Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Böcker

Årets böcker 2015: DN:s kritiker väljer sina favoriter

Jan Eklund: Fantastiskt om en förlorad värld

1. George Prochnik

”Stefan Zweig vid världens ände”

Övers. Margareta Eklöf. Atlantis

En gång i tiden inkarnerade han det kosmopolitiska Europa – men Stefan Zweigs stjärna dalade snabbt. George Prochnik undersöker och återskapar Zweigs förlorade värld; går dessutom i sympatisk men inte okritisk dialog med den rosenskimrande självbiografin ”Världen av i går”. Det är en fantastiskt rik och välskriven bok. Fokus ligger på exilåren och den plågade Zweig, författaren som aldrig betonade sin judiska särart men ständigt blev påmind om den.


2. Klas Östergren

”Samlade noveller”

Natur & Kultur

Yrkesmannen Klas Östergren samlar ihop sig och levererar ett tungt paket. Ofta mättade texter med luttrad livskänsla, lika öppna för vardagens ritualer som festens rus. Fem glimrande julnoveller som bonus i december.


3. Samar Yazbek

”Resa in i tomheten”

Övers. Marie Anell. Ordfront

Syrisk författare i exil återvänder till hemlandet. Ruskigt drabbande skildring från krigets ofattbara helvete. Och ett mänskligt vittnesmål om hur brutalt de religiösa krigarna kidnappat den folkliga revolten.

 

Elisabeth Åsbrink: Känsligt om Europas hjärta


1. Katja Petrowskaja

”Esther kanske”

Övers. Aimée Delblanc. Norstedts

Smart, känslig och med svart humor strömmande genom språket skildrar Katja Petrowskaja sitt sökande efter sin judiska familjehistoria. Ett namn där, ett fragmentariskt öde där, och tusentals bitar av tystnad som hon lägger samman till en sorg, en skildring av Sovjet, av Europas hjärta, och de människor hon älskar. Boken är redan flerfaldigt prisbelönt. Också jag applåderar, tackar och njuter av varje mening.

2. Paul Celan

”Andningsvändning”

Övers. Anders Olsson. Lublin Press

Dikter som kommer till läsaren som stråk av ljus, förnuft och enstaka leenden genom ett mörker. Paul Celans poesi öppnar sig alltmer för varje läsning, aldrig förutsägbar, alltid som en hemlig gåva.

3. Jens Andersen

”Denna dagen, ett liv. En biografi över Astrid Lindgren”

Övers. Urban Andersson. Norstedts

Känsligt och respektfullt skildras allas vår Astrids liv och författarskap. En rik biografi om svårigheter, kärlek och sorgen som bygger bo, hur allt blir till böckerna vi älskar och gjorde henne till den hon var.

Aase Berg:  Vild poesi som räcker ovanligt länge


1. Åsa Maria Kraft

”Randfenomen”

Albert Bonniers förlag

Skamlöst skitkonstig och djupt fascinerande diktsamling om helgon insyltade i bindgalen action och samtal med framtida, utdöda bin. Ett vackert nät av korrespondenser i bild, form och innehåll i ett vildsint poetiskt universum på drift bortom alla hittills kända begränsningar och lagar. Den här boken har hemligheter som räcker i åratal. Det är bara att dyka in i drakens mage!

2. Leif Holmstrand

”Städer som inte är städer”

Albert Bonniers förlag

Förtvivlat rolig aktivism i uppluckrande romanform, en hysterisk förvandlingsodyssé av sex, äckel, sorg och kärlek som krossar den skräckstela normaliteten.

3. ”Det fanns flera och någon bad om tydlighet (13x 84x = ?)”

Dikter, OEI

Antologi med unga poeter som Sanna Hartnor, Elis Burrau, Agnes Gerner, Olivia Iso, Theodor Hildeman Togner. Glöm poesins död. Ett gäng små monster sammangaddar sig.

Björn Wiman: Samar Yazbek skrev årets viktigaste bok

1. Samar Yazbek

”Resa in i tomheten”

Övers. Marie Anell. Ordfront

Självklart måste årets viktigaste bok också ligga under granen – även om den svenska julens gemyt och överflöd på ett nästan stötande sätt svär mot det helvete Samar Yazbek skildrar i sitt djärva, egensinniga och litterärt utmanande reportage från krigets Syrien. Alla som kan borde läsa den. När man gjort det är frågan inte längre varför så många människor flyr från Syrien, utan varför några alls stannar kvar.

2. Yuval Noah Harari

”Sapiens. En kort historik över mänskligheten”

Övers. Joachim Retzlaff. Natur & Kultur

En rolig och ödesmättad berättelse om vår arts förehavanden på jorden. Och en fingervisning om vad människan kan bli i framtiden. Ska man gå under ska man göra det med stil.

3. Tom Malmquist

”I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv”

Natur & Kultur

En vacker och modig berättelse om att vägra vika ner sig för döden. Och en fingervisning om vad en roman kan användas till i samtiden. Ska man vägra gå under ska man göra det med stil.

Anna Hallberg: Årets bästa poesidebut

1. Theodor Hildeman Togner

”Ut”

Lesbisk Pocket

Skada, skönhet, äckel, förtvivlan. Hur kan en människa blomma sönder? När Theodor Hildeman Togner läste sina dikter på en poesiuppläsning i somras såg jag flera i publiken som grät. Årets bästa poesidebut placerar sig mitt i lyrikens mest traditionstyngda emblem – den röda rosen – och får den att framstå som oväntat ny.

2. Jörgen Lind

”Vita kommun”

Kabusa Dikt

Äntligen! Jörgen Linds stora genombrott som poet. Tilldelades nyligen Sveriges Radios lyrikpris. Den femte och avslutande delen i en poesisvit som inleddes med ”Här kommer de varma strömmarna”, 2004.

3. Elizabeth Bishop

”Minnet av livet”

Urval, översättning & efterord: Lars-Håkan Svensson. Ellerströms

Nyfikenheten, lättheten och elegansen, Bishop är suverän. Hon kan dikta svindlande existentiellt, om en bensinmack. En av 1900-talets främsta amerikanska poeter, för första gången på svenska.

Jonas Thente: Pulserande teorier från Paris

1. Gilles Deleuze/Félix Guattari

”Tusen platåer”

Övers. Gunnar Holmbäck. Tankekraft

Foto: När den västerländska filosofi- och teoritraditionen används som byggstenar i något som snarare liknar ett myllrande, pulserande konstverk – då blir resultatet lika häpnadsväckande som de franska tänkarnas samarbete i ”Tusen platåer” från 1980, som nu finns i svensk översättning. Det är precis så hårdsmält eller lekfullt som man vill, när paret förespråkar nomadiskt tänkande som motståndshandling.

2. Pierre Loti

”Aziyade”

2244

Den en gång makalöst populära franska upptäcksresanden och författaren firar orgier i orientalism, exotism och sensualism i denna av Cecilia Franklin översatta, på nytt upptäckta klassiker från 1879.

3. Karolina Ramqvist

”Den vita staden”

Norstedts

I en fri fortsättning på romanen ”Flickvännen” skriver Ramqvist fram flickvännen Karin, som försöker bli mer än bara kvar sedan det kriminella livet deletat hennes man. Ensamhetens färg är vit.

Ingrid Elam: Lovsång till poesin och fantasin

1. Mircea Cartarescu

”Levanten Österlandet”

Övers. Inger Johansson. Albert Bonniers förlag

En berättelse på vers och rytmiserad prosa, en blandning av nationalepos, matinéäventyr och skälmroman. En förlorad dröm om Alexandria som en del av Europa – eller vice versa – och en vidräkning med Ceausescus diktatur. Framför allt en lovsång till poesin och fantasin. Originalet från slutet av 1980-talet är en klassiker i författarens hemland och Inger Johanssons översättning är ett mirakel.

2. Katja Petrowskaja

”Esther kanske”

Övers. Aimée Delblanc. Norstedts

Hon skriver fram en familjehistoria som börjar i Ukraina, i en judisk skola för dövstumma, nästan helt utplånas i Babij Jar och överlever som spillra i förskingringen.

3. Marilynne Robinson

”Lila”

Övers. Niclas Nilsson. Weyler

Här möts en ung hemlös kvinna och en gammal präst. Robinson är en troende författare, men hennes vackra och precisa språk gör detta till en läsupplevelse även för icke-troende.

Stina Otterberg: Hon spelar en helt egen roll

1. Agneta Pleijel

”Spådomen”

Norstedts

Bara det att Agneta Pleijel kapar åt sig den maskulint präglade memoargenren för sin uppväxande flicka gör mig glad. Bokens huvudperson spelar sin roll på ett alldeles eget sätt, och den vuxna berättaren vågar låta henne göra det. Läsaren delar från första sidan det vuxna jagets nyfikenhet på vem flickan är och blir. Att ”hon” är ”jag” är en del av sanningen, men ändå inte hela svaret.

2. Katarina Frostenson

”Sånger och formler”

Wahlström & Widstrand

I sin nya bok talar Frostenson med en nyvunnen enkelhet. Mer poesi i sak och mindre språkspel. Det som framkallar tonen är en moders död; en mamma som i dikten framstår som en enkel törnros – ”livligt leende, sårig”. Jag blev så gripen av den här diktsamlingen.

3. Tomas Bannerhed och Brutus Östling

”I starens tid”

Weyler

En essä- och fotobok som skildrar Sverige i fågelperspektiv. Nu – mitt i vintern och i bristen på fågelsång – ger den plats åt eftertanken hur dött det här landet skulle vara utan sina flyttfåglar.

Lotta Olsson: En av årets märkligaste historier

1. Kate Atkinson

”Liv efter liv”

Övers. Anna Strandberg. Massolit

Årets märkligaste (och bästa) kollektivroman. Den 11 februari 1910 föds Ursula Todd, men doktorn hinner inte fram i snövädret, så hon dör. Varpå historien börjar om: hur skulle det ha gått om doktorn kom fram? Ursula Todd lever ett otal liv och dör lika många dödar. Det börjar alltid i vinternatten 1910, och slutar på samma sätt: ”Mörkret föll.” Brittisk kvinnohistoria gestaltad genom en enda person.

2. S K Tremayne

”Istvillingar”

Övers. Cajsa Mitchell. Lind & Co

Årets mest skrämmande spökroman, om paret som förlorar sin ena tvillingdotter i en olycka och flyttar till en öde ö utanför västra Skottland. Men vem leker dottern med? Och vilken dotter överlevde egentligen?

3. E Lockhart

”Den ökända historien om Frankie Landau-Banks”

Övers. Carina Jansson. Lavender Lit

Årets vassaste roman. Läs den för det exakta språket, för rytmen – och för Frankie Landau-Banks intelligenta sätt att lösa det faktum att flickor fortfarande inte får vara med i killarnas hemliga klubb.

Lars Linder: I huvudet på en rasistisk seriemördare

1. Mattias Gardell

”Raskrigaren. Seriemördaren Peter Mangs”

Leopard förlag

I huvudet på en seriemördare: där polis och åklagare gick bet krävdes en forskare som studerat samtida rasism för att avkoda Peter Mangs högerextremistiska motiv. Bilden som framträder pekar rakt in mot samtidens mörka hjärta. 2010-talets motsvarighet till Gellert Tamas ”Lasermannen”.

2. Yuval Noah Harari

”Sapiens. En kort historik över mänskligheten”

Övers. Joachim Retzlaff. Natur & Kultur

En hisnande kameraåkning från forntid till nutid. Tes: myten är den uppfinning som bäst förklarar vår arts framgång.

3. Samar Yazbek

”Resa in i tomheten”

Övers. Marie Anell. Ordfront

”Syrier äter syrier, tuggar dem långsamt” – en välskriven, skakande skildring av helveteskriget som tvingat fram en folkvandring mot Europa.

Åsa Beckman: Sårad diva flödar av nya tankar

1. Karin Johannisson

”Den sårade divan”

Albert Bonniers förlag

Vilket flöde av nya tankar och föreställningar som idéhistorikern Karin Johannisson gett oss läsare genom åren. I ”Den sårade divan” skriver hon om kvinnlighet och kreativitet. Hon följer Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjertén och Nelly Sachs genom liv präglade av psykisk ohälsa. De pressas hårt av tidens normer om hur en kvinna ska vara, men lyckas skapa sig ett fritt och kreativt rum inom sjukdomen. En bok som visar att människor alltid är mer än sin diagnos.

2. Sirkka Turkka

”En hund i strumpbyxor. Dikter 1989–2013”

Övers. Maria Tapaninen och Gungerd Wikholm. Ellerströms

En liten pärla från lyrikåret 2015. På 80 sidor får man ett urval av den finska poeten Sirkka Turkkas dikter, som alltid befinner sig närmare naturen och djuren än civilisationen. Magiskt.

3. Agneta Pleijel

”Spådomen”

Norstedts

En självbiografisk roman om en tänkande flickas väg ut i världen. Tyst och intuitivt försöker hon ta sig ur föräldrarnas kraftfält. Vacker och associativ bildningsroman.

Ulrika Milles: Gammal myt i smärtsam samtidsdräkt

1. Ola Nilsson

”Isidor och Paula”

Natur & Kultur

Myten om Orfeus och Eurydike kläs i smärtsam samtidsdräkt och Nilsson stoppar ner passerkortet till tunnelbanan i fickan som Rilke sydde. Isidor kör tågen så hjärtat fylls var gång samhället passerar med ett svischande ljud på en hållplats: allt vi gör gemensamt medan vi hoppas och sörjer. Isidor måste hämta Paula från underjorden i snabbaste galopp, innan mörkret faller.

2. Samar Yazbek

”Resa in i tomheten”

Övers. Marie Anell. Ordfront

Skoningslös krigsskildring och politisk analys: aldrig har pessimismen känts sannare. För att vi läser den nu i norr, medan vi hänger upp julljus och stänger broar.

3. Karin Johannisson

”Den sårade divan”

Albert Bonniers förlag

Så tätt skriven att varje mening rymmer en encyklopedi av känslor, uttryck och kvinnliga konstnärers erfarenheter i det manliga 1900-talssamhället. Om det unika, och mönstren.

Stefan Jonsson: Rik filosofi som tänker nytt

1. Gilles Deleuze och Félix Guattari

”Tusen platåer”

Övers. Gunnar Holmbäck. Tankekraft

Utgångspunkten är viljan till makt och begäret efter frihet. Ingen filosofisk bok har utövat en starkare bakgrundsstrålning på samtida kultur än denna. Här finns nomaderna, platåerna, de sträva och glatta ytorna, linjerna, blocken, barriärerna, krigsmaskinerna, schizofrenin och kapitalismen – samt vecken där man kan gömma sig. Här finns rhizomet, början till ett nytt sätt att tänka världen, bortom identiteterna.

2. Patrick Cockburn

”Jihadisternas återkomst. Isis och det sunnimuslimska upproret”

Övers. Henrik Celander. Celanders

Cockburn har följt skeendet i Irak och Mellanöstern för Independent och Financial Times. Här förklarar han varför läget är farligt och varför väserländska bombningar och soldater förvärrar de problem som de påstås åtgärda.

3. Marguerite Duras

”Vicekonsuln”

Övers. Kristoffer Leandoer. Lind & Co

Europeiska diplomater försmäktar i Calcutta. Kolonialismen i sin sista fas. Tiggerskan från Savannakhet övertar berättelsen. Vicekonsuln skjuter i blindo in i mörkret. Varje replik dryper av monsunregn – av våld, vanmakt och begär.

Jens Christian Brandt: Stora lögner och små svek

1. Daniel Kehlmann

”F”

Övers. Linda Östergaard. Albert Bonniers förlag

Ödesåret 1984 härjar en diabolisk hypnotisör i den västtyska provinsen. Hans offer är en medelmåttig författare och dennes tre tonårssöner. Tjugofem år senare är de fortfarande i hans makt och tumlar, var och en på sitt håll, allt närmare en avgrund som också är samtidens. En grandios roman som mot en fond av börskrascher och konstskandaler tecknar en historia om små svek och stora bedrägerier, lögnens hypnotiska skönhet och sanningar som skaver.

2. Patrick Modiano

”Horisonten”

Övers. Anna Säflund-Orstadius. Grate

Förra årets Nobelpristagare när han är som bäst. Vilsna själar i ett svunnet Paris. Minnets boulevarder skimrar regnvått i det sista skymningsljuset, och kärleken är alltid över innan den hann börja.

3. Antoine Compagnon

”En sommar med Proust”

Övers. Jan Stolpe. Atlantis

Intelligent utformad antologi som öppnar en rad subtila dörrar till Marcel Prousts livsverk. Svartsjukan, erfar man, är en dandy med akleja i knapphålet. Stor bildning, stundtals briljanta slutsatser.lera

Philip Teir: Fira julen med boken om Perkins

1. Johan Hilton

”Monster i garderoben”

Natur & Kultur

Jag firar gärna julen med en aptitlig Hollywoodbiografi, och Johan Hiltons bok om Anthony Perkins hör definitivt till den kategorin. Hilton varvar idéhistoria kring manlig homosexualitet och bögskräck med den vemodiga historien om en skådespelare som fastnade i en roll, den som motellägaren Norman Bates i Hitchcocks ”Psycho”. Läs boken och se filmen under helgerna, kanske tillsammans med din mamma.

2. Hassan Blasim

”Irakisk Kristus”

Övers. Jonathan Morén. Albert Bonniers förlag

Hassan Blasims noveller känns angelägnare än något annat år 2015, då flyktingkrisen berör oss alla. Men det här är stor litteratur helt oavsett det aktuella ämnet: surrealistiskt, mörkt, mångbottnat, våldsamt och — ja, faktiskt – rätt roligt.

3. Colm Tóibín

”Nora Webster”

Övers. Erik Andersson. Norstedts

En av mina favoritförfattare, här med en lågmäld och ganska enkel historia om en familj som hanterar sin sorg efter en bortgången far. En författare med exakt tonträff när det gäller det som man ibland kallar det ”lilla livet”.

Malena Rydell: Vittnet från Syrien ingen kan glömma

1. Samar Yazbek

”Resa in i tomheten”

Övers. Marie Anell. Ordfront

”Svär du till Gud att berätta för världen vad jag berättar för dig?” säger den unga kvinnan innan hon börjar berätta om alla som dött runt om henne. Granaterna dånar över den syriska byn, Samar Yazbek antecknar varje ord om varje lik. Hon är hennes vittne och hon håller sitt löfte och skriver en bok där människorna är så levande att ingen läsare någonsin kan glömma dem.

2. Agneta Pleijel

”Spådomen”

Norstedts

Hur ska man kunna förstå vad kärlek är om allt man ser omkring sig bär kärlekslöshetens tecken? ”Spådomen” är en kuslig och mästerlig bildningsroman om att vara fångad i en tyst strid och hitta ut till livet.

3. Tom Malmquist

”I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv”

Natur & Kultur

Det gör fysiskt ont att läsa den här boken, särskilt om man är rädd för döden. Men det är lika mycket en bok om livet, och en vacker skildring av en ung kärleksrelation och hur den blir äldre.

Jesper Högström: Bottenlös sorg på precis prosa

1. Tom Malmquist

”I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv”

Natur & Kultur

Tom Malmquist skriver inte som Karl Ove Knausgård, men han är ute på samma uppdrag: att förvandla liv till litteratur. Malmquists bok om att förlora en flickvän och far inom ett par månader från varandra är en gripande, exakt, levande och bottenlöst sorglig verklighetsskildring, men framför allt en medvetet gestaltad bok skriven på gnistrande precis prosa.

2. Philipp Meyer

”En amerikansk förlust”

Övers. Niclas Nilsson. Norstedts

Amerikansk country noir med mytiska rötter, men framför allt en hisnande språklig luffarfärd genom ett förfallet USA. Kanske den bästa prosa som publicerats på svenska i år.

3. Ian McEwan

”Domaren”

Övers. Nicklas Hval. Brombergs

McEwan behåller förmågan att fånga stora, moraliska frågor i skarpt skildrade dramer med människor och scener man aldrig glömmer.

Lyra Ekström Lindbäck: Klar prosa om politisk filosofi

1. Cecilia Sjöholm

”Doing aesthetics with Arendt: How to see things”

Columbia University Press

Har man tröttnat på enkla representationspolitiska analyser, men vidhåller att konst och makt hänger samman, så ska man läsa Cecilia Sjöholm. På förkrossande klar prosa frilägger hon estetiska insikter om varseblivning i Hannah Arendts politiska filosofi, och visar konstens centrala betydelse för en mångfacetterad, gemensam verklighet. En bok i världsklass.

2. Sara Hallström

”Jag vill att mina barn ska tillhöra”

Norstedts

En öm dikt om det sångbara i tillvaron – eller en intelligent omtolkning av materialitet. Hallströms senaste kan verka anspråkslös, men är svindlande läsning om man vågar dröja kvar i det knappt förnimbara.

3. Linna Johansson

”Lollo”

Modernista

Berättelsen om Lollo har ett sug i sig, som sakta ändrar på ens världsuppfattning. Att bara driva runt i en förort och gradvis förfalla är också ett sätt att vara levande: ibland ett av de mest värdefulla.

Aris Fioretos: Jag skrattar och svär på tre rader

1. Félix Fénéon

”Nyheter på tre rader”

Övers. Magnus Hedlund. Ersatz

Foto: Anarkodandyn Félix Fénéons okynniga treradingar är bulletiner från en värld bortom räddning. Tonen är saklig men drastisk, humöret muntert fast omutligt, lynnet sorgset och ändå rättskaffens. Lyssna bara på detta telegram från quelque part i 1890-talets Frankrike: ”Ständigt och jämt hindrades madame Couderc/från att hänga sig i spanjoletten. Uppbragd flydde/hon över fälten.” Mer behöver ingen veta om arma fru Couderc. Vi glömmer henne aldrig. Skratta och svär åt en värld ur led.

2. Olga Tokarczuk

”Jakobsböckerna”

Övers. Jan Henrik Swahn. Ariel förlag

Ta 1700-talets Polen. Ta en yngling som säger sig vara Messias. Ta en stark fantasi, värkande inlevelse och en prosa som luktar lera, åtrå och längtan. Och du befinner dig i en pågående skapelse till roman.

3. Gilles Deleuze & Félix Guattari

”Tusen platåer”

Övers. Gunnar Holmbäck och Sven-Olov Wallenstein. Tankekraft

Underjordiska rotsystem, krigsmaskiner, kroppar utan organ, mikropolitik och djurblivande: för Deleuze och Guattari utgör filosofin ett aggregattillstånd. Läs med risk för välgörande huvudvärk.

Judith Kiros: Skamlösa erotiska lekar i skolmiljö

1. Kristoffer Folkhammar

”Magisterlekarna”

Natur & Kultur

Kristoffer Folkhammars roman ”Magisterlekarna” utspelar sig under en hösttermin på Läroverket, en institution där unga män studerar Stonewall, skriver uppsatser om begär och ensamhet, trånar efter varandra i korridorerna. Boken är drömsk, erotisk, skamlös – vid ett tillfälle liknar jag den vid en high school-film regisserad av Jean Genet – och omöjlig att lägga ifrån sig.

2. Duraid Al-Khamisi

”Regnet luktar inte här”

Atlas

”Regnet luktar inte här” är en smärtsam, svidande bok om flykten, familjen, om det nya landet och hur det förblir främmande. Det är en bok jag vill ge i julklapp till hela den svenska regeringen.

3. Linna Johansson

”Lollo”

Modernista

Lollo och Lidija driver omkring, snattar, hänger, drömmer om ett någonting mer de inte kan artikulera. Linna Johanssons debutroman är rak, osentimental och närmar sig tjejer och tjejigheten med både ömhet och allvar.

Malin Ullgren: Fruktansvärt om barnen och kriget

1. Svetlana Aleksijevitj

”De sista vittnena. Solo för barnröst”

Övers. Kajsa Öberg Lindsten. Ersatz

Man vill inte veta hur Vasia, sex år, funderar över om det är smärtlindrande för hans skjutna, korta pappa att få en så rymlig likkista. Men man läser, därför att det är en sorts plikt att förstå vad krig är med ett barns sinnen. Journalistik eller vittneslitteratur – vilka begrepp man än använder för Svetlana Aleksijevitjs skildring bör den sammanfattas som fruktansvärt bra.

2. Charlotte Brontë

”Villette”

Övers. Anna-Karin Malmström Ehrling och Per Ove Ehrling. Modernista

Ett självbiografiskt infärgat mästerverk för första gången i svensk översättning sedan 1854. Passionerat, realistiskt och gotiskt spännande om en ung kvinnas människoblivande i kärlek, feminism, arbete och depression.

3. John Williams

”Butcher’s Crossing”

Övers. Eva Johansson. Natur & Kultur

Buffeljakt och mäns drömmar om äventyr och rikedom på 1870-talet. I hisnande scener från ett jungfruligt Västern skapar John Williams bilder av jorden utan människor och en torrt suggestiv berättelse om klaustrofobi under bar himmel växer fram.

Maria Schottenius: Skimrande om Tolstojs dotter

1. Carola Hansson

”Masja”

Albert Bonniers förlag

Sonia och Levs dotter Masja, faderns favorit, är i centrum i den avslutande delen av Tolstojtrilogin. Historien börjar i bleka färger, i en Tjechovstämning med förströdda människor som är desorienterade i förhållande till sin egen framtid, men den djupnar i intensitet i kontakt med Masja och hennes tunga livsöde. Carola Hansson, som närmar sig sina gestalter med stor försiktighet och djup kunskap, får berättelsen att skimra.

2. Jesús Carrasco

”Flykten”

Övers. Hanna Axén. Natur & Kultur

En gammal getherde i ett förtorkat slättlandskap får plötsligt och motvilligt ansvar för en ung pojke på flykt. När det gäller livet är man då ett själviskt djur? Nej, säger denna bok om medmänsklighet under extremt våldsamma förhållanden.

3. Karolina Ramqvist

”Den vita staden”

Norstedts

En formsäker, frusen thriller om flickvännen Karin, vars kriminella pojkvän försvunnit. Författaren tar dessutom upp matchen med pionjären Doris Lessing i skildringar av vad som kan rinna och utsöndras ur en kvinnokropp.