Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Årets bästa böcker 2014

DN:s kritiker väljer sina favoriter.

Björn Wiman: Jag lägger tre ryssar under granen i jul

• 1 Masha Gessen

”Ord kan krossa betong. Berättelsen om Pussy Riot”

Övers. Thomas Grundberg och Nille LindgrenBrombergs

Jag landar tre tunga ryssar under granen i år. På förekommen anledning. Masha Gessen är författaren som tog de personliga konsekvenserna av Vladimir Putins antigay-lagar och flydde utomlands med sin familj när trycket blev för hårt. I ”Ord kan krossa betong. Berättelsen om Pussy Riot” förvandlar hon en av de senaste årens viktigaste motståndsrörelser från klichébilden av färgstarka ”punktjejer” till vad de egentligen är: medvetna intellektuella i den stora ryska dissidenttraditionen från Alexander Solzjenitsyn.

• 2 Michail Sjisjkin

”Venushår”

Övers. Elin ParkmanErsatz

Michail Sjisjkin är författaren som tidigt flyttade till Schweiz och som har tvingats bli politisk när tiden vridit sig runt honom. Inte minst i denna svindlande textfresk i den stora ryska romantraditionen från Leo Tolstoj.

• 3 Arkadij Babtjenko

“Dagar i Alchan-Jurt”

Övers. Ola WallinErsatz

Arkadij Babtjenko är författaren vars mod får det mesta att blekna. Här skildrar han kriget i Tjetjenien – smutsen, leran, utmattningen och döden – i den stora ryska reportagetraditionen från Vasilij Grossman.

Åsa Beckman: Porträttet av Stoner årets läsupplevelse

• 1 John Williams

”Stoner”

Övers. Rose-Marie Nielsen Natur & Kultur

John Williams åter­upptäckta 60-talsroman om universitetsläraren Stoner är årets läsupplevelse. Så psykologiskt mogen och nyansrik. Det går inte riktigt att säga om Stoner på ett provocerande sätt bara accepterar det som livet gör med honom – eller om han tvärtom styr mer än man kan tro. Bilden av honom förändras och fördjupas hela tiden. En av de mest levande romanpersoner jag träffat på.

• 2 Steve Sem-Sandberg

”De utvalda”

Albert Bonniers förlag

Steve Sem-Sandberg är tillbaka med en nästan outhärdlig skildring av barnen som nazisterna använde för medicinska experiment på ett sjukhus i andra världskrigets Wien. Historia förvandlad till stark och återhållen romankonst.

• 3 Kristina Sandberg

”Liv till varje pris”

Norstedts

I årets Augustbelönade roman avslutar Kristina Sandberg sin ­storslagna romantrilogi om den tålmodiga hemmafrun Maj. En ­blivande klassiker i svensk ­litteratur.

Jan Eklund: Mörk prosa som inte ställer sig in

•1 Steve Sem-Sandberg

”De utvalda”

Albert Bonniers förlag

Steve Sem-Sandberg skriver en kärv men inlevelsefull prosa som aldrig ställer sig in hos läsaren. Jag brukar föredra korta lyriska romaner eller längre berättelser med lättsinnig ton. Men inför denna storsatsning måste man kapitulera och ge sig den tid läsningen kräver. ”De utvalda” handlar om barnen som nazisterna plågade livet ur på ett sjukhus i Wien under kriget. En mörk dokumentärroman om smärta men också om okuvlig livsvilja.

• 2 Richard Ford

”Kan jag vara Frank med dig?”

Övers. Nille Lindgren och Inger Johansson Brombergs

Fords odödlige antihjälte Frank Bascombe återvänder i fyra fristående noveller. Det är sent i livet i Haddam, New Jersey. Vad gör det när Fords genomskådande blick livar upp stämningen och får oss att skratta åt människans höga anspråk och låga syften.

• 3 Svetlana Aleksijevitj

”Zinkpojkar”

Övers. Hans Björkegren Ersatz

Kalla hennes vitryska stil vad ni vill – polyfon vittneslitteratur eller litterär journalistik. Svetlana Aleksijevitj lyssnar till de unga soldaterna som stred för en död sovjetisk sak i Afghanistan. Äkta förtvivlan blandas med frank sarkasm i dessa lyhörda möten.

Jonas Thente: Föraktad kvinna får upprättelse

• 1 Sigrid Combüchen

”Den umbärliga”

Norstedts

Ida Bäckmann hette en kvinna som kom att bli det litterära Sveriges mest föraktade fruntimmer runt förra sekelskiftet. Hon klängde sig på – så menade man – först Gustaf Fröding och därefter Selma Lagerlöf. Sigrid Combüchens porträtt av Bäckmann tar inte ställning utan målar utifrån grundlig research fram bilden av en människa som är som människor nog är mest. Och stundom mer intressant än sina idoler.

• 2 Andrea Lundgren

”Glupahungern”

Natur & Kultur

I sin andra bok manar Andrea Lundgren fram det norrbottniska myrvattnet, månljungen och dimstråken när hon följer ett släktled och vackert låter naturmyten och landskapet bottna i de människor som rör sig genom romanen.

• 3 Maxim Grigoriev

”Städer”

Albert Bonniers förlag

Grigorievs debutnoveller länkar en räcka melankoliska europeiska städer och levnader till varandra. Madrid, Oporto, Odessa, Berlin, Aten, Paris … Städerna är liksom människorna både utbytbara och unika.

Malin Ullgren: Skimrande om barnen på Beckomberga

• 1 Sara Stridsberg

”Beckomberga. Ode till min familj”

Albert Bonniers förlag

En gång i tiden skulle jag ha blivit djupt provocerad av ”Beckomberga. Ode till min familj”. Jag hade reagerat så, därför att Sara Stridsbergs roman prövande undersöker, snarare än högt begråter, huvudpersonen Jackies situation där hon följer sin fars liv in på mentalsjukhuset. En försiktigt omskakande och handfast skimrande berättelse om övergivna barn, somligas undergång och andras överlevnad.

• 2 John Williams

”Stoner”

Övers. Rose-Marie Nielsen Natur & Kultur

”Stoner” är den sortens succé som ger en hopp om romanens framtid bland läsarna. Att en så försiktig berättelse om vardaglighetens tragedi och hopp och berättad med ett stillsamhetens språkliga geni kunde slå så stort – det gör mig glad.

• 3 Eva Illouz

”Därför gör kärlek ont. En sociologisk förklaring”

Övers. Svenja Hums Daidalos

Psyket i all ära, men underskatta aldrig kärlekens sociologi! Eva Illouz analyserar – lödigt och oavbrutet intressant – partnerval och kärlekssorg med den kapitalistiska marknaden. Som förstås har en livslång och intim förbindelse med patriarkatet.

Nina Björk: Skickligt om skrämmande moderskärlek

• 1 Marie Ndiaye

”Ladivine”

Övers. Ragna Essén Natur & Kultur

Marie Ndiaye gör i romanen ”Ladivine” flera saker jag ogillar. Hon skriver 200 sidor realistisk prosa – för att sen bryta det läsarkontraktet och plötsligt bli övernaturlig. Hon gestaltar moderskärlek som genom att vara så oerhört stark gör döttrar illa. Hon iakttar sina gestalter på avstånd och skriver ganska kallt. När jag ändå fastnar fullständigt för denna bok vet jag: här är en riktigt skicklig författare.

• 2 Alice Munro

”På fri fot”

Övers. Rose-Marie Nielsen Atlas

En ny novellsamling av Alice Munro betyder en ny möjlighet att förstå alla de där människorna man har mött och alla de där erfarenheterna man har gjort utan att förstå dem. Hennes iakttagelseförmåga och hennes språk fyller i mina luckor.

• 3 Bruno K. Öijer

”Och natten viskade Annabel Lee”

Wahlström & Widstrand

Till Bruno K. Öijer vill jag bara viska: du gör oss mindre ensamma, du får oss att se, du får oss att känna. Du gör språket till någonting jag inte visste att det kunde vara. Du ska alltid vara min lågmälda vän.

Kajsa Ekis Ekman: Missa inte katalansk klassiker

•1 Mercé Rodoreda

”Diamanttorget”

Övers. Jens Nordenhök Norstedts

När Katalonien försöker bli ett eget land är det dags att upptäcka att bakom dessa ”spanska” författare, fotbollslag och operasångare fanns hela tiden katalaner som förspanskat sina namn. Att Bokmässan uppmärksammade dem var på tiden, liksom att Rodoredas klassiker om inbördeskriget gavs ut. När fascismen kommer, landar den aldrig i ett tomt landskap, utan mitt i liv fulla av graviditeter, begravningar, impotens, fåglar, parker där människor tidigare kontemplerat sin ensamhet – ord som kriget alla ger ny betydelse.

• 2 Carolina Neurath och Jan Almgren

”De svenska riskkapitalisterna”

Norstedts

De bästa böckerna om kapitalismen skrivs i dag inte av vänsterförfattare. De är upptagna med annat, och vi får vända oss till ekonomijournalister för att veta hur systemet fungerar. Här besöker vi platser där beslut om den svenska välfärden tas – och det är inte riksdagen, utan Jersey och Guernsey.

• 3 Ayi Kwei Armah

”De vackra är ännu inte födda”

Övers. Jan Ristarp Modernista

Omutbara, sanningssägare, motståndare vill vi alla vara. Men den omutbare hamnar sällan i historieskrivningen. Utan sist på listan, blir en loser, korkad, förlorar arbete och relationer och glöms bort. I militärkuppens Ghana såväl som i dag.

Maria Schottenius: Brevskrivaren Bergman roar

• 1 Hjalmar Bergman

”Brev lll (1916-1924)”

Albert Bonniers förlag

Hjalmar Bergman såg sig som en underhållande författare. Och den rollen spelar brevskrivaren Hjalmar Bergman hela livet. Det är uppenbart att han på ett språk dignande av skiljetecken och omständliga vändningar vill roa läsaren i sina brev. Även i de svartaste ögonblick har han små språkliga lustifikationer att erbjuda. Samlingens notapparat är en porlande kunskapskälla som rinner vid sidan av dessa brev och gör att samtiden reser sig som en underjordisk teater.

• 2 Josefine Klougart

”En av oss sover”

Övers. Johanne Lycke Holm Albert Bonniers förlag

Livet isar till i den här boken med dess ”päls av kyla” där döden stryker dörrposten i hemmet där modern lever med en svår sjukdom och i den egna lägenheten där kärleken har dött. Josefine Klougart håller läsaren fången långt ner i ett medvetande.

• 3 Ingeborg Nordin Hennel

”Alfhild Agrell. Rebell, humorist, berättare”

Atrium

Jag läser denna bok med ett litet raseri inom mig. Samtidigt som jag är på trygg mark inom en gedigen och väl underbyggd litteraturforskning om ett livsöde och ett författarskap som växer och sedan krossas i sekelskiftets patriarkala kulturliv.

Malena Rydell: Vindlande essä med knivskarpt språk

• 1 Rebecca Solnit

”Det avlägset nära”

Övers. Sofia Lindelöf Daidalos

Rebecca Solnit, som bland mycket annat är historiker, konstkritiker, miljöaktivist och den som myntade begreppet ”mansplaining”, skriver essäer av den sort man ibland bara drömmer om: tankegångarna vindlar men språket är knivskarpt och allt forsar ur en hjärna som verkar så fri. Den här gången handlar det om berättelser: hur och varför varenda människa, vare sig de tänker på det eller inte, hela tiden skriver berättelser om sig själva för att överleva.

• 2 Paula Fox

”Förtvivlade människor”

Övers. Eva Johansson Natur & Kultur

Det är sent 60-tal och utanför paret Bentwoods matsalsfönster håller allt de byggt sin ställning på att förlora sitt värde. Den elegantaste romanen i vågen av återupptäckta amerikanska klassiker där luften dallrar runt människor som är på väg att falla.

• 3 Erik de la Reguera

”Gränsbrytarna. Den globala migrationen och nationalismens murar”

Norstedts

Erik de la Reguera skriver lågmält men djupt berörande om det som inga murar, lukrativa övervakningssystem eller rasistpolitiker någonsin kommer att kunna stoppa: människors flykt för ett bättre liv.

Lars Linder: Ambitiöst om Karl Oskars Amerika

• 1 Lennart Pehrson

”Den nya världen. Utvandringen till Amerika I”

Albert Bonniers förlag

Hela historien om den väldiga svenska emigrationen till USA är förvånansvärt okänd, Pehrson gör ett lika ambitiöst som läsvärt försök att sammanfatta den. Här mest om de allra tidigaste emigranterna från Sverige, de före Karl-Oskar, i kommande delar även om dem som kom betydligt senare.

• 2 Fanny Härgestam

”Det här är vår tid. Fyra kvinnor efter revolutionen i Tunisien”

Natur & Kultur

Välskrivet och engagerande reportage om Tunisiens svåra väg mot demokrati, speglad i unik närkontakt med fyra kvinnor.

• 3 Masha Gessen

”Ord kan krossa betong. Berättelsen om Pussy Riot”

Övers. Thomas Grundberg och Nille Lindgren Brombergs

”Jungfru Maria, Guds moder, fräls oss ifrån Putin!” Boken om Pussy Riot blir bara aktuellare för varje dag som går.

Ann Heberlein: Oumbärlig allegori över vår tid

• 1 Marie Hermanson

”Skymningslandet”

Albert Bonniers förlag

Marie Hermansons roman är en oundgänglig surrealistisk allegori över vår tid: Martina är timanställd på ett hotell och bor i andra hand. Hon kommer liksom aldrig in i det riktiga livet. En dag tar hon, av en slump, steget in i overkligheten och hamnar i Florences dementa värld där det fortfarande är 40-tal. Tillsammans med några andra unga människor som ingen saknar leker hon en sommar tills den oundvikliga katastrofen kommer.

• 2 Anna-Karin Palm

”Jaktlycka”

Albert Bonniers förlag

Om relationer, kärlek, sex, tonår, vuxenblivande, längtan, saknad, lust, smärta, åldrande, sjukdom, död: allt det svåra och underbara med att ha en kropp och vara människa.

• 3 Ebba Witt-Brattström

”Stå i bredd. 70-talets kvinnor, män och litteratur”

Norstedts

Sjuttiotalets litteratur får upp­rättelse i en spänstigt och fräckt skriven litteraturvetenskaplig essä som är lika lärd som underhållande.

Elisabeth Åsbrink: Hon sätter ord på världen

• 1 Inger Christensen

”Alfabet”

Övers. Ida Linde och Marie Silkeberg Modernista

För den som längtar efter ord som varken vill påverka eller informera finns nu mina favoritdikter av den vidunderliga danska poeten Inger Christensen på svenska. I ”Alfabet” sätter hon ord på världen, både den inuti och den utanför – och blir själv till bro däremellan. Det handlar om livets skönhet och skörhet, enkelhet och svårighet. Det är bara att följa med, och bli rikare för varje läsning.

• 2 Anna Bikont

”Vi från Jedwabne”

Övers. Irena Grönberg Atlas

Anna Bikonts nerviga nutidsreportage om den polska byn Jedwabne, där hälften av byborna mördade den andra hälften för sjuttiofem år sedan, är en loggbok från hatet och tystnaden. Det är oerhört bra, unikt och ovärderligt.

• 3 Liv Strömquist

”Kunskapens frukt”

Galago

Serietecknaren Liv Strömquists bok om klitoris är en vild tripp genom konsthistoria och sexualteorier. Jag skrattar och häpnar medan kvinnans yttre könsorgan får sin rättmätiga och underbara plats i historien. Läs och njut.

Aris Fioretos: Gripande om en kontinent i kris

• 1 Annette Rosengren

”Springa på vatten”

Carlssons

Rosengrens essä om flyktingar i Europas utkant vet att varje siffra i statistiken är en människa. Hennes porträtt av en kontinent i humanitär kris tar oss till garage och gamla industriområden, soppkök och nätter tillbringade under plastskynken. Människorna kommer från världens krisdrabbade hörn, men befinner sig i samma limbo. De har varken rätt att stanna eller åka vidare. Hur blir denna erfarenhet begriplig? Prismatiskt – genom tillit, oförskräckthet, förundran.

• 2 Andrzej Stasiuk

”Taksim”

Övers. Tomas Håkansson Ersatz

Pawel och Wladek säljer kläder på karpatiska marknader. När de försöker rädda Eva som arbetar på ett ambulerande tivoli blir de indragna i Europas nya boom-­business: människohandel. Dags för showdown i romankonsten.

• 3 Tadeusz Borowski

”Välkomna till gaskammaren, mina damer och herrar”

Övers. Catherine Berg Modernista

Borowskis noveller om livet som Kapo i Auschwitz skildrar lägervärlden med en ton lika fräck som sorgsen. Hans diamant­slipade prosa vårdar det enda ingen vittneslitteratur klarar sig utan: illusionslöshet.

Anna Hallberg: Drabbande trilogi om det vardagliga

• 1 Magnus Dahlström

”Psykodrama”

Albert Bonniers förlag

Enkelheten och det vardagliga: ett flygplan går över himlen. Ljudet av en hiss som åker upp eller ner. Olika tjänstemän utför sina arbeten. Samtidigt framkallas en paranoia så intensiv att tänkandet löses upp. Våldet finns inuti. Det brinner hela tiden. Flygplanen far över himlen. Ingen svensk prosa det senaste decenniet har drabbat mig som Magnus Dahlströms romantrilogi ”Spådom”, ”Sken” och ”Psykodrama”.

• 2 Inger Christensen

”Alfabet”

Övers. Ida Linde och Marie Silkeberg Modernista

Kanske den viktigaste diktboken av alla. För tredje gången översatt till svenska. Dubbelt aktuell i år då den också använts som grundform för Ida Börjels diktsamling ”Ma”.

• 3 Linn Bursell

”Allt som är”

Ordfront

En debutroman om tjugotreåriga Sara som jobbar i äldreomsorgen. Nu i slutet av året är det en av de böcker som jag minns allra bäst, vilket brukar vara ett gott tecken.

Aase Berg: Tistedt knäcker alla former av god smak

• 1 Martin Tistedt

”Vår”

Vertigo

Efter tre groteska, ursinniga, storvulna och monstruöst såriga romaner kommer Martin Tistedt plötsligt ut med en skildring av oreserverat himlastormande tonårskärlek, en totalgestaltning av verklighetens hysteriska utopia där glädjestrålande klichéer når längre än livet. Tistedt knäcker alla former av god smak och odlar nytt kött i dess ställe. En av få svenska författare som vägrar fega!

• 2 Sigrid Combüchen

”Den umbärliga”

Norstedts

Ida Bäckmann, Frödings lynniga hangaround, har dissats som stalker och galning i en värld där pösiga män desarmerar utflippade kvinnor. Combüchen återupprättar inte bara Bäckmanns mod, utan alla kvinnors.

• 3 Ghayath Almadhoun och Marie Silkeberg

”Till Damaskus”

Albert Bonniers förlag

Mastodontisk politisk dikt, stor och vild och vacker och sorglig, där den komplexa plågan leder till ett desillusionerat uppvaknande. Det är såhär politisk poesi måste se ut i dag, allt annat vore infantilt.

Ingrid Elam: Rysk roman full av sorg och liv

• 1 Michail Sjisjkin

”Venushår”

Övers. Elin Parkman Ersatz

Michail Sjisjkin skriver in sig i den stora ryska romantraditionen, som han också hela tiden talar med, i hans ”Venushår” existerar alla tider samtidigt helt enkelt för att det är orden som skapar världen. ”Verkligheten” finns bara som berättelser som i sin tur härmar äldre versioner, vi är kopior av kopior av kopior, men vi är inte mindre levande för det och Sjisjkins roman är full av sorg, längtan och liv.

• 2 Sara Stridsberg

”Beckomberga. Ode till min familj”

Albert Bonniers förlag

Sara Stridsbergs ”Beckomberga” är en vacker och poetisk kärleksroman om människor som fallit utanför samhället och ändå är friskare än andra i den meningen att de inte förmår förställa sig och ljuga om sina känslor.

• 3 Antoine Compagnon

”En sommar med Montaigne”

Övers. Jan Stolpe Atlantis

Antoine Compagnon har en fin förmåga att skriva lätt och lärt om essäkonstens förste mästare. Han väljer ut citat som han ägnar några täta sidor. Så väcker han lust att ge sig i kast med Montaigne själv.

Jesper Högström: Dahlström har årets bästa driv

• 1 Magnus Dahlström

”Psykodrama”

Albert Bonniers förlag

Jag är inte helt säker på vad som händer och inte helt säker på hur det slutar. Men jag vet att Dahlströms roman om en traumatiserad patient som besöker en terapeut på en tillfällig mottagning och försöker kartlägga vad som hänt henne innehöll det mest suggestiva drivet och det mest detaljskarpa språket i Sverige i år. Hitchcock på prosa.

• 2 John Williams

”Stoner”

Övers. Rose-Marie Nielsen Natur & Kultur

Det behövs kanske att andar går ur graven för att visa vad en roman kan vara. Åtminstone var den mest gripande psykologiska romanen i Sverige i år amerikansk och kom ut första gången 1965.

• 3 Lena Andersson

”Utan personligt ansvar”

Natur & Kultur

I det kemiskt humorbefriade svenska litteraturklimatet hade uppföljaren till ”Egenmäktigt förfarande” en egenskap som inte uppmärksammades i pladdret om Hugo Rasks identitet, nämligen en festligt uppskruvad humor.

Stefan Jonsson: Förtvivlade röster från Troja till Gaza

• 1 Euripides

”Trojanskorna”

Övers. Agneta Pleijel och Jan Stolpe Ellerströms

Har något ändrats sen Euripides skrev ”Trojans­korna”? Erövrarna har bränt Troja, avrättat de flesta och och slungat barnen från stadsmuren. (”Jag kom för att döda dig, inte för att diskutera!”) De överlevande kvinnorna – våldtagna, förslavade – bildar kör. (”Rop av smärta, smärta …”). Agneta Pleijel och Jan Stolpe översätter deras förtvivlan så att den hörs också inifrån våra krig. Då Troja – i dag Falluja, Kobane, Gaza.

• 2 Per Svensson

”Vasakärven och järnröret. Om den långa bruna skuggan från Lund”

Weyler

Sverigedemokraternas utopi gäller renhet, ordning och styrka. Taktiken har ändrats med tiden. Men idealen är, som Per Svensson visar i en bok som ska läsas nu, oförändrat fascistiska. Vill vi leva så?

• 3 Dror Feiler och Gunilla Sköld Feiler

”Snowwhite and the madness of truth”

Ordfront

När samhället sviker, politiken ljuger och journalistiken blundar, vad återstår annat än förtvivlan och järnrör? Konsten! Där övervintrar hoppet, julens budskap. Få har visat det bättre än paret Feiler i verket om Snövit.

Ulrika Milles: Historisk fantasi som landar i nuet

• 1 Tony Samuelsson

”Kafkapaviljongen”

Wahlström & Widstrand

Det finns inga nyval mer, inga politiska debatter och ingen demokrati. Den nazistiska makten tvingar författare att skriva ”glömskans litteratur”. För i den här kontrafaktiska romanen om ett Sverige där Hitler vunnit andra världskriget är litteraturen farlig och därmed nödvändig. ”Kafka­paviljongen” besvärjer fiktionens gränser, har thrillerns sug, nynnar melankolins vaggvisor och landar i nuets mörka fantasier.

• 2 Gertrud Hellbrand

”Veterinären”

Albert Bonniers förlag

Dödens dressyr. Mödrars makt. Hästars hjärtan. Arbetets ansikten. Episk släktkrönika, Sverigeskildring och politisk analys av ridsporten, klassamhället och kulturen i full kontroll.

• 3 ”Brev från Tove Jansson”

Red. Helen Svensson och Boel Westin

Norstedts

Boel Westin och Helen Svensson publicerar ett urval av Tove Janssons brev från sex decennier av 1900-talet. Krig, fred, kärlek, arbete. Blues och lycka så att man vill leva starkt och med öppna ögon.

Philip Teir: Roliga inblickar i Tove Janssons skrivarliv

• 1 ”Brev från Tove Jansson”

Red. Helen Svensson och Boel Westin

Norstedts

Tove Janssons jubileumsår går mot sitt slut och ärligt talat börjar det snart växa hatifnattar ur öronen på mig. Men för oss fans är den här brevboken, redigerad av Boel Westin och Helen Svensson, oumbärlig. Här bjuds både på högoktanigt skvaller från fyrtiotalets Helsingfors, euforiska kärleksyttringar och direkta inblickar i Tove Janssons arbetsprocess.

• 2 Anne Sexton

”Sanningen de döda vet”

Övers. Jenny Tunedal och Niclas Nilsson Ellerströms

Om den olyckliga hemmafrun Betty Draper i tv-serien ”Mad men” hade fått för sig att skriva dikter hade de kanske sett ut så här: suggestiva och självförbrännande sonetter direkt ur livet. Nu för första gången i ett urval på svenska.

• 3 Kristofer Ahlström

”Ett liv för lite”

Forum

Den här oerhört sorgliga och snyggt komponerade Södermalmsskrönan gjorde mig både glad och grön av avund. Djupt gripande om två syskon från femtiotal till nutid.

Lyra Ekström Lindbäck: Djup inlevelse i medelmåttan

• 1 Nina Bouraoui

”Standard”

Övers. Maria Björkman. Elisabeth Grate förlag

Utan fantasi till att drömma om något annat än bröst och öl får den patetiske Bruno Kerjen förkroppsliga krisens Europa. Hans liv är som en karikatyr på det äta-sova-dö-maskineri som håller oss alla fångna, och drömmen om den vampiga Marlene blir det enda han kan se i färg. Bouraoui lyckas leva sig djupt in i medelmåttans fantasilöshet, ett ovanligt politiskt konststycke bortom alla enkla ideologiska svar.

• 2 Hanna Rajs Lundström

”Cristina”

Ett av Sveriges största förlag

I internets tidvatten av information minns Rajs Lundström en blick som inte längre finns. ”Cristina” är ett sorgearbete i pdf och mp4, där flimrande bilder från ett uselt tv-spel blir sällsynt drabbande samtidspoesi.

• 3 Christine Love

”Hate plus”

Love Conquers All Games

I uppföljaren till ”A hate story” utforskas fler textarkiv, under ledning av AI. Charmig lättsamhet och maktintriger är inga motsättningar i denna spelskapares unika berättarstil.

Stina Otterberg: Dagerman är starkast i det lilla formatet

• 1 Stig Dagerman

”Nattens lekar. Samlade ­noveller och prosafragment”

Norstedts

Det är sextio år sedan Stig Dagerman dog för egen hand, trettioett år gammal. Innan dess hann han skriva romaner som ”Bränt barn” och reportageböcker som ”Tysk höst”. Det är texter som inte tycks åldras. Men kanske är hans författarskap allra starkast i det begränsade formatet, i både mörker och medkänsla. I denna volym är hans bästa noveller och korta berättelser samlade.

• 2  Lena Kåreland

”Älska – det är allt! George Sand i liv och dikt”

Atlantis

Studier skrivna på svenska om fransk litteratur är vi inte så bortskämda med. Därför är det glädjande med en gedigen bok om den radikala och på alla sätt stilbildande 1800-talsförfattaren George Sand.

• 3 Ulf Karl Olov Nilsson

”Jag lever i ett överflöd av kärlek”

Norstedts

Fria fantasier om Henrik VIII där Tudorregenten beter sig ungefär som Bröli i ”Pappas pengar”: som en lättkränkt ­jättebaby. Att romanen är lite ojämn kompenseras av att den också är väldigt rolig.

Lotta Olsson: Välkommen seriemördare i Klippiga bergen

• 1 Nevada Barr

”Stum rädsla”

Övers. Marie Olsson. Hoodoo

Rullstolsburna, rasande Heath Jarrod välter en kväll med rullstolen på handikappområdet i Rocky Mountains nationalpark. Ur mörkret kommer två halvnakna trettonåringar som varit försvunna i flera månader. Är det den kristna sekt de kommer ifrån som ligger bakom? Rangern Anna Pigeon jagar seriemördare i bergen. Amerikansk deckarserie som började på 1990-talet och äntligen översätts till svenska.

• 2 ”Brev från Tove ­Jansson”

Red. Boel Westin och Helen Svensson

Norstedts

En oavlåtligt fascinerande samling av Tove Janssons brev till familj och vänner, där en intensiv, nyfiken människa berättar om sig själv, arbetet och kärleken. Som om Tove Jansson hade skrivit en självbiografi.

• 3  Sarah Rees Brennan

”Outtalat”

Övers. Helena Stedman. Modernista

Ytterligare en fantasybok där stiliga tonårspojkar har Farliga Förmågor, gäsp. Men man fastnar ohjälpligt. Humorsprakande, mytologisk, gammalengelsk Cotswoldsmiljö. Och ett ungt par med telepatiska förmågor.