Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Böcker

Åsa Beckman: Veckans e-bok – fint om flykten från lyssnandet

Veckans e-bok. Det är alltid lika roligt att se ett författarskap födas på nytt. Som Agneta Pleijels.

För tre år sedan inledde hon sin självbiografiska romansvit med ”Spådomen” som i våras följdes av ”Doften av en man”. Genom att tydligare gå nära sitt eget liv har hennes skrivande fått en helt ny nerv och intensitet.

”Spådomen” fick strålande recensioner och knep en av det årets August-nomineringar. Vi får följa ”flickan”, som Pleijel kallar sitt unga jag, upp till tjugoårsåldern. Pappan är en rationell professor i matematik som hon älskar och beundrar. Mamman är en musiklärarinna som blivit hemmafru och skrämmer flickan med sin förbittring. Äktenskapet är glädjelöst och anspänt.

Trots att andra personer passerar förbi är den här fascinerande romanen i grunden ett triangeldrama. Flickan blir ett ängsligt barn som varje sekund lyssnar av och registrerar vad som pågår mellan föräldrarna, alltid beredd att dämpa och medla. Hon blir den räddare som så många familjer tyvärr behöver. När det visar sig att pappan har ett förhållande med en nära vän till föräldrarna får hon minst sagt en del att göra.

Men det finns andra sätt att leva. Det visar faster Ricki som bor i Stockholm och är arkitekt och läser Freud och Nietzsche. Hon blir en symbol för en annan, möjlig tillvaro.

”Spådomen” är skriven med ett språk som liksom söker sig tillbaka bland minnena. Det är en mycket fin skildring av hur barn som tvingas bli så här avlyssnande kan få svårt att bli ett eget jag. Och utan ett tydligt jag blir det svårt att utveckla självbevarelsedrift. Flickan vet helt enkelt inte riktigt vad hon ska skydda.

Hon kan helt enkelt inte sätta pris på sig själv.

På många sätt är Pleijels flicka en sentida syster till Alberte i Cora Sandels stora romantrilogi. De har båda samma funktion i sina hem, utvecklar samma blyghet och ängslan och får samma skuldkänslor när de försöker krångla sig ur sina familjer. Och så beger sig båda till Paris. Den unga Pleijel driver på samma sätt som Alberte runt med lite diffusa och oartikulerade drömmar om att skriva.

Lycklig? Sådär. På behörigt avstånd från familjen får flickan som nu förvandlas till kvinna trots allt tydligare konturer. Hon får det för att hon äntligen slipper registrera och balansera föräldrarna. ”Hon är inte lycklig, men tacksam över ensamheten”, skriver Pleijel.

Först utifrån ensamheten kan hon försöka bli en fri människa.

Så här enkelt får du gratis e-böcker från DN

Boken finns tillgänglig som e-bok för DN:s prenumeranter på Upptäck DN. Gå in på upptack.dn.se för att ladda ned boken. Du loggar in med samma inloggningsuppgifter som på DN.se. Trevlig sommarläsning önskar vi på Dagens Nyheter!

Michail Zygar

”Männen i Kreml”

(Ordfront)

Finns tillgänglig mellan 12/8 och 9/9.

Har du frågor – gå in på DN.se/kundservice, så får du hjälp.