckert gladkaramelliga illustrationer.

 

Jessica Schiefauer

”När hundarna kommer”

Bonnier Carlsen

Att förmå skildra det allra svåraste vi kan möta, det meningslösa och till synes slumpartade dödandet, med ett ljus i texten och i ett tonläge som ger tröst och begriplighet, det är storartat. Så tilldelades också boken årets Augustpris.

 

Steven Ekholm: Årets nordiska fantastik

Foto:

Foto:

Siri Pettersen

”Korpringarna. Odinsbarn”

Övers. Ylva Kempe. B/Wahlströms

Siri Pettersens debut är en blixt från en klar himmel. Hon har skapat en lika imponerande som originell värld som hämtat näring både från de intrikata maktspelens ”Game of thrones” och Philip Pullmans parallella världar. Fast allt i en helt egen fornnordisk skepnad. Visionär, mogen, engagerande och dessutom obrutet spännande. Korpringarna är årets litterära händelse inom nordisk fantastik.

 

Neil Gaiman (text) & Chris Riddell (bild)

”Den sovande och sländan”

Övers. Kristoffer Leandoer. Bonnier Carlsen

En ny folksaga deluxe av Gaiman på sitt allra bästa humör. En vuxen Snövit möter Törnrosa när landet plötsligt hotas av både förtrollning och sömngångarzombier. Allt mästerligt illustrerat av Chris Riddell.

 

Elisabeth Östnäs

”Sagan om Turid. Kungadottern”

Berghs

Äntligen har vi fått en (fantasy)bok om vikingatiden utan en massa tröttsamma klichéer. Spännande och trovärdigt om 15-åriga Turid vars privilegierade tillvaro en dag slås sönder och hon tvingas på flykt.

 

Ulla Rhedin: Dråplig syn på fenomenet första barnet

Foto:

Foto:

Isol

”Minstingen”

Övers. Anna-Karin Thorburn

Alfabeta

Som vi har högläst, som vi har skrattat! Isol anlägger ett komiskt utifrånperspektiv på fenomenet första barnet. Vad är det egentligen för en varelse? Varifrån kommer det? Vad ställer det till med? Dråplig handledning i att låta sig fostras till föräldrar och familj av en varelse i fantastiskt material som föds med inbyggd siren, sugkopp och tårar och som håller sin omgivning i ett suveränt grepp.

 

Kristin Lidström (bild) & Helena Öberg (text)

“Din tur, Adrian”

Mirando

En urstarkt berättad, djärv, vacker och experimentell, grafisk roman som vetter mot bilderbok, om dyslexi, utanförskap och kärleken till en hund. Spännande växling mellan livet i svartvitt och i färg.

 

Celia Dackenberg

“Sagornas stickbok. Sticka sagobarnens bästa kläder”

Norstedts

Rolig och oväntad ingång till kära bilderboksvärldar. Välj Storm-Stinas tjocktröja, Pippis strumpor eller Lilla Mys klänning! Sinnlig och vacker bok som får det att klia i fingrarna på varje sticknörd.