Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Böcker

Augustpriset ses över

Jonas Hassen Khemiri vann priset för årets svenska skönlitterära bok för "Allt jag inte minns" när Augustpriset 2015 delades ut på Konserthuset i Stockholm.
Jonas Hassen Khemiri vann priset för årets svenska skönlitterära bok för "Allt jag inte minns" när Augustpriset 2015 delades ut på Konserthuset i Stockholm. Foto: Maja Suslin/TT

Förläggareföreningen har tillsatt en arbetsgrupp som ska se över Augustpriset. Syftet är att analysera om, och i så fall hur, priset ska förändras, skriver Svensk Bokhandel.

I fjol riktade barn- och ungdomspristagaren Jessica Schiefauer kritik mot att kategorin hon vann i bara var en i stället för två – en för varje åldersgrupp. Schiefauers uppfattning delades även av Adlibris vd Johan Kleberg tidigare i år.

– Självklart lyssnar vi på vår omgivning, men det är väldigt lätt att säga "så här borde ni göra så blir det bättre". Vi har något väldigt viktigt att förvalta och ska man ändra på det måste man tänka igenom det ordentligt, säger Kristina Ahlinder, vd på Förläggareföreningen.

Arbetsgruppen kommer att ha sitt första möte i april.

– Ingen ska förvänta sig några förändringar i år. Det får ta den tid det tar, säger Ahlinder och betonar att det inte alls är säkert att det blir några förändringar.